Slicka uppåt, sparka nedåt

Publicerad 2014-07-08

Leif, känd från dokumentären "Fallet Ulf" friades från alla anklagelser om våldtäkt på Bo Larssons dotter och frigavs från sitt fängelsestraff. Trots att det inte var sant påstod juridikprofessor Christian Diesen i publikationen Juridisk tidskrift att Leif var tidigare dömd för våldtäkt. Diesen bad aldrig Leif om ursäkt, något journalisten Patrik Nyberg anser skulle varit på sin plats.

December 2004 försätts Bo och hans äldre kamrat Leif på fri fot efter att ha suttit i fängelse i flera år oskyldigt dömda för våldtäkt av Bos dotter. Dottern hade även berättat om ritualmord och anledningen att Bo och Leif frigavs var advokaten Thomas Olsson och journalisten Hannes Råstams arbete med fallet, som resulterade i Råstams reportage om rättsövergreppet.

Här hade man kunnat tro att historien var över. Ett grymt justitiemord hade avslöjats och två personer i underklassen hade drabbats av rättsväsendets tunnelseende men nu fått upprättelse. Men alla såg inte på saken på detta vis. Den före detta kriminalinspektören Monica Dahlström Lannes publicerade artiklar där det insinuerades att männen var skyldiga. 

På bloggar hävdades det att Leif tidigare var dömd för sexualbrott och den friande domen sågs som en backlash för sexualbrottsoffer av vissa nätskribenter.

Kallduschen

Den riktiga kallduschen för Leif kom när juridikprofessorn, Christian Diesen, hävdade att Leif var en tidigare dömd våldtäktsman. Artikeln av Diesen publicerades i Juridisk tidskrift. Publikationen har gott renommé och de som läste texten förutsatte att juridikprofessorn kontrollerat ryktesspridningen om Leif.

När jag pratade med Leif om anklagelserna så märktes det att dessa tagit hårt på honom. Han var ledsen över att lögner spreds om honom och han önskade få en ursäkt av de som beljugit honom. Juridisk tidskrift betalade skadestånd till Leif och publicerade även en skriftlig ursäkt.

Diesen kan inte svälja stoltheten

Dock bad aldrig Diesen om ursäkt för förtalet av Leif. Något jag vet att Leif var besviken över. Ett enkelt förlåt hade betytt mycket för Leif men lögnerna om honom visar med tydlighet att vårt samhälle mäter människor efter olika måttstockar. Några månader före sin död sa Leif:

– Det är så sorgligt med Diesens lögner. Jag tycker att han borde be om ursäkt om han har något samvete. Jag är inte dömd för våldtäkter och andra sexövergrepp som Diesen påstår. Tre år satt jag i fängelse innan jag blev frikänd. Och kränkningarna är inte över än.

Att en juridikprofessor skulle nedlåta sig till att be en person från socialgrupp fyra om ursäkt, är måhända en naiv tanke från undertecknad. Men jag hade hoppats av hela mitt hjärta att Diesen skulle svälja stoltheten och ”nedlåta” sig till denna mänskliga handling. Tyvärr blev det aldrig så och Leif avled 2008 utan att fått höra ordet förlåt.

Hyllad av medierna

Några månader efter att förtalet av Leif uppmärksammades skickade juridikprofessorn ut ett pressmeddelande om att han skulle ta en time-out vad gällde att uttala sig i media. Man kan misstänka att Diesen för första gången i sin akademiska karriär kände sig besvärad i kontakten med journalister. Han hade tidigare hyllats av media då han deltagit i drevet mot de båda läkarna som anklagades för mordet på Catrine da Costa. Diesen skrev en rad artiklar om ärendet och var även handledare åt allmänläkarens före detta fru i samband med hennes uppsatsskrivande.

Sagor och rykten

Leif var en man från underklassen som drabbades hårt av rättsväsendets felaktiga bedömning av skuldfrågan. Läkarna dömdes aldrig för mordet de åtalades för men de har istället drabbats av en stigmatisering som underblåsts av Diesen och andra frasradikaler. Och det är detta som är det tragiska i historien om Leif, läkarna och Diesen. Varför sitter det så långt in för personer inom etablissemanget att säga ordet förlåt? Detta enkla ord tror jag hade betytt mer än skadeståndet för Leif. Och för läkarna i da Costa-fallet hade ett förlåt varit mycket värt. Det finns ingen idag som tror på huvudvittnet från tingsrättsrättegångarna mot läkarna. Ingen tror att allmänläkarens dotter berättat för sin mamma vid 2 ½ års-ålder, att när hon var 17 månader så bevittnade hon ett ritualmord där hennes pappa och obducenten åt ögon, grillade huvuden och hade homosexuella samlag utstyrda i djävulskåpor. Men det var gynnsamt att tro på dessa sagor under 1980-talet.

Ett förlåt hade varit på sin plats från Diesen för att han aldrig ifrågasatt sin elevs påståenden. Men något säger mig att han precis som i fallet med den förtalade Leif vägleds av orden ”Slicka uppåt, sparka nedåt!”

 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.