Torgny Jönsson fick rätt i Högsta domstolen

Av Dick Sundevall 2015-01-04

Två studenter hade hängt ut Torgny Jönsson i en uppsats som Linköpings universitet spred på nätet. Tingsrätten fällde studenterna för förtal medan hovrätten frikände dem. Men idag slog Högsta domstolen fast att det var förtal.
– Domen bör få följder för vår strävan att lägga ner Lexbase, säger Torgny Jönsson.

– Den ena av dom här studenterna, en medelålders kvinna, hade ett horn i sidan till mig sedan tidigare, säger Torgny Jönsson. Och dom skrev en uppsats där dom tydligen trodde att man kunde påstå vad som helst om en person, sant eller inte sant, om han tidigare hade varit dömd för någonting. Nu har HD slagit fast att det kan man inte.

Torgny Jönsson menar att domen är viktig ur flera aspekter:

– Den här domen skärmar av området inom vilket man får lov att lämna ut förtalsgrundande uppgifter. Det här är oerhört viktigt för det har att göra med när och i vilka lägen det är försvarligt att lämna ut uppgifter om en dömd person.

Det här har bäring på att Lexbase hänger ut dömda personer, hävdar Jönsson:

– Det här visar att bara för att du är dömd så finns det inte någon automatisk rätt att hänga ut personen. Vad domen i Högsta domstolen visar är alltså att en dömd person går att förtala.

Som vi tidigare redovisat på Para§raf tittar Torgny Jönsson och hans förening, reclaimJustice, på möjligheterna att tvinga fram en nedläggning av Lexbase:

– Delar av den här domen går direkt att applicera på Lexbase verksamhet, genom att den visar att dömda personer kan förtalas. Och det har inte tillräckligt tydligt påvisats tidigare av svenska domstolar. Dömda är i och med det här inte längre fritt villebråd.

– Högsta domstolen har ju tagit gott om tid på sig i det här fallet och det är oerhört svårt att få HD att ta upp olika ärenden. Nu fick du upp det och därtill vann du. Hur känns det?

– Det känns naturligtvis fantastiskt bra. Inte minst bör väl dom som tycker att jag driver hopplösa fall som civilmål ha fått sig en tankeställare, när jag nu har fått rätt i HD. Men framförallt borde det stärka tron på rättvisan för alla dom som trots att dom sonat sina brott hängs ut i medierna. Domen slår fast att det inte är okey.

 

Nedan biläggs Högsta domstolens dom.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.