– Jag litade mer på rättvisan i Spanien än i Sverige

Av Dick Sundevall 2015-05-31

Efter tre dagars rättegång i Spanien, som slutade med att den blev nedlagd, är nu Jonas Falks moster Harriette Broman hemma i Sverige igen. I det längsta var hon tveksam om hon skulle åka ner och inställa sig, eftersom hon var rädd för att bli anhållen.
– Men hade jag inte åkt ner så hade jag väl fått sitta isolerad på Kronobergshäktet igen, säger hon i denna första intervju efter att rättegången lades ner.

– Jag åkte ner dit med en skräck för vad som skulle hända, berättar Harriette Broman. Jonas behärskar språket, han kan både prata och läsa spanska, men det kan ju inte jag.

Harriette menar att hon hade två saker att välja mellan, att antingen tro på att hon skulle få rättvisa i Spanien eller i Sverige:

– Efter vad jag upplevt i Sverige med att vara häktad och isolerad i ett och ett halvt år, och den horribla rättegången och domen i tingsrätten, så kom jag fram till att jag nog kunde förlita mig mer på spansk rättvisa än på svensk. Och det visade sig ju att det var ett riktigt antagande. I Spanien står uppenbarligen Europakonventionen för någonting.

– Om du jämför rättegångarna i Sverige med den i Spanien, vad är skillnaden?

– Dels får de åtalade inte sitta bredvid sina advokater och dels är det ett helt annat temperament. I Sverige kan till exempel Thomas Martinsson dundra på rätt kraftigt men här hade han framstått som ett fromt lamm.

13 advokater

Det var många som var åtalade. Svenskar, engelsmän och spanjorer som skulle ha varit inblandade i den påstådda penningtvätten. Och därmed var det 13 advokater på plats.

/wp-content/uploads/content/rattegang/A-jag-tliade-mer-pa-rattvisan-i-spanien/Harriette&Wille.JPG– Och det blev 13 advokater som försvarade Jonas och mig, säger Harriette, bilden till vänster. För kunde dom visa att det var fel att vi hade åtalats, genom att vi redan hade frikänts från penningtvätt och annat, så skulle ju alltihop falla.

Mest kraftfullt tog den advokat i som försvarade en spansk advokat. Försvararen, en äldre gråhårig advokat med stor pondus, var ordförande i Barcelonas advokatsamfund.

Harriette berättar att han flera gånger återkom till varför de här svenskarna överhuvudtaget var åtalade i Spanien.

– Han hävdade att våra mänskliga rättigheter hade kränkts genom åtalet och med hänvisning till Jonas sa han, ”varför sitter den här stackars människan här som varit häktat i fyra och ett halvt år? Och varför sitter hon här (syftande på Harriette Broman) hon ska ju inte ens vara anklagad”.

– Hur reagerade domarna?

– Dom lyssnade och antecknade. Fast jag inte kan språket så märkte jag ju att det som framfördes bet på dom. Och även om vissa advokater nästan skrek så blev dom aldrig avbrutna eller tillsagda.

Ingen fair trial

Det mesta handlade om att Jonas Falk och Harriette Broman inte hade fått en fair trial i enlighet med Europakonventionen. Att de hade förhörts av svensk polis om brott de var misstänkta för i Spanien, utan att få reda på att de var misstänka för någonting där. Och det utan att ha tillgång till en spansk advokat och därmed inte fått någon möjlighet att försvara sig. Vilket inte är i enlighet med spansk lag. 

– Det har ju visat sig att dom där första förhören översattes och skickades iväg till Spanien, berättar Harriette. Efter vad jag förstår så har den spanska förundersökningsdomaren begått lagbrott. Han har inte följt spansk lag.

Ett stort antal mejl mellan den svenska huvudåklagaren i kokainmålet, Karin Bergstrand, och den spanska förundersökningsdomaren lästes upp i rätten:

– Den spanska åklagaren ville inte att dom där mejlen skulle tas upp för som hon uttryckte det, ”det var ju olyckliga uttryck i dem och de hade inget med det här målet att göra”.

Men vad mejlen visade var att där diskuterade den svenska huvudåklagaren och den spanska förundersökningsdomaren hur de skulle bryta mot olika bestämmelser och lagar. Vilket fick de spanska advokaterna att reagera:

– De frågade väldigt upprört och skarpt om en svensk åklagare i det här fallet styrde polisiära åtgärder i Spanien? berättar Harriette.

