Slöseri

Av Ricard A R Nilsson 2013-04-23

Fick se en broschyr som tryckts för vakternas räkning. Den fyller ingen viktig funktion. Undrar varför Kriminalvården lägger pengarna på sånt?

På framsidan av broschyren/häftet, som har samma storlek som Postens portotabell, står: ”Nyckelord från Kriminalvårdens chefs- och medarbetarpolicy”.

   Dess innehåll består huvudsakligen av att i punktform räkna upp nyckelfraser som exempelvis ”Klientnära – personligt men inte privat”; ”Professionellt – kunskap och tydliga värderingar”; Rättssäkerhet – korrekt och förutsägbart”; ”Chefer hos oss agerar resultatinriktat mot uppsatta mål; ”Chefer hos oss agerar som arbetsgivare”; och så vidare. Flosklerna avlöser helt enkelt varandra.

   Det man ska ha i åtanke är att Kriminalvården har gått hundratals miljoner back och måste därför spara in enorma summor. Varför lägger man då en massa pengar på något som inte fyller en konkret funktion? Min gissning är att minst tio tusen av dessa små broschyrer har tryckts. Sedan har även någon kriminalvårdstjänsteman sannolikt ägnat ett otal arbetstimmar för att sammanställa alla floskler och skapa broschyren, eller ännu dyrare – kanske en professionell formgivare har anlitats.

   Nej, det hela verkar väldigt konstigt, speciellt i dessa besparingstider. Dessutom finns hela ”Kriminalvårdens chefs- och medarbetarpolicy” på internet, vilket också framgår av broschyrens baksida. Går man in på www.kriminalvarden.se och läser under ”Jobba hos oss, Kriminalvården som arbetsgivare” så hittar man det som jag har skrivit om. Varför då sammanställa allt i ett häfte? När jag frågade en ur personalen vad de tyckte om det uppenbara resursslöseriet så fick jag till svar att vederbörande tyckte att ”det är kompetenshöjande”. På vilket sätt fick jag dock inte någon förklaring till.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.