Jag är ingen sexualbrottsling – del 1

Av Ricard A R Nilsson 2016-02-10

Robert Fyrlöv har avtjänat ett fängelsestraff för bland annat sexuellt utnyttjande av barn. Han har hela tiden hävdat att han inte kände till hennes ålder och därmed är oskyldig. Det som gör detta fall annorlunda är att "brottsoffret", som numera är vuxen, gör allt i sin makt att hjälpa Robert att få upprättelse.

Det var i mars 2010 som den då 32-årige Robert Fyrlöv inledde ett sexuellt förhållande med 13-åriga Dzuliana Bobowicz. Enligt både tingsrätten och hovrätten har han känt till eller haft skälig anledning att anta att hon ännu inte fyllt 15 år. Det har dock visat sig att flera omständigheter pekar på att Robert inte har varit medveten om hur gammal Dzuliana egentligen var.

Jag ljög om min ålder

Dzuliana Bobowicz var ovanligt välutvecklad för sin ålder. På bilden till höger är hon 15 år. Det här är något som även konstaterades av tingsrätten med hänvisning till en socialtjänst-anteckning från 2008. Alltså redan innan relationen med Robert påbörjades såg hon mer vuxen ut än vad som var fallet. Enligt henne själv var det hon som började flörta med honom och var då inte sanningsenlig när det kom till hur ung hon var.

– Jag minns klart och tydligt att jag ljög om min ålder, berättar Dzuliana. Han såg mig ofta köra bil och jag gav han och hans vänner skjuts vid ett flertal tillfällen.

Hon använde två falska körkort, ett engelskt i Sverige och ett svenskt i Polen. Genom att inte använda ett inhemskt körkort försvårades kontrollen när polisen stoppade henne.

Kulturellt betingad att ljuga

En ovillighet från domstolens sida att ta hänsyn till den romska kulturens inverkan på händelseförloppet, verkar också ha påverkat utgången i målet. Enligt ett nytt sakkunnigutlåtande från Tanja Hagert som är ordförande i Föreningen Romani och del av regeringens referensgrupp för romska frågor, så var Dzuliana kulturellt betingad att ljuga om sin ålder för att undvika sin faders missnöje med att ha inlett ett sexuellt förhållande. “Ett sådant missnöje hade kunnat föranleda att flickan blev utsatt för så kallat hedersrelaterat våld”, står det i utlåtandet.

– Min far tvingade mig att avslöja med vem jag haft samlag. Min far blev vansinnig och jag ville lugna situationen, så jag gjorde som han sa, gick med till polisstationen och anmälde Robert för att min far bad mig anmäla honom. Jag hade inte en tanke i världen på att detta skulle leda till något, säger Dzuliana.

Rädslan kombinerad med respekt för sin fader kan förklara att hon i förhör och även i tingsrätten sa att Robert varit medveten om hennes riktiga ålder. Innan tingsrättens dom föll genomfördes en romsk rättegång som resulterade i att hon uppmanades att kontakta polisen och erkänna att hon ljugit.

Både tingsrätt och hovrätt fann att Robert Fyrlöv borde ha insett Dzulianas unga ålder, särskild vikt lades vid att han hade känt familjen i ett flertal år. Även här kan bristen på kunskap om romsk kultur ha inverkat på domstolarnas avgörande. Tanja Hagert skriver i sitt sakkunnigutlåtande att; Det är inte acceptabelt inom den romska kulturen att en vuxen man frågar vare sig en flicka och/eller dennes släktingar om hennes ålder. En sådan fråga kan uppfattas som förolämpande och förnedrande.

Tvingades rätta tolken

När Dzulianas far skulle vittna i tingsrätten anlitades en tolk. Robert berättar att han vid flera tillfällen tvingades att rätta tolken. Inspelningarna från förhandlingen har numera gallrats bort, vilket gör att det inte går att granska exakt vad som har feltolkats och i vilken omfattning det påverkat domsluten. Det kan dock konstateras att båda instanserna delvis har stött sig på faderns vittnesmål. Och vid en kontroll med den ansvariga myndigheten Kammarkollegiet, så framkommer att tolken ifråga inte var auktoriserad som rättstolk.

