Debatt
Lennart Aspegren

Ukraina, Ryssland och Kina

Av Lennart Aspegren 2022-03-01

Vi minns ju Putins beramade besök i Kina under Olympiaden. Vad han då uppnådde politiskt har säkert en hel del att skaffa med hans anfall mot ”broderlandet” Ukraina.

Ukrainas civilbefolkning drabbas massivt.  Hundratusentals människor, kanske rentav miljoner människor, främst kvinnor och barn, tvingas fly till Polen och andra grannländer.

Men det bildas också fler talrika och engagerade motståndsgrupper i landet. Hjälp, även vapen, strömmar in från väst. De ryska ockupanterna lär svara genom att i allt omänskligare former skärpa sitt förtryck. Situationen kan komma att dra ut på tiden.

Med tiden riskerar Ukraina trots allt att besegras och ockuperas av den ryska krigsmakten. Landets demokratiskt valde president kan då på nutida ryskt manér ”oskadliggöras” och ersättas av en rysk marionett.

Putin kan belåtet förklara att ukrainarnas sanna folkvilja äntligen har fått genomslag.

Samtidigt kan Kina agera och försvaga västs alla ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Man har ju redan har köpt mängder av vete av ryssarna och kan också komma att köpa resurser som olja och gas. Och samtidigt till Ryssland exportera viktiga delar av sin eftertraktade datatekniska produktion.

Hur kan vi i väst hantera ett sådant läge? Allt medan den oberäknelige Putin kan fortsätta att hota med sina kärnvapen. Och det ter sig dessvärre knappast realistiskt att dra honom inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Men det är fara i dröjsmål.

Av Lennart Aspegren

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.