Debatt

Det här med feminism

Av Carin Åberg 2020-05-29

Ja, jag vet. Jag är kvinna. Har varit det sedan jag föddes. Och därför är jag förtryckt. Eller hur? Hur jag än kämpar, vad jag än åstadkommer, vad jag än tycker, är jag förtryckt. I egenskap av att vara kvinna.

Jag kommer ihåg en episod i mitt liv. Jag hade nyss blivit anställd som ljudtekniker på en lokalradiostation (det här var på 1970-talet). Jag var den enda som visste vad en PSM var, vad Tore Seem var. Vad RRC var och vilken funktion de hade. Som fattade HF. Som hade kört en sändning tidigare.

Jag blev alltså anställd i konkurrens med tre killar som inte visste och inte hade. Jag blev oftast presenterad som ”vår kvinnliga tekniker”. Hur kul var det? Inte särskilt.

En annan episod. 1982-03-08, ”kvinnodagen” var vi tre som körde morgonsändningen, tre kvinnor. Lena skulle ha en gäst (kvinna) i sitt program. Jag förberedde sändningen – första kvarten skulle jag vara värd – en kvart med födelsedagshyllningar och musik (”självkör”).

Lena hejdade mig på väg in till grammofonarkivet:
– Du, vi är bara kvinnor som sänder i dag på kvinnodagen: nyhetsläsare, program och tekniker. Festligt va? Kan du plocka fram lite bra musik till mitt program?

Mitt svar:
– Näe, sändningen börjar om tre minuter och jag har annat att göra. Kan du inte plocka fram musik själv? Du går ju inte i sändning förrän om en halvtimme?

Hade Lena varit man och bett mig, hade hon förtryckt mig. Eller hur?
Det finns en kille som skrivit om det här med makt och förtryck (Michel Faucault) och som menar att makt endast kan utövas om det finns någon som underordnar sig makten.

Han menar vidare att makt vidmakthålls genom samtal: hur man talar, vad man talar om, vilka ord man använder och framför allt – vilka ord man inte kan använda, vad man inte kan tala om. Olika diskurser.

Det här tycker jag är ytterst intressant. För: kan man idag vara kvinna och tala om, påstå, att man inte är förtryckt? Diskursens ordning. Jag vägrar underordna mig…

 

Av Carin Åberg, Ödeshög

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.