Helt galen eller frisk

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Psykiatriker och psykologer tycks gå in för att skita ner sitt anseende. I fallet med barnamördaren Breivik blev det extra tydligt.

– Min slutsats är att han är paranoid schizofren, sa en psykiatriker som vittnade under rättegången.

Nästa expert hade direkt motsatt uppfattning:

– Breivik är mentalt frisk även om han har en extrem politisk uppfattning.

Paranoid schizofren är ett av de absolut svåraste mentala tillstånd som den medicinska vetenskapen känner till. Är alltså Brevik spritt språngande galen eller är han frisk?

Samma här som där

Det här med att olika psykiatriker eller psykologer kan ha helt motsatta åsikter efter att ha undersökt en person, är inte ovanligt, snarare väldigt vanligt. I Sverige händer det om inte dagligen, så sannolikt i varje fall någon gång varje vecka.

Idag är det vanligt att personer som döms till fängelsestraff av en domstol efter att ha undersökts, sedan måste flytta över till rättspsyken. Det har gått så långt att Kriminalvården idag är rättspsykiatrins största kund.

När det blir stora uppmärksammade kriminalfall som nu med Brevik, brukar därtill olika psykiatriker och psykologer skriva artiklar och uttala sig bestämt i radio och tv om det psykiska tillståndet hos brottslingen – utan att de någonsin har träffat honom eller henne, eller ens pratat med personen på telefon.

Varför skita ner

Varför går dessa yrkesgrupper in för att dra ner sin yrkesstatus så till den grad? Varför dag efter dag ge allt mindre tyngd åt sin yrkeskompetens? Kan någon begripa det?

Domstolen kom fram till att Breivik var så frisk att han kunde dömas till fängelsestraff. Kom man till den slutsatsen för att man efter förmåga bedömde honom på det viset? Eller för att det fanns ett opinionstryck som krävde fängelsestraff? Eller för att en fängelseplats är betydligt billigare än motsvarande psykvårdsplats? Det får vi aldrig veta.

Men är det ett högt spel, och farligt, att basunera ut att vad barnamördaren gjorde, inte var ett uttryck för att han är mentalt sjuk? Det vi fått veta är att om någon försöker spränga en regeringsbyggnad och sedan åker ut till en ö, utklädd till polis, och där skjuter ihjäl så många barn och ungdomar som han hinner med så är personen att betrakta som frisk. Eller i varje fall mer frisk än sjuk. 

I Sverige hade vi för några år sedan ett fall med en kvinna som hade liken efter två nyfödda barn i frysen. Hon blev också bedömd som frisk.

I domstolar brukar jurister ofta hävda att psykologi inte är någon exakt vetenskap (som om juridik skulle vara det) – och det kan man väl instämma i. Men därifrån till att få det att framstå som förvirrat pladder, är steget långt – eller borde i varje fall vara det.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.