Ge frigivna fångar jobb

Av Ricard A R Nilsson 2012-07-07

Under senare år har möjligheten för arbetsgivare att begära ut en registerkontroll från arbetssökande ökat. Det kan leda till ökad brottslighet.

Idag kräver många arbetsgivare ett så kallat straffrihetsintyg från arbetssökande, i vissa fall är de enligt lag skyldiga att begära det. Så som reglerna ser ut så finns det i praktiken ingen möjlighet för en före detta långtidsfånge att få arbete inom barnomsorg, förskola, skola eller i hem för vård av barn (HVB); som vikarie i ett bemanningsföretag; som köks- eller städpersonal i ett entreprenadföretag eller ens få en tjänst som praktikant inom flera områden. Listan på möjliga yrken inom vilka vi som sitter i fängelse inte kommer att kunna arbeta börjar bli överdrivet begränsad.

Hindras komma in på arbetsmarknaden

Om en individ har dömts för ett brott och sedan avtjänat sitt straff så ska det inte innebära att denne hindras från att komma in på arbetsmarknaden. Naturligtvis ska inte sexualbrottslingar jobba med barn – detsamma gäller vissa andra brott, men är det verkligen rimligt att exempelvis en som är dömd för våldsbrott inte ska få arbeta med ungdomar på glid? Rimligen så kan en som har varit kriminell och sedan förändrat sig föregå med gott exempel. Var gränsen ska dras är inte lätt att veta, men ribban måste sänkas, det är säkert.

Vill inte bli parasiter

En stor del av att leva i frihet och möjligheten att bidra till samhället består i att man arbetar och försörjer sig själv. Men på en alltmer elitinriktad arbetsmarknad där intagna redan från början kämpar i uppförsbacke så är det viktigt att man får söka arbete inom så många verksamhetsområden som möjligt. För trots att vi intagna genom brott skuldsatt oss till samhället så kommer vi alla ut när samhällsskulden, genom ett avtjänat fängelsestraff, är reglerad. Vid denna frigivning måste det väl ändå vara bättre att vi bidrar till samhället än att vi, som så många hävdar, blir parasiter. Om man inte får ett jobb till följd av att ingen vill anställa en frigiven fånge, så återstår inte särskilt många försörjningsmöjligheter förutom att fortsätta begå brott.

Justitieministern ifrågasätter 

Till och med Moderaternas justitieminister Beatrice Ask, har i flera olika uttalanden de senaste åren ifrågasatt den utökade registerkontrollen samt i den omfattning som arbetsgivare idag kräver straffrihetsintyg. Hon har bland annat framhållit att hennes grundinställning är att registerkontrollen inte är relevant. Hon klargör att det inte är så man fångar brottslingar, hon vill dessutom återupprätta principen om att den som har sonat sitt brott ska få en andra chans.

Jag kan inget annat göra än att hålla med henne (och det är inte något jag gör särskilt ofta). Om möjligheten att få ett arbete alltmer inskränks för tidigare dömda så kommer det framtvinga ”alternativa” sätt att försörja sig på – något som definitivt inte gynnar samhället.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.