Kommer rättegången att stoppas?

Av Dick Sundevall 2017-01-16

När hovrätten idag ska inleda förhandlingarna i Malmö mot ett stort antal åtalade, avseende vad åklagaren benämner agerande i ett ”bluffbolag”, blir den första frågan om rättegången överhuvudtaget ska genomföras. En av de åtalade som i förra veckan polisanmälde huvudåklagaren, har via sin advokat lämnat in en anmälan om hinder för förhandling. ARTIKELN HAR UPPDATERATS 13.20, UTIFRÅN ATT RÄTTEGÅNGEN NU HAR STOPPATS.

   Grunden för anmälan är att den åtalade hävdar att det begåtts så grova fel i form av brister i opartiskhet och objektivitet under utredningen, att det utgör hinder för att genomföra förhandlingen i hovrätten. Vilket Para§raf rapporterade om i fredags.

   I skrivelsen till hovrätten anförs bland annat att åklagaren tagit tydlig ställning i skuldfrågan redan under utredningen. I de skriftliga direktiven till de som haft i uppgift att kontakta eventuella målsägare ska åklagaren ha slagit fast att det begåtts ett brott och att fallet handlar om ett så kallat ”bluffbolag”.

   I en rättsstat är det domstolar som har att ta ställning till om det har begåtts brott, inte åklagare. En åklagares uppgift är att utifrån misstankar om brott utreda om det finns tillräckligt underlag för att lämna in en stämningsansökan till domstol, som i sin tur har att avgöra avgöra om åklagaren därmed kunnat påvisa att det som förekommit är brottsligt.

   När det här skrivs har frågan om en förhandling kan genomföras ännu inte avgjorts. Para§raf återkommer i frågan när det har klarlagt, vilket kan bli senare idag, eller längre fram i veckan.

 

Nedan biläggs advokatens skrivelse.

Förhinder

 

Uppdatering 13.20:

Målet stoppades idag. Nu ska Överåklagaren inkomma med ett ställningstagande till om åklagaren ifråga ska betraktas som jävig eller inte. Därefter ska hovrätten fatta beslut i frågan. Och utifrån det besluta om när och hur man kan gå vidare.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.