Två gäng – en värdetransport

Av Börje R P Carlsson 2016-05-04

I slutet av 1980-talet gjorde en moderatpolitiker, Rolf, i Malmö sig känd som en ivrig förespråkare av strängare straff. Mycket strängare straff. Ännu mer känd blev han när han själv begick ett rån mot en bank i Malmö. Enligt rykten hade Rolf under rånet skrikit ”Saddam, Saddam”.

Rolf åkte fast och dömdes till ett par års fängelse. När han avtjänade straffet träffade han i fängelset en Stockholmsgangster, Lunkan, av den sort som det går 13 av på varje dussin. De blev kompisar och Rolf svalde Lunkans skryt om alla lyckade brott.

När Rolf muckat träffade han en kamrat vars bror körde värdetransportbil mellan Eskilstuna och riksbankens depå i Västerås. Rolf fick genom honom reda på alla rutiner kring dessa transporter.

Polisen visste vad som var på gång

Rolf kontaktar sin kamrat från kåken och börjar tillsammans med denne att planera att råna värdetransporten. Rolfs fängelsekompis, Lunkan, hade två kumpaner som också skulle involveras. Duon Lunkan och Rolf hade täta kontakter, mest på telefon, och efter varje kontakt informerade Lunkan sina två kamrater. Dessa kontakter, telefonsamtal och rekognoserande övervakades av Stockholmspolisen som fått tips från någon om det planerade rånet.

Avlyssnade och skuggade

Stockholmspolisen avlyssnade och skuggade de presumtiva rånarna. De informerade inte Eskilstunapolisen eftersom de tydligen ansåg sig ha full kontroll på läget och skulle gripa hela kvartetten strax innan det planerade rånet.

Vad Stockholmspolisen inte hade lika bra kontroll på var att en av Lunkans kamrater läckte om det planerade rånet till sin systers fästman, en Tony från Uppsala. Tony involverade en kamrat och började tillsammans med denne planera att utföra rånet innan Rolfs gäng skulle hinna med detta.

Parallella planläggningar

Nu pågick plötsligt två parallella planläggningar där värdetransportbilen skulle rånas.

84AEB1D72510490ABEE1BAD16CF76309Tony involverade ytterligare en kamrat och den nu skapade trion påbörjade förberedelserna för det kommande rånet. En i denna trio ville egentligen inte vara med om något rån. Trots det var han med och stal en båt, bilden till höger, som förtöjdes i hamnen i Västerås. Han var med och tillverkade falska registreringsskyltar till de fordon som skulle användas vid rånet.

Rånet ställdes in

Genom att dra ut på det mesta kom rånarna iväg sent den dag då rånet skulle ske. Så sent att rånet ställdes in och den sölande i trion sparkades ut ur gänget. Tony involverade en ny man, Göran, som tredjeman. Planläggning fortsatte och flyktbåten låg fortfarande kvar i Västerås. Allt detta hade dock Stockholmspolisen ingen kunskap om.

Stockholmspolisen var aktiva och skuggade nu Lunkan och dennes kamrater dygnet runt. Den ende de inte hade fullständig kontroll över var Rolf som befann sig i Sydsverige. Polisen kalkylerade med att Rolf inför rånet skulle ansluta sig till Lunkan och dennes kamrater.

Polisen filmade brott

Lunkans trio begick hela tiden brott som både filmades och dokumenterades av Stockholmspoliserna. All denna dokumentation syftade till att när trion greps så skulle även dessa brott utredas för lagföring.

I juni 1993 gjorde Lunkan och dennes kamrater inbrott på Cirkus i Stockholm där också kassaskåpet forcerades. Detta var tydligen gränsen för vad de spanande poliserna kunde tillåta och trion greps på bar gärning. Alla brott började utredas och pärlan i diademet var det planerade värdetransportrånet.

Rånet genomförs

Eftersom trion greps som de gjorde så försökte också Rolf lokaliseras och det visade sig att denne befann sig i Varberg. Han greps av polis och anhölls. Stockholmspolisen sände ner två utredare som skulle hålla förhör med Rolf.