Misslyckat resningsförsök

I maj 2013 skickades en resningsansökan in av Roberts dåvarande ombud. Däri lyftes bland annat fram ett flertal vittnen som intygade att Dzuliana agerat och uppfattats som betydligt äldre än vad hon visade sig vara. Även de två falska körkorten användes som bevisning för att hon på ett utstuderat sätt åldersmanipulerat såväl Robert som sin omgivning.

Också Soraya Post, numera EU-parlamentariker, yttrade sig som sakkunnig. I en inspelad intervju förklarade hon att en fader inom den romska kulturen skulle känna sig ganska förnedrad i det fall en flicka tillfrågas om hennes ålder. Hon ifrågasätter dessutom om svenska domstolar har tillräcklig kännedom om den romska kulturen och menar att okunskapen kan ha bidragit till den fällande domen mot Robert Fyrlöv.

Dessutom lämnade Dzuliana en redogörelse som förklarade hennes agerande och återigen klargjorde hon tydligt att Robert inte kände till hennes ålder. Högsta domstolen valde dock att avslå ansökan om resning. Nu, drygt två år efter avslaget, har Robert inte slutat att kämpa. Han har anlitat ett nytt juridiskt ombud och samlat in än mer bevisning.

– Jag ger aldrig upp. Jag är ingen sexualbrottsling!

De flesta som dömts för sexualbrott brukar vilja undvika mediernas strålkastarljus. Men Robert Fyrlöv gör det motsatta. Han tar varje chans att hävda sin oskuld och ge sin syn på händelserna som ledde till ett fängelsestraff för bland annat sexuellt utnyttjande av barn. Mest anmärkningsvärt är att brottsoffret står bakom honom och gör allt för att få till en resning.

Har avtjänat hela straffet

Robert Fyrlöv är idag 37 år gammal. Det utdömda 18 månaders fängelsestraff för sexuellt utnyttjande av barn och utnyttjande av barn för sexuell posering, är sedan länge avtjänat. Robert kan dock inte släppa orättvisan han känner.

– Jag kan inte svälja det. Vad jag dömts för och förnedringen över vart och med vad för folk jag satt.

Han syftar på att ha tvingats avtjäna straffet med andra dömda sexualbrottslingar. Att sitta i fängelse som våldtäktsman eller pedofil innebär vanligtvis placering på särskilda skyddsavdelningar eftersom en vistelse på en normalavdelning sannolikt skulle sluta med grov misshandel eller till och med mord. Men Robert försökte hela tiden att få bli flyttad till en vanlig placering. När tålamodet sinade tog han till drastiska åtgärder.

– Det funkade i hela åtta månader, sen kunde jag inte längre. Då klappa jag till en och hamna på Salberga, sen Kristianstad. Hellre sitta med nån som haft ihjäl frun och hennes älskare i stundens hetta, än nån pedogubbe.

Ändrat vittnesmål i hovrätten

Robert tvekar inte en sekund när han tillfrågas om sin åsikt gällande de tidigare medfångarna.

– Pedofolket och alla sexbrottslingar är ett fegt och sjukt äckligt folkslag.

Hur kunde det gå så långt att det blev en fängelsedom om han inte kände till att flickan var tretton år när de började ha sex? Brottsoffret i detta fall, Dzuliana Bobowicz (numera 19 år gammal), sa i inledande polisförhör och i tingsrätten att Robert känt till hennes ålder. I hovrätten ändrade hon sig och ända sedan dess har hon kämpat för att han ska få en ny rättslig prövning, bland annat genom att kontakta media.

– Hur startade din och Dzulianas relation?

– Nu har det gått sju år sen allt började, så vissa detaljer kan vara suddiga. Jag är en hobbyhandlare av bilar. Bilarna läggs märke till ute i trafiken på grund av exklusiva fälgar eller nån iögonfallande färg eller styling. Plus att jag drev en rekonditioneringsfirma från 2001 till 2009, så jag är en känd profil i Helsingborg. Som jag minns det så fick jag ett sms som löd ungefär: “Wow, vilken snygg bil, men ägaren är snyggare -. Inget jag reflekterade över eftersom det hände då och då att jag fick sms från brudar eller nån vän som skämtade. Sen började det ringa nån gång utan att dom sa vilka dom var. Sen en dag kom jag på att det var hon och började skriva tillbaka då och då. Sen vidareutvecklades detta och jag tänkte att hon inte beter sig som en 16-åring, utan mer som 20plus. Hon till och med skjutsade mig och vänner i bil.

