Hello Kitty måste dö

Av Nilsson-Larancuent 2013-08-09

Nilsson[&]Larancuent tipsar om en thriller med inslag från den kinesiska kulturen och dess uråldriga traditioner.

De flesta vill göra sina föräldrar stolta och nöjda, men vad händer när ens egna mål i livet hamnar i konflikt med föräldrarnas önskningar? Jo, då kan det gå som i Hello Kitty måste dö.

Den för en del obegripliga titeln syftar till det som högutbildade, väluppfostrade asiatisk-amerikanska kvinnor brukar kallas: Hello Kitty (med syftning till en välkänd, kattliknande docka med kinesiskt ursprung – vet ni fortfarande inte vad vi talar om så kör en googling). Hur som helst, när man börjar läsa Hello Kitty måste dö blir man som läsare invaggad i en känsla av välbefinnande. Tryggheten byggs upp och man sympatiserar med hur den asiatisk-amerikanska huvudpersonen Fiona slits mellan sin egen självständighet och önskan att göra sina kinesiska föräldrar nöjda. Den inleds som en feel-good bok, en berättelse som cementerar ett leende på läpparna. Leendet övergår med jämna mellanrum till skratt. Men sakta och stilsäkert blir tonen allt mörkare i takt med att humorn blir morbidare, och sen har helt plötsligt ett mord skett, nästan i förbigående. Och där sitter man som läsare och undrar vad som hände.

Vanligen porträtteras den nästan obligatoriska psykopaten som en humorlös maskin som inte tar hänsyn till någon annan än sig själv. Detta stämmer även in i denna bok, men den stora skillnaden är att psykopaten häri har humor. Eller i alla fall en av dem (ja, där finns två). Mycket sådan, dessutom. Aldrig tidigare har vi läst en spänningsroman som har givit upphov till så många skratt. Det var befriande att mitt i all ond bråd död helt plötsligt börja skratta högt.

Läsaren fångas inte bara av storyn som sådan, utan lika mycket av hur den kinesiska kulturen och dess uråldriga traditioner lever vidare i dagens amerikanska samhälle och som i detta fall även lämnar ett antal lik i dess kölvatten (huruvida det är sant i verkligheten låter författaren vara osagt). En lysande debut och annorlunda thriller som de flesta av Para§rafs läsare säkert kommer att uppskatta.

Författare: Angela S Choi
Översättning: Lina Erkelius
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.