”Justitieministern får ta sin del av ansvaret för nästa infiltratör som mördas”

Av Dick Sundevall 2013-06-06

I måndags publicerade vi statsåklagare Nils-Eric Schultz öppna brev till justitieminister Beatrice Ask, om hur polisen använder privatpersoner som infiltratörer. Dagens Juridik och Aftonbladet följde upp det. Men fortfarande har justitieministern inte svarat. Så vi frågade Nils-Eric Schultz om han ger upp nu.

– Absolut inte säger Nils- Eric Schultz. Det måste bli ett slut på det här, både ur rättsäkerhetssynpunkt och vad som händer med dom här ungdomarna.

Schultz var den första som för flera år sedan kritiserade hur polisen arbetar med privatpersoner som informatörer och infiltratörer. Sedan har jag och andra skrivit böcker om det här. Advokater som Peter Althin och Johan Eriksson har ifrågasatt det i skarpa ordalag. Därtill har JO och JK kritiserat förfarandet.

– Hur ser du på att allt fortsätter ju som tidigare och ingenting händer?

– Ja, jag förstår inte det. Det handlar om hundratals och åter hundratals fall. Jag skulle vilja ha kontakt med fler före detta informatörer och infiltratörer som kan berätta om vad dom varit med om. Samla ihop ett gäng och se vad man den vägen kan göra åt det här. Jag har ju kontakt med några men det skulle behövas fler.

Vad gäller den lagliga grunden för polisen att använda privatpersoner som informatörer och infiltratörer, hävdar många att det finns en gråzon. Men Nils-Eric Schultz håller inte med:

– Så länge det handlar om att poliser tar emot information från privatpersoner, så är det inga problem. Men i samma ögonblick som polisen börjar styra en privatperson i en viss riktning är man ute på farlig mark. Det finns det inte laglig grund för.

– Som att försöka få dem att ta sig in i tunga kriminella gäng?

– Ja, polisledningen anser att det är för farligt för att poliser som arbetar undercover ska kunna göra det i de här gängen. Istället skickar man då in aningslösa outbildade privatpersoner, som blir sedda som förrädare när de avslöjas. Med allt vad det innebär.

– Men efter vad jag förstår har du inga invändningar mot att poliser arbetar undercover?

– Nej, så länge dom följer lagen så som poliser alltid ska göra så har jag inga invändningar. Och då finns det ju laglig grund för att de ska kunna arbeta undercover. Jag har nog setts som en offensiv åklagare som förespråkat nya avancerade polismetoder. Men därmed behöver man inte bryta mot lagen.

I sitt öppna brev tar Nils-Eric Schultz upp två aspekter på polisens infiltratörsarbete.

Rättssäkerhetsaspekten

Det handlar om att infiltratörer och informatörer som varit inbladade i ett fall döljs för domare, nämndemän, de åtalade och deras advokater. Och ibland även för åklagarna. I många fall skulle de utgöra huvudvittne eller i varje fall ett centralt vittne. Därmed får de åtalade inte en rättvis rättegång i enlighet med Europakonventionens artikel sex. Och rätten får ingen möjlighet att ta ställning till om de åtalade kan ha provocerats till det brott de är misstänkta för. I enlighet med utslag i Högsta domstolen ska de i så fall inte kunna fällas.

Liv blir förstörda

Den andra aspekten handlar om att de privatpersoner som värvas inte har någon möjlighet att förutse vad de ger sig in i. Vilka oerhörda risker de kommer att ta. Kort sagt, att de ska utföra vad man anser vara för farligt för poliser att arbeta med.

– Det är underligt och helt fel när outbildade privatpersoner ska utföra det mest avancerade polisarbetet, säger Schultz. Ett arbete där de riskerar att bli dödade.

– Om dom förhoppningsvis överlever och tar sig ur ett gäng utan att ha blivit avslöjade, så vill väl polisen inte kännas vid dom?

– Nej, då står de där tomhänta. Dom har fått betalt svart och kan inte visa upp någon inkomst. Därmed har dom inte byggt upp någon pension och blir de sjuka har dom ytterst liten sjukpenning. Och dom kan inte få en lägenhet eftersom dom inte har någon inkomst att visa upp. Troligen kan dom inte ens få ett telefonabonnemang. 

Beatrice Ask vet vad det handlar om

– Rimligen måste väl justitieminister Beatrice Ask veta vad som pågår?

– Ja, och hon kan, och ska, som justitieminister stoppa det.

– Men blir inte det ministerstyre?

– Nej, landets justitieminister ska naturligtvis kunna klargöra att polisen ska följa lagen. Det är hennes skyldighet. Hon är den som är högst ansvarig för brottsbekämpningen.

– När hon nu tydligen inte är beredd att göra det, vilar då ansvaret på nästa mördade infiltratör på hennes axlar?

– Ja, på polisen som leder den infiltratören. På de polischefer som känner till vad som pågår. Och till en del naturligtvis också på justitieministern som alltså kan stoppa det här.

– Det är hårda ord.

– Ja, men hon får väl bemöta det då om hon anser att jag har fel, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

 

Nils-Eric Schultz öppna brev till justitieministern finns att läsa här.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.