Bra att jag fick sparken

Publicerad 2013-02-01

Matias Varela fick sparken från sitt första skådisjobb men förföljde Daniel Espinosa och snackade till sig en provfilmning för rollen som chilenska Jorge i Snabba cash-trilogin. För den rollen Guldbaggenominerades han i kategorin ”Bästa manliga huvudroll”. 

Idag är han aktuell i filmerna om Arne Dahl som sänts på SVT samt i den amerikanska tv-serien The Borgias som Showtime producerar. De flesta framgångsrika skådespelare i dagens filmbransch har sedan tidig ålder studerat på teaterskola efter teaterskola och fått fina slutbetyg – men det har inte Snabba cash-aktuella Matias Varela gjort.

– Som liten gick jag på Eriksdalsskolan och hade ingen jättefantastisk skolgång, säger Matias. Skolan hade alldeles för stora klasser och att jag gick i 7G, säger ju en del. Dessutom hade jag dyslexi vilket var något som det inte pratades om på den tiden. Lärarna tyckte säkert att jag var dum i huvudet och strulig men trodde inte på att jag hade någon diagnos.

Usla betyg

Efter grundskolan började han som många andra på gymnasiet. Matias hade usla betyg från nian och trodde att det var kört men sökte ändå till teaterlinjen på Södra Latin.  Där fick han göra ett antagningsprov som adderades till grundskolebetyget. Därmed blev poängen lite högre och han fick börja på skolan via en reservplats. Han höll på att bli utsparkad några gånger och det där med studenten blev lite så där:

– Jag var visserligen där, dyngrak och med en mössa på huvudet men jag fick aldrig mina sista betyg, har inte ens sett dom, berättar han.

Alla hade vi något vi ville bli som stora när vi var små. Det hade även Matias.

– Jag hade en vän vars mamma var dekormålare på Dramaten och hemma hos honom tittade vi alltid på VHS-filmer. Jag tror att det är tack vare den familjen jag blev filmintresserad och jag stod ofta framför spegeln och körde repliker och försökte spela så där ball som dom är i bland annat Scarface.

– Vem var idolen?

– Al Pacino och Robert De Niro var mina favoriter. Jag ser ju mer ut som dom än andra filmstjärnor, vilket gjorde det lättare för mig att känna igen mig i dem samtidigt som min pappa är väldigt lik Al Pacino.

/wp-content/uploads/content/portratt/bra-att-jag-fick-sparken/StarFonster.jpg

 Matias Varela                                                                     Foto: Vanessa Hollmann

Första skådisjobbet

Åren gick, Matias blev äldre och fick chansen till sitt första riktiga jobb som skådespelare när en talangscout kom till skolan. Hon letade efter medverkande till såpan Nya tider och frågade om Matias ville provfilma för en roll.

– Jag tackade nej då jag trodde att jag skulle bli mobbad i resten av mitt liv. Då jag uppfattade mig själv som ganska häftig tyckte jag att det var larvigt med en såpa. Men efter att ha pratat med ett par vuxna kom vi fram till att jag skulle provfilma. Och jag fick jobbet.

Dock varade inte den nystartade karriären som ung skådespelare så länge då han efter två år fick sparken. Matias berättar själv att han var väldigt jobbig att ha och göra med. Han hade en lite för hög ambitionsnivå och undrade om han verkligen skulle säga si och göra så. Han hade åsikter om det mesta och insåg senare att det inte gick att styra och ställa på egen hand.

– Det var ingen som hade förberett mig på vad det innebar att jobba som skådis. Många unga skådespelare kommer från kulturella familjer och har en annan förståelse för vad som krävs medan jag var helt oförberedd. Mina föräldrar var till och med chockade över mitt val att bli skådespelare och undrade nästan vad fan jag tänkte med?

Jävligt glad!

– Är du inte lite glad för att du fick sparken från Nya tider då?

– Jävligt glad! Främst för att jag lärde mig att veta min plats! Jag fick lära mig att vara skådespelare faktiskt är ett yrke. Man går till jobbet för att utföra en handling åt andra som faktiskt betalar dig och då går det inte att lalla omkring. Dom lärde mig alltså en väldigt viktig läxa, som jag självklart inte förstod förrän flera år senare. Man kan se det som att jag kom från verkligheten, hade lite semester under inspelningen av Nya tider och sen kastades jag ut i verkligheten igen. Åren efter serien blev jag vuxen och den jag är idag. Så jag är glad att jag fick sparken för att under några år få ägna mig åt sådant som inte är så kul men som man måste göra för att överleva.

Åren gick och Matias jobbade bland annat som spanskalärare, stödlärare för elever som hade det svårt och byggarbetare tills han en dag hörde om att Snabba cash-böckerna skulle bli en filmserie. Han kände att det var hans sista chans och fick han inte rollen som Jorge kunde han lika gärna lägga ned skådespeleriet och fortsätta i byggbranschen.

