En riktigt usel idé

Av Ricard A R Nilsson 2013-02-28

Justitieminister Ask vill att kriminella ska få strafflindring om de vittnar mot andra, men hon verkar ha missat att oskyldiga då riskerar att dömas.

Beatrice Ask uttalade sig nyligen om att hon kan tänka sig ett system med kronvittnen, alltså där de som vittnar mot sina medbrottslingar kan få sänkt straff. Hon menar att det är ett sätt att bekämpa organiserad brottslighet. Detta är en minst sagt usel idé.

   Nu tänker säkert en del av mina läsare att min åsikt är ett bevis på min kriminella attityd, men det är snarare ett uttryck för mitt akademiska synsätt. Saken är nämligen den att kronvittnen enligt den forskning som skett har visat sig leda till mened och att oskyldiga döms till fängelse. Bland annat har man tittat på USA:s system där skyldiga till och med kan komma undan med mord om man är villig att vittna mot andra. Detta har fört med sig att många som anklagas för ett grovt brott frivilligt erbjuder sig att vittna mot någon annan i utbyte mot strafflindring, problemet är dock att i alltför många fall har det visat sig handla om falska vittnesmål. För vid en närmare undersökning har det ibland visat sig att den som utpekas har haft ett vattentätt alibi eller att det finns annan bevisning som friar honom. Bara tanken på att lagstifta om ett angivarsystem likt det i USA är dumt.

   Att införa ett system med kronvittnen i Sverige tror jag alltså inte är särskilt genomtänkt, för att inte talar om rättsosäkert. Snarare känns justitieministerns uttalande som ett sätt att redan nu börja fiska röster inför nästa års val.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.