Brevet från Olof Palme

Av Dick Sundevall 2016-06-02

Om någon skriver till statsministern så är det rimligen någon anställd på kansliet som svarar i statsministern namn. Föreställer mig att statsministern allt som oftast inte behöver besvära sig med att läsa svaret. Men ibland måste han nog det. Det här brevet från Olof Palme till en livstidsdömd fånge var rimligen något som Palme själv granskade innan det gick iväg.

   Leif ”Myris” Axmyr hade skrivit till statsminister Olof Palme och klagat på att han inte skulle få behålla sin lilla lägenhet i Stockholm under tiden han avtjänade sitt livstidsstraff.

   På den tiden satt livstidsdömda inlåsta i 7-8 år, med ett enda undantag, den för grovt spioneri dömde översten Stig Wennerström, som fick avtjäna 11 år. Men när det var dags för Axmyr att slussas ut hade livstidsstraffet börjat glida uppåt (om nu något kan glida uppåt). Det var på den tiden bara regeringen som av nåd kunde omvandla ett livstidsstraff till ett tidsbestämt.

   Och när Axmyr stod på tur hade inflationen i straff tagit fart ordentligt. Eftersom man dömde grova rånare och grova knarklangare till allt längre straff, så gled livstidsstraffet uppåt, eftersom det skulle vara det längsta straffet. I praktiken hamnade det så småningom runt 18 år för de flesta livstidsdömda, utan att riksdagen en enda sekund hade diskuterat frågan. Under den här tiden var det både borgerliga och socialdemokratiska regeringar – men det påverkade inte glidande uppåt.

   Det här skulle med tiden ändras till att Örebro tingsrätt skulle handha omvandlingarna av livstidsstraffen. Det torde vara en av Sveriges genom tiderna underligaste politiska kompromisser. En dom som fastställts av en hovrätt eller till och med av Högsta domstolen, skulle alltså en dag uttolkas och konkretiseras av Örebro tingsrätt…

   Så när Olof Palme lät det här brevet gå iväg till Leif Axmyr utgick han rimligen ifrån att den lägenhet han utlovade i brevet skulle tillhandahållas om så där 7-8 år, eftersom så hade varit fallet i årtionden. När brevet skickade i februari 1986 kunde rimligen varken Palme eller någon annan i sina vildaste fantasier föreställa sig att Axmyr skulle komma att att sitta inlåst på landets hårdaste fängelser i 34 år.

   Först idag muckar Leif Axmyr, efter att ha suttit inlåst längre tid än någon annan fånge i modern tid. Räknar man ihop samhällets ”vård” av Axmyr så blir det betydligt längre – drygt 60 år. Tre dygn gammal hämtades han från BB för att placeras på ett av 1940-talets barnhem. Det var ingen lek. Och sedan har det fortsatt med ungdomshem, ungdomsfängelser och allt för många fängelsestraff. Som han själv uttrycker det:

– Jag är den mest vårdade som kriminalvården har haft hand om. Och se hur det gick.

   I brevet som nedan återges i sin helhet, hänvisas till Justitie-departementet och vad de utlovat. Men något sådant vill inte departementet kännas vid idag. Inte heller Riksarkivet har en aning om vad det kan finnas för dokument i frågan.

Den dåliga tekniska kvalitén beror på att brevet är scannat från en kopia.

PALMEBREV2

 


  Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.