Debatt

Att bli övervakad utan att ens ha tänkt en brottslig tanke

Publicerad 2021-11-22

Jag arbetar som sprängarbas. Om man börjar övervaka även icke brottsmisstänkta, räcker det med att någon från ett kriminellt gäng börjar ringa till min telefon så finns en koppling mellan mig och kriminella.

Det talas allt mer om övervakning även av de som inte är brottsmisstänkta, ofta i preventivt syfte, särskilt när det gäller gängkriminella. Men vilka konsekvenser får det? Övervakning sägs ofta skydda de goda från de onda.

Men – när övervakningen har som syfte att skydda eller sortera de goda från de onda, så förutsätts att de goda inte har något att frukta, men då borde det vara i sin ordning att ge oss alla fri tillgång till övervakningens medel och resultat, eftersom en sådan tillgång då bara drabbar den onde (den gode hade ju inget att dölja).

Men om vi då godkänner övervakningen istället för att kräva en privat sfär som kan bemötas med ”Vad har du att dölja?”.

Då blir rollerna ombytta om övervakaren vägrar dela med sig och då kan vi, ”de goda” ställa frågan till övervakaren: Vad har du att dölja?

Därmed har vi kommit till den punkt där vi befinner oss, när övervakaren bara låtsas ha respekt för den personliga integriteten. Övervakningen får endast kontrolleras av ett fåtal utvalda, eftersom den personliga integriteten annars riskeras.

Den personliga integriteten vänds således emot medborgaren för att både förneka medborgaren friheter och tillgång till övervakarens verksamhet.

Således bör vi misstro övervakaren mest när denne påstår sig värna om vår integritet.

Nä just det, integriteten värnas inte alls genom att övervaka folk som inte är skäligen misstänkta. Det är att kränka den! Detta då utöver de sociala aspekterna som leder till ett ansvarslöst samhälle som slutar att utvecklas. I en alltför kontrollerad omgivning, tenderar folk att abdikera ansvar.

Jag arbetar som sprängarbas. Om man börjar övervaka även icke brottsmisstänkta, innebär det att jag måste jag hålla mig på mycket god fot med buset.

Fatta vilket val jag hamnar inför. Det räcker med att någon från ett kriminellt gäng börjar ringa till min telefon så finns en koppling mellan mig och kriminella.

Nästa gång jag skall flyga till släktingar söderut, kan jag ha hamnat på någon spärrlista. Fatta konsekvenserna!

 

Av Magnus Stålnacke
Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Magnus Stålnacke är gruvarbetare sedan 30 år och tidigare känd som pseudonymen ”steelneck” som debatterade på nätet kring krocken mellan industriell exemplarframställning och dagens informationsteknik och internet.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.