– Jag ringde till produktionsbolaget Tre vänner och frågade om jag fick provfilma men de var inte alls sugna på att ha med mig i filmen. Men senare fick jag veta att det var Daniel Espinosa som skulle regissera den och vi kände varandra ytligt sedan tidigare. Så jag kände att jag bara var tvungen att ringa honom.

Hittade honom i leran

Matias fick höra att Daniel Espinosa skulle åka till en filmfestival i Dalarna och Matias åkte efter:

– Först gick jag och köpte ett tvåmanstält fast jag aldrig tidigare tältat, köpte en tågbiljett, åkte till Dalarna och letade efter Daniel i leran. När jag hittade honom började vi prata och jag bad att få provfilma. Och han sa ja.

Provfilmningsprocessen var ganska lång och Matias fick prova hela åtta gånger. Trots det var Daniel Espinosa fortfarande inte övertygad.

– Jag minns att jag jobbade på bygget under den tiden och gick runt och var en arbetsfara för alla då jag hela tiden läste manus på byggarbetsplatsen. Inte helt safe precis. Efter två månader fick jag till slut rollen efter en rätt lång och jobbig process.

– Hur lika är du och Jorge som personer?

/wp-content/uploads/content/portratt/bra-att-jag-fick-sparken/PistolMotHuvud.jpgInte så värst mycket skulle jag vilja påstå. Han är visserligen andra generationens invandrare och det är jag också. Sedan har jag ju under min uppväxt varit med om saker jag kan relatera till när jag spelar rollen som Jorge. För att få hans dialekt som chilenare umgicks jag mycket med chilenare. Ibland var det svårt att koppla bort den spanska jag är van vid från Spanien och istället prata den chilenska spanskan. Flera gånger skrek Daniel:

– Bryyyt, du är inte från Madrid, du är från Chile!

– Hur nära kom du din karaktär?

– Nära. Jag minns en scen jag tyckte var riktigt jobbig och det var när Dragomir Mrsic slog på mig i skogen, i första filmen. Jag tyckte att det var skitjobbigt då jag kände mig så förnedrad och har flera gånger sedan dess drömt om att få slå ner honom. Men inte privat förstås.

Han fortsätter att berätta med ett litet lömskt leende:

– Men i tvåan när jag skjuter juggarna blev jag upprymd och glad för att det var som någon slags hämnd för det som hände i skogen!

Härnäst kommer vi att få se Matias Varela i den tredje och sista filmen i Snabba cash-serien som har premiär på biodukarna den 18 oktober. När jag frågar om han kan avslöja något om filmen som ännu inte är färdiginspelad svarar han:

– Den tredje filmen är väldigt annorlunda om man jämför med de två tidigare. Den har en mer amerikansk stil och är storbudgetfilmaktig. I de två första filmerna använder de sig av många handkameror vilket gör att filmen blir lite skakig och nervig och man får nästan intrycket av att kameran är som en skådespelare.

Hamna i fokus

Matias berättar att i trean åker däremot kameran mycket på räls vilket ställer högre krav på skådespelarna. Då spelar det ingen roll hur duktig och bra man är om man inte exakt står på den utsatta tejpen för att man ska hamna i kamerans fokus.

– Vad är planerna efter att Snabba cash III blivit klar?

– Det finns faktiskt några grejer jag vill göra, bland annat en svensk film som är på G. Och det verkar som om dom vill ha med mig också.

– Hur tror du att ditt liv ser ut om 10 år?

– Jag vette fan, men jag hoppas att jag får fortsätta jobba med det här, både i Sverige och i utlandet. Då jag kan fyra språk; svenska, engelska, spanska och portugisiska, som jag är så pass bra på att jag kan skådespela på, spelar det inte så stor roll var i världen jag befinner mig. Det som däremot är viktigt för mig är att jag får jobba med intressanta personer.

– Vad är det som gör dig annorlunda från andra skådespelare?

Jag tror att det finns många som kan känna igen sig i min bakgrund. Jag har lyckats göra något jag gillar och kan livnära mig på det. Jag har lyckats med något jag är stolt över och vill att det inspirerar andra kids som har haft det som jag. Då min mamma är lärare och farsan servitör stod det inte skrivet i stjärnorna att jag skulle bli skådespelare precis, och jag har nog aldrig riktigt satsat på något.

– Förutom den gången du köpte det där tältet?

– Haha ja, precis. Förutom när jag köpte det där tältet.

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nyhetsbrevet mejlas ut varje måndag och innehåller information om vad som kommer på Para§raf den närmaste tiden. Ofta med extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.