Debatt

Legalisera cannabis så minskar skjutningarna

Av Torgny Jönsson 2019-09-04

Narkotikahandel är orsaken till i stort sett samtliga dödsskjutningar i Malmö där cannabis svarar för den största omsättningen. De illegalt importerade vapen som forslas i mängder över Öresundsbron är ägnade att användas i det krig om territorier som pågår mellan cannabisimportörer. En legalisering av cannabis skulle minska efterfrågan på illegala vapen drastiskt, kanske till nära noll.

   Malmö är en fantastisk stad med alla de förutsättningar som krävs för att fortsatt vara en fantastisk stad.

   Resan från den idylliska lilla storstaden till att idag betraktas som våldets och ondskans främsta säte har gått ofattbart fort. Förändring krävs och dess recept är en del vilja och tio delar mod.

   Det vedervärdiga mordet då den unga mamman avrättades med ett litet barn i sin famn utlöste en störtflod av förslag på kriminalpolitiska åtgärder för att stoppa den gängkriminalitet som anses vara orsaken.

   Partiföreträdare slogs om det mediala utrymmet för att fördöma och ropa på lösningar, alltifrån visitationszoner till att sätta in militär. Populistiskt, verkningslöst och senast det skedde var 1931 i Ådalen med förödande resultat.

   Plakatpolitiken föreslår 10 000 nya poliser medan en tidigare åklagare anser att 5 000 nyanställda vid Tullverket borde utposteras i Malmö och Helsingborg.

   Malmös problem är inte de löst sammansatta nätverk av unga män som i vardagstal kallas gängen. Istället handlar det om de ekonomiska incitament som skapat dessa nätverk. Cannabishandeln är orsaken till i stort sett samtliga dödsskjutningar i Malmö under senare år.

   Som svuren motståndare till narkotika trodde jag aldrig dagen skulle komma då jag instämde med de som vill se en legalisering av cannabis. Men nu är den dagen kommen.

   De illegalt importerade vapen som flödar in i landet används i stor utsträckning i det krig om territorier som pågår mellan cannabisimportörerna. En legalisering skulle tveklöst minska efterfrågan på illegala vapen.

   De sprängningar och dödsskjutningar som ägt rum har till en mycket betydande del sin upprinnelse i samma krig om cannabismarknaden och skulle med säkerhet även dala till nära noll.

   Rekrytering av unga från mellanstadienivån för att delta i hantering av cannabis och betalning för cannabis skulle troligtvis försvinna helt. Utan ekonomiska incitament rycks förutsättningen för nyrekrytering till de så kallade gängen undan.

   Avhoppare och gängmedlemmar berättar samstämmigt att tillgången till snabba pengar är den enda förklaringen till varför de valt den kriminella banan.

   Malmö har i likhet med många andra städer misslyckats att integrera de utlandsfödda som kommit hit, klyftorna har vuxit och staden är idag delad. Utanförskap anges slentrianmässigt som skälet till varför våg efter våg av våld har drabbat staden.

   På sociala medier höjs röster mot invandring och de politiker som lät öppna Sveriges gränser. Men det är intellektuellt ohederligt att påstå att den misslyckade integrationspolitiken är den enda orsaken till våldsutvecklingen i Malmö.

   Oavsett härkomst drivs våldet av en önskan om att tjäna pengar och göra en klassresa till varje pris. Alla vill till himmelen, även om tredje man dör.

   Det följer onekligen negativa konsekvenser av en legalisering av cannabis. Drogens allvarliga skadeverkningar är väl dokumenterade. Men hur högt pris har Malmö som stad råd att betala för bibehållandet av en i många delar förlegad narkotikapolitik?

   Jag påstår att den unga mamman sannolikt hade varit vid liv idag om inte det territoriella kriget kring den illegala cannabishanteringen existerat. Detta då mordvapnet förmodligen hamnat i Sverige för att i första hand användas kopplat till narkotikaaffärer. Hon hade funnits bland oss i likhet med de många unga pojkar som fått sätta livet till under senare år.

   Illegala vapen importeras inte längre till Sverige och Malmö i syfte att användas vid rån utan för att upprätthålla och bevaka marknadsandelar i narkotikahanteringen där penningtvätt är en naturlig följd av samma hantering.

   En legalisering av cannabis är en oprövad och problematisk men möjlig väg. Där legalisering skett har det skett med resultat att den illegala handeln förlorat marknadsandelar.

För övrigt anser jag att…

  justitieministerns påstående om att risken är liten för att oskyldiga drabbas av det dödliga våldet måste ifrågasättas. Är de som kallblodigt avrättas i Malmö skyldiga? I så fall till vad? Är det som de ihjälskjutna gjort sig skyldiga till så allvarligt att dödsstraff är påkallat?

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Torgny Jönsson har i medierna kallats ”Maffians bankir”. Han har tidigare avtjänat två längre fängelsestraff och frigavs i slutet av oktober i år efter att ha suttit häktad 19 månader på säkerhetsavdelning med restriktioner.
Under de senaste tio åren har ett stort antal av hans artiklar rörande rättssäkerhet och kriminalvård publicerats på DN, Aftonbladet, Dagens Juridik, SVT och Paragrafs debattsidor.
Han har även beviljats prövningstillstånd och vunnit mål i Högsta domstolen. Sedan frigivningen använder han Facebook som en plattform för sin syn på rättssäkerhet och på de pågående processer där han är både målsägande och misstänkt.
Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.