Tolk under 20 förhandlingsdagar

– När vi kom till domstolen den sista förberedande förhandlingsdagen så körde åklagaren på och hävdade att det inte alls hade begåtts några fel. Tyvärr var det en värdelös tolk så det mesta fick jag förklarat för mig efteråt. Men det sista som hände var att en domare sa till tolken att han skulle kunna komma att behövas under 20 förhandlingsdagar. Och då tänkte jag ju att det var kört. Att det skulle bli rättegång.

Dagen därpå skulle man börja 9.30 men domarna hade överläggning så de åtalade kallades in först klockan elva.

– När domarna började prata fattade jag ingenting, säger Harriette. Jag försökte få kontakt med Jonas men han lyssnade ju intensivt. Jag försökte förstå om det var bra eller dåligt, försökte tolka advokaternas uppsyn. Och då började Jonas advokat le. Jag frågade Jonas igen, om det var bra. Han svarade, ”ja, det är bra, det är bra”. Och så kom det då, beslutet om att det var ogiltigförklarat och att Jonas skulle släppas.

Resultatet blev att man skickade tillbaka alltihop till förundersökningsdomaren med direktivet, gör om och gör rätt.

Poliser tog med sig Jonas

– Men när vi gick ut därifrån satte poliserna på Jonas handbojorna igen, berättar Harriette. Det gjorde mig rätt förvirrad. Men då förklarade advokaterna att han måste tillbaka till häktet och att han skulle släppas därifrån, efter att dom hade bestämt om det eventuellt skulle vara någon borgen eller reseförbud.

Men då Jonas inte hade något giltigt pass, efter att ha suttit häktad i Sverige och Spanien i fyra och ett halvt år, kunde han inte släppas. Så advokaterna kontaktade det svenska konsulatet i Barcelona för att försöka få fram ett pass:

– Och vi försökte få fram något som liknade ett passfoto med det vi hade i min mobiltelefon. Alla advokaterna blev engagerade i det här.

Men när allt var ordnat med konsulatet fick de besked om att domarna hade gått hem. Därmed ställde alla in sig på att Jonas inte skulle bli släppt förrän dagen därpå.

– Alla började droppa av och jag åkte hem till lägenheten. Men då ringde Jonas advokat och sa att nu är domarna tillbaka i domstolen, berättar Harriette. Och att Jonas skulle släppas efter 21.00.  Så jag tog mig ner till häktet och stod där i regnet och väntade i någon timme. Och så kom han då, med tre plastkassar med sina saker i…

/wp-content/uploads/content/rattegang/A-jag-tliade-mer-pa-rattvisan-i-spanien/Haektet i Barcelona 1.JPG-71f9f71b.jpg

Häktet i Barcelona där Jonas Falk tillbringat åtta månader.

– Hur mår Jonas idag?

– Han tar det lugnt och samlar sig. Det har ju varit fyra och ett halvt år av psykisk tortyr. Man får ju inte glömma att isolering faktiskt är psykisk tortyr. Men han hade det ju mycket bättre i häktet i Barcelona än i Sverige. Det går inte att jämföra. Så det blev kanske lite av en utslussning.

Det humana Sverige

När Harriette Broman berättade för de spanska advokaterna om hur hon och Jonas hade behandlats i de svenska häktena, så trodde de först inte på henne:

– Vi som trodde att Sverige var ett humant land, sa dom, berättar Harriette.

– Vad händer nu?

– Advokaterna arbetar med frågorna om förundersökningsdomarens agerande. De ser väldigt allvarligt på det och menar att det måste bli konsekvenser. Det handlar bland annat om olagliga telefonavlyssningar och husundersökningar som han trixat med. Vad det blir återstår att se.

Harriette Broman är hemma i Sverige igen. Jonas Falk har reseförbud och måste anmäla sig till domstolen en gång i veckan. Förutom vad som kan hända med olika turer i Spanien, återstår skadeståndsfrågorna. Och med tiden blir det rimligen dags för Europadomstolen att titta närmare allt som har hänt i det här fallet. En intressant slutsats som rimligen kan dras idag är att spanskt rättsväsende bevakade Jonas Falks rättigheter. Europadomstolen får tids nog avgöra om även Sverige gjorde det, för den svenska medborgaren Jonas Falk.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.