Dödligt vapen på vift

Av Ricard A R Nilsson 2012-08-20

Sommaren lider mot sitt slut och med det även kriminalvårds-vikariernas tid. Här på min avdelning får jag säga att det har fungerat bättre än tidigare år.

Ett av mina tidigare blogginlägg har riktat viss kritik mot vikarierna som invaderar landets anstalter varje sommar, och tidigare år har det faktiskt varit riktigt bedrövligt, väldigt lite har fungerat smärtfritt. Dock är jag fullt villig att, med facit i hand, konstatera att årets kull har fungerat relativt bra. Visst, det har fortfarande varit lite inledande problem där den korta utbildning de fick visade sig vara undermålig och av detta följde att de många gånger var osäkra på vad de fick och inte fick göra. Men som sagt, generellt sett har det flutit på bra, dock finns det undantag.

Fångar hotas med åtgärder

Det finns saxar till utlåning av personal, och den största av dem hade lånats ut en dag men inte lämnats tillbaka. Den säkerhetsansvarige vakten pratade med oss fångar och sa att om saxen inte kom fram så skulle de låsa in oss i våra celler och söka igenom avdelningen tills den hittades. Alla fångar samlades för ett möte, men ingen av oss hade saxen, något vi berättade för vakterna. De sa att vi hade tills imorgon på oss att få fram den.

Men på kvällen när nattskiftet kom till anstalten så kom det fram att en av vikarierna hade råkat få med sig saxen dagen innan. Den intagne som hade lånat den hade enligt regelverket lämnat tillbaka den, problemet var att vikarien lagt den i sin ficka och då glömt att lägga tillbaka den i vaktkuren.

Här har vi alltså en situation där vi fångar hotas med åtgärder, men där det slutligen visade sig att en vikarie var den skyldige.

Bortsett från denna enstaka, och jag får medge även ovanliga, händelse så har årets vikarier fungerat helt okej. Vet inte om det beror på skickligare vikarier eller om jag har spenderat mer tid i cellen och inte haft så mycket med dem att göra.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.