Europas värsta giftmörderska

Av Nilsson-Larancuent 2013-04-02

Med 27 bekräftade arsenikmord och ytterligare drygt 80 misstänka dödsfall samt mordförsök, så räknas den holländska kvinnan Maria Swanenburg som den värsta giftmörderskan i Europa.

Män anses allmänt som de mest beräknande och kallsinniga när det kommer till grova brott. Men Maria Catherina Swanenburg visar att jämställdhet även kan råda inom den kriminella sfären.

En omsorgsfull kvinna

Hon föddes 1839 i Leiden, Nederländerna och växte upp med sex syskon under fattiga förhållanden. Redan som ung uppvisade hon en omsorgsfull sida och började ta hand om de sjuka och de äldre i området där hon bodde.
Denna omtänksamhet skulle fortsatta även i vuxen ålder. Hon hjälpte personer som inte kunde ta hand om sig själva med alla typer av ärenden som behövdes göras. Hennes tillsynes goda personlighet gjorde att hon fick smeknamnet ”goda jag”. Utåt sett verkade Maria må bra och 30 år fyllda gifte hon sig med smeden Johannes van de Linden. Men något stod inte rätt till, den fattiga barndomen verkade ha väckt girigheten till liv inom henne. Det var nu som hon började fundera på olika sätt att dryga ut sin inkomst.

Tecknade försäkringar

Samtidigt som Maria så tillgivet tog hand om många i sin omgivning, tecknade hon begravningsförsäkringar åt dem. Under denna tidsepok var nämligen en värdig begravning något som var socialt viktigt. Därför var det ingen som ifrågasatte att Maria hjälpte till med att skaffa nödvändiga försäkringsskydd. Men när någon väl dog var det hon som inkasserade pengarna och någon värdig begravning blev det inte tal om.

1880 utvecklades försäkringsbedrägeriet till mord. Genom att giftmörda äldre med arsenik kunde hon få ut både försäkringspengar och ibland även ett arv. Den godhet hon visade utåt blev ett sätt att få förtroende och antingen bli en arvinge eller i efterhand kräva betalt för den tid hon lagt på att hjälpa den avlidne.

Mördade familjer

/wp-content/uploads/content/utblick/europas-varsta-giftmoderska/swanenburg2.jpgDesto fler som dog, ju djärvare blev Maria. Detta i takt med att girigheten inom henne blev allt starkare. För få ut ännu mer pengar så började hon med massmord. Genom att förgifta hela familjer – både föräldrar och barn – blev utdelningen större. Hon fick hela familjens tillgångar när alla väl var borta, om någon protesterade sa hon återigen att det var lön för allt hon hjälpt familjen med. Och ingen misstänkte Maria, hon var ju den som tog hand om den sjuka familjen i deras svåraste stund.

Antalet offer eskalerade än mer efter att hon verkade ha fått smak för mördandet i sig. Nu hamnade till och med hennes egen släkt i fara. Såväl hennes svägerska som ett par kusiner fick sätta livet till. Men nu började hon begå misstag. Marias törst för mord drev henne nämligen till att försöka döda hela sin svägerskas familj. En blandning av arsenik och välling tillagades, men doseringen blev fel. Detta fick till följd att inte alla avled. De som till slut tillfrisknade berättade om hur deras mat smakat konstigt. Med tanke på att Maria var den som tog hand om den ”sjuka” familjen, tog det inte lång tid innan polisen grep giftmörderskan från Leiden – som hon inom kort skulle bli känd som.

Dog i fängelse

Under den förundersökning som följde grävdes minst femton begravda kroppar upp där dödsorsaken väckt misstänksamhet. När obducenten nu visste vad han letade efter blev arbetet betydligt lättare – hos samtliga avlidna hittades spår av arsenik. Detta ledde till en av de mest omfattande mordundersökningarna i holländsk kriminalhistoria.

En fråga som upptog mycket av polisens tid var hur Maria kunde hålla på i flera år utan att åka fast. Man kom fram till att hennes upplevda omtänksamhet egentligen var ett sätt att hindra ofördelaktiga uttalanden från offren. Genom att hon stannade hos sina ”patienter” som en barmhärtig ängel ända fram tills de avled, försäkrade hon sig om att ingen pekade fingret mot henne.

1895 ställdes Maria Swanenburg slutligen inför rätta för 90 mord, men dömdes bara för tre.  Men hon fick ändå spendera resten av sitt liv i fängelse. Vid 76 års ålder avled hon inlåst i Gorinchemanstalten.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.