”Jag kan ta en konkurs om jag får Lexbase nedlagt.”

Av Dick Sundevall 2015-01-04

Dagens Nyheter, Dagens Juridik och andra har rapporterat om att den famösa sajten Lexbase har försökt sätta Torgny Jönsson i personlig konkurs för att han försöker stoppa Lexbase verksamhet. Vad handlar det om? Kan den här åtgärden stoppa försöken att stänga ner Lexbase?

Torgny Jönsson tycks ta det hela med ro när han förklarar bakgrunden:

– Personerna bakom Lexbase har försökt köpa upp fordringar mot mig. Dom fick nej från samtliga utom från en 82-årig senildement farbror som dom över en kopp kaffe lurade att sälja sin fordran för 20 000.

De gav även den äldre mannen ett löfte om att han skulle få hälften av pengarna som Lexbase skulle kunna driva in från Torgny Jönsson.

– Men Lexbase företrädare har i magasinet Filter berättat att dom köpt den här fordran endast och uteslutande för att försätta mig i konkurs, säger Jönsson. Och därmed oskadliggöra mig och hindra mig att processa mot dom.

– Men kan dom hindra dig genom en sådan åtgärd?

– Nej, det kan dom inte. Jag fortsätter mitt arbete med att stänga ner den där sidan. Och skulle dom lyckas med att försätta mig i konkurs så är det ett pris jag är beredd att betala för att få sidan nedstängd.

– Den här mannen har efter vad jag förstår sålt samma fordran 2010 till ett annat företag. Vad innebär det för dig i det här läget?

– Lexbase företrädare kan hävda att de köpt fordran i god tro men då de bara betalt 20 000 för en fordran på 40 miljoner så lär det bli svårt att göra det trovärdigt. Tids nog ska jag ta den fighten med dom i tingsrätten.

Lexbase producerar nya brottsoffer

– Varför är det så viktigt för dig att ta den här striden?

– Framförallt för att ingen annan gör det. Justitiekanslern har nonchalerat alla dom hundratusentals människor som förekommer på Lexbase genom att säga att det inte föreligger ett allmänintresse i att utreda om det här är förtal eller ej. Att jag jobbar med det beror på den massiva uppvaktning vi på reclaimJustice har fått från människor som fått sin tillvaro slagen i spillror på grund av Lexbase.

Torgny Jönsson menar att den som har begått ett brott och sedan har sonat det, ska ha en möjlighet att återvända till samhället.

– Och den möjligheten, i effektiv mening, är det Lexbase som tar ifrån dom. Om du inte kan skaffa dig ett arbete och en bostad på grund av det här så ramlar många tillbaka i ett liv som slutar i kriminalitet. Därmed producerar Lexbase verksamhet nya brottsoffer som innebär ofantliga samhällskostnader både i reda pengar och i mänskligt lidande. Det drabbar såväl brottsoffer och deras anhöriga som anhöriga till dom som begår brott.

– Det här är ju traditionella gangstermetoder. Man köper en fordran och sedan pressar man den som fordran gäller genom hot och misshandel eller som här, genom att försöka komma åt dig genom att sätta dig i konkurs. Vad är det för personer som driver Lexbase?

– Det är ett rövarband. Alla som ligger bakom Lexbase har ett brokigt förflutet, som dom på olika sätt har försökt gömma undan. Det är ett gäng halvgangsters. Och då inte minst styrelseordföranden Magnus Grönvall.

/wp-content/uploads/content/intervjuer/lexbase/Jonas_Haeger.jpeg– Vad händer nu från reclaimJustice sida?

– Vi driver två enskilda åtal mot ansvarige utgivaren Jonas Häger (bilden till höger), som kommer upp till våren i Stockholms tingsrätt. Där räknar vi med att få honom fälld för grovt förtal.

ReclaimJustice tittar därtill på lagligheten i att som privat företag upprätta ett slags brotts- och kriminalregister. Något som har ifrågasatts starkt när kommunala fastighetsbolag gjort något liknande i betydligt mindre skala.

– Det här tror sig Lexbase kunna kringgå men jag är övertygad om att vi har juridiken på vår sida, säger Torgny Jönsson, och det är min bestämda uppfattning att vi kommer att kunna stänga ner Lexbase.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.