Den 29 juni 1993 påbörjades förhöret om det planerade värdetransportrånet. Rolf delgavs misstanken men innan han hunnit ange sin inställning avbröts förhöret.

2431F662A29A421387125A20CD8C7F74Utredarna kallades in till ett vakthavande befäl som fått order att omgående delge utredarna ett larm från Eskilstuna. Där uppgavs att en värdetransport rånats mellan Eskilstuna och Västerås. Bilden till höger visar bilen som rånarna använde och där bakom värdetransportbilen. Detta utlöste en febril verksamhet hos Stockholmspolisen som nu ville delge spaningsroteln i Eskilstuna vad som förevarit.

Bytet blev närmare 13 miljoner

Spaningsroteln i Eskilstuna började utreda rånet och det visade sig att rånarna kommit över 12 867 000 kronor.

Till hösten/förvintern 1993 var inte utredningen helt klar men samtliga rånarna, och under en tid två av dessas sambo, var häktade för grovt rån resp. häleri. Senvintern 1994 upprättades ett FU-protokoll (Förundersökningsprotokoll) och allt såg ljust ut. Men natten till den 1 mars 1994 rymmer en av rånarna, genom att knacka upp ett hål på en vägg i sin cell, och FU-protokollet måste modifieras.

Hål

Ville erkänna

Den person, som först involverades av Tony och som genom segt agerande stoppade det första rånförsöket, hade anhållits och häktats i Tyskland för stöld av en lyxbil. Denna biltjuv hade skrivit till rikskrim och ville berätta om mängder av brott. Det han begärde för att ställa upp på detta var att få komma till Sverige och bli lagförd här.

Han förhördes och togs hem. Hans berättelse kom att bli ett facit på Eskilstunapolisens utredning och utredningen behövde inte kompletteras på en enda punkt. Hans förhör bifogades utredningen och rättegångarna kunde börja. Samtliga misstänkta, utom han på rymmen, fälldes både i tingsrätt och hovrätt. Han som var på rymmen greps ett år senare och fälldes också han när han gripits. Rånarna fick 6 och 7 års fängelse.

Advokaternas agerande

En detalj som var frapperande var de misstänktas försvarare. Dessa betedde sig inte, enligt min uppfattning, efter god advokatsed. Utredarna blev därmed tvungna att verkligen hålla tand för tunga om vissa uppgifter:

De fordon som användes vid rånet var inför rånet stulna i Göteborg. Ett av fordonen var Lenny Normans turnébuss. I Göteborg fick Tony och dennes kamrat hjälp av en Göteborgsgangster för att stjäla och transportera fordonen till Stockholm.

Göteborgaren blev anhållen och häktad med fulla restriktioner. I Stockholm blev Tony anhållen och häktad med fulla restriktioner. Ingen av de två ville berätta om sitt görande och låtande.

Fantasifull story

Trots fulla restriktioner meddelar plötsligt, nästan på timmen när, båda två att de vill berätta om sina affärer. Då säger båda att det handlade om affärer med T-shirt. Tony hade åt göteborgaren köpt 2 000 t-shirt som lastats i ett kolli och som Tony kastat in i baksätet på en hyrd bil. Denna bil hade sedan göteborgaren fått låna för att köra tröjorna till Göteborg och det var då som bilen fått p-böter i Göteborg. Tony själv hade således inte varit i Göteborg trots att hans telefon bevisligen varit där.

En fjäder i hatten

2 000 t-shirts av billigaste kvalité väger cirka 200 kilo. Inte direkt ett kolli som man ensam kastar in i en bil. Dessutom visade det sig att den person som Tony sa sig ha köpt tröjorna av, inte hade sålt en enda t-shirt.

Eftersom både vikt och anskaffandet klargör att denna historia är lögn kan man ju fundera på hur två misstänkta med fulla restriktioner kunde hitta på en sådan historia utan hjälp utifrån. De enda de kunnat träffa och tala i enrum med var deras advokater.

Nåja, värdetransportrånet klarades upp och var under en tid Sveriges största uppklarade värdetransportrån. En fjäder i hatten för spanarna i Eskilstuna.

 


 Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.