Klarade en poliskontroll

Tänkte du inte på det ologiska i att Dzuliana var under 18 och körde bil?

– Nej, jag reflekterade inte över det eftersom jag visste att hon har kontakt med släkt i England och tänkte att hon har väl tagit körkort vid 16 som i USA. Vi blev till och med stoppade i en trafikkontroll en gång och hon visade sitt engelska körkort. Det blev inga som helst problem.

Med tanke på att du själv var 32 år, ansåg du inte att Dzuliana ändå var för ung för dig?

– Visst fan tyckte jag att hon var för ung, men hon var så välutvecklad både fysiskt och psykiskt, så jag lät mig övertalas. Men hos romer är det inte alls konstigt att killen är äldre. Hennes pappa är nästan 20 år äldre än den kvinna han nu är ihop med.

Spelade in samlagen

Vad anser du gick fel i rättegången mot dig?

– Allt, men speciellt när tolken tolkade fel. Men det hade blivit ännu värre om jag inte haft kvar filmerna som bevisade att samlagen var frivilliga.

Robert syftar på inspelningar som han och Dzuliana gjorde tillsammans. Dessa kom att fria honom från våldtäkt eftersom det sexuella umgänget visades ha skett frivilligt. Enligt honom själv blev detta även ett viktigt steg för Dzuliana att börja tala sanningen.

Vad menar du med att det blivit feltolkningar?

– Det var när Dzulianas pappa skulle vittna. Han begärde tolk trots att han kan svenska. Vid flera tillfällen tolkade hon fel och jag fick rätta henne. Hur mycket det påverkade vet jag inte, men det hjälpte knappast.

Efter att ha kontaktat Kammarkollegiet som ansvarar för auktorisering av tolkar, framkommer att tolken vid rättegången var auktoriserad tolk, men inte rättstolk. Detta förfarande är dock tillåtet, även om domstolarna i första hand anlitar rättstolkar så finns det inte alltid personer med rätt språklig kompetens.

“Jag är offret”

Känner du inget eget ansvar för det inträffade, är det något du ångrar?

– Ansvar? Inte en chans. Jag har inte gjort något. Jag är offret. Det finns inget att ångra, det som har hänt, har hänt. Det fanns inte så mycket jag kunde ha gjort annorlunda. Jag var helt säker på att hon var äldre än det visade sig. Vad kunde gjorts annorlunda?

– Hur var fängelsetiden?

– Det kröp i skinnet. Jag tvingades sitta med riktiga sexbrottslingar. Varje dag ville jag spy och slå dom. Bara några få var där för andra brott, det var bara dom jag umgicks med. En äldre kriminalvårdare som hade ansvar för tvätteriet hjälpte mig att vara lugn. Han tog in mig i tvätten för att jobba, han ville inte ha sexbrottslingar där och han ansåg inte mig vara en.

Kommer inte att ge upp

Du har redan fått avslag på en resningsansökan och kommer snart att via ditt ombud lämna in en ny. Hur tänker du kring detta och vad gör du om det blir avslag igen?

– Jag har bara en minimal förhoppning om att denna orättvisa dom rivs upp. Många felaktiga domar har ändrats sen Sture Bergwall. Men jag räknar med att få avslag igen eftersom en dom nästan aldrig rivs upp oavsett vad som presenteras, det tog Bergwall 20 år, Joy Rahman 8 år, fallet Ulf 6 år och han som fick 14 år för våldtäkt på sin dotter tog det 11 år för. Han avtjänade hela sitt straff innan resning gavs. Kanske måste jag vänta på att lagarna ändras. Kanske kommer en resningskommission startas, en likadan som finns i Norge. Men jag kommer aldrig att släppa detta.

 

Av Ricard A R Nilsson

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.