Debatt
Thabo Motsieloa

Vi vet vilka som blir gängkriminella

Publicerad 2019-09-17

Tänkte stanna upp ett tag för att reflektera kring de höjda politikernas alltmer aggressiva utspel kring gängkriminaliteten. Man vädjar till allmänhetens känslor och hoppas koppla bort all sans. Skärpta straff och bort med ungdomsrabatten.

   Sitter man i opposition är det lätt att köra med rök och speglar för att låtsas som man hela tiden stått utanför den nedåtgående spiralen samhället upplever just nu.

   Men vad hjälper längre straff när uppklaringsprocenten enligt Gunnar Appelgren, polisens expert på området, är lägre än 25 % för mord bland gängkriminella? (Mord där det ofta finns vittnen men som inte vågar berätta vad de vet.…)

   Vad hjälper hårdare tag mot de få som fälls när rekryteringen in i gängen håller allt högre takt?

   Borde vi inte rikta in oss på att identifiera riskindikatorerna för att sedan se hur vi kan eliminera dessa? Men då vi måste prata politik och inte bara polis och juridik!

   För det är väl inte polisen som rekryterar in till kriminalitet? Nej det är en serie omständigheter av vilka flera redan är kända…

   Låg socioekonomisk status – stora välståndsklyftor – låg utbildningsnivå – svaga familjeförhållanden – traumatisering – missbruk – brist på goda förebilder i närmiljön för att nämna några!

   När många människor med snarlikt utgångsläge samlas på ett och samma ställe sker en ghettoisering! Värderingsskalor förskjuts när ens medmänniskor delar syn ’att det är kört att ta sig in i det etablerade samhället’! Ja, då är de inte heller lika beredda att lämna ut sina egna till det samhälle som ser ner på dem! Utöver rädslorna blir det som en passiv protest att hålla käft!

   Missförstå mig rätt, jag tillhör inte de som vill ha lägre straff… Men jag tycker att debatten blivit löjeväckande!

   Varför? Jo därför att vi vet redan vilka som blir gängkriminella och begår skjutningarna? Vi känner till deras gemensamma nämnare och det är inte hudfärg jag syftar på!

   Vi låtsas som om det rör sig om okynnesyttringar trots att vi vet att det är människor som gett upp och slutat investera i sin framtid! De har slagit in på dödens väg. När motståndarnas automatvapen, granater och hot om tortyrliknande hämnd inte skrämmer då skrämmer inte politikers korslagda armar och löften om ett, två, tre eller tio år längre fängelse.

   Är det inte en nationell katastrof att så många unga män spelar med livet som insats? Om de vore puppor skulle vi försökt stoppa dem från att kläckas. Om de vore felmonterade bilar skulle man då fängsla bilbyggarna och höja straffet för montörerna eller skulle man stoppa bilarna från att över huvud taget nå marknaden?

   Att unga inte ens skall dras med i gäng är väl självklart det vi ska fokusera på?

   Ulf Kristersson framstår inte som särskilt ärlig när han levererar oneliners istället för lösningar! Det var inte så länge sedan hans gäng satt i makten. De allra flesta inom svensk politik har en skuld i den uppkomna situationen. Medge det först och adressera problemet utifrån vad vetenskap och beprövad erfarenhet har att ge! Allt annat är bara röstfiske…

 

Av Thabo Motsieloa

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Thabo Motsieloa 57 år, rötter i Sydafrika gjort resan från orten till Södermalms hipsterkvarter via dörrvaktande, kampsportande, journalistik med förkärlek Krim och samhälle. Senast var det Brottscentralen, och Cold Case Sverige.

Thabo arbetar idag som moderator, journalist och programledare. Han är därtill något av en kampsportslegend.

En mer utförlig presentation finns att ta del av här: www.thabo.se

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.