Ibland blir man upprörd i sitt innersta

Av Börje R P Carlsson 2016-12-14

Man ska inte generalisera men ibland är det svårt att låta bli. Jag brukar säga att svenska poliser idag är bättre utbildade och kunnigare än någonsin och brukar framhålla dagens poliser som företrädare för en bra yrkeskår. Men... ibland sätts man som medborgare på svåra prov när det gäller att ha respekt och aktning för denna kår

   När resultaten sjunker brukar jag skylla detta på den nya omorganisationen med chefer som tillsatts utan eftertanke och en polisledning som omger sig med ja-sägare för att sitta säkert kring grytan.

   När polisens ingripande verksamhet minimeras till nästan inget brukar jag skylla också detta på omorganisationen där polisernas koncentreras till några få större polisstationer och därför har långt att åka till nästan alla de platser dit de larmas. Har de inte långt att åka fixas detta genom de regionala kommunikationscentralerna som då, när de skickar en radiobil på jobb, väljer en bil som har några, kanske många, mil att åka. Resultatet blir att allt är överspelat när radiobilen kommer fram.

   Att polisen inte går att nå är också resultat av fullständigt vansinniga vanföreställningar om att polisverksamheten går att sköta på distans.

   När enskilda polismän råkar göra en groda brukar jag också där kunna se en bakomliggande orsak men när ett antal poliser börjar bete sig som rabiessmittade grisar blir det svårt att inte generalisera.

   När en del av en kår genomför en julfest som slutar med att någon skitit i en vask, att några uppenbart knullat på skrivbord och andra i viss mån saboterat tjänsten genom förändringar av tjänstemeddelandelanden där vissa chefers namn bytts ut mot könsord, ja då är det svårt att hysa den aktning och respekt som man skulle vilja göra.

   När dessa festande poliser orsakat skadegörelse och förstörelse i sådan omfattning att följande julfest, för en annan del av kåren, måste övervakas av väktare så har de gått över gränsen för vad som kan tillåtas. Beteendet måste utredas och det som man inte lyckas sopa under mattan måste ligga till grund för omprövning av anställningen.

   En kår som inte har allmänhetens förtroende, respekt och aktning kommer att ytterligare misslyckas. Det här är uppenbart ett beteende som inte får nonchaleras, utan åtgärder måste vidtas.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.