Barn slog fångdocka

Av Ricard A R Nilsson 2012-10-14

Barn fick möjlighet att använda batong och pepparspray på en docka föreställande en fånge. Det hände nyligen – i ett svenskt fängelse.

Södermanlands nyheter rapporterade om att barnen till anställda på en anstalt i Nyköping fick testa på att använda batonger och pepparsprej på en docka som föreställde en fånge. Allt detta hände inne på anstaltsområdet under en så kallad familjedag. Händelsen är JO-anmäld av fångarna och en utredning har inletts.

Är fångar mindre värda?

Jag förstår inte riktigt hur ledningen för anstalten tänkte. Vad är det för värderingar de lär ut till barnen? Att det är okej att slå på fångar? Att vissa invidiver i samhället är mindre värda och därför får användas lite hur som helst? Sen är det väl inte lämpligt att överhuvudtaget uppmuntra barn till att slå en annan person, oavsett vem det än må vara. Lärs våld ut finns en risk att barnen ser våld som något accepterat, som något de får ta till om de vill. Nej, det känns väldigt olustigt.

Sen har man omständigheten att barnen fick leka med batonger och pepparspray. Jag hoppas verkligen att det var någon leksaksversion av den teleskopbatong som vissa vakter bär – för övrigt samma batong som polisen använder. Detsamma gäller pepparsprayet. Inget av de två verkar vara lämpliga för barn att leka med.

Nu väntar jag spänt på vad JO kommer fram till i sitt beslut, men det lär väl ta några månader.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.