Debatt

Rättsligt övergrepp att dopingtesta på gym

Av Ricard A R Nilsson 2016-11-25

Att ge sig på vardagsmotionärerna samtidigt som personal inom rättsväsendet bryter mot lagen är hyckleri och oacceptabelt. Men nu har krav rests på att fler dopningskontroller ska kunna genomföras på gym. Idrottsminister Gabriel Wikström sa nyligen till SVT Nyheter att ”De stora problemen med dopning inte finns inom idrotten utan inom gymmen.”

   Redan idag gör Riksidrottsförbundet (RF) oannonserade dopningskontroller på de gym som är med i förbundet. Många hör dock inte till RF och det är dessa som Socialdemokraterna bland annat vill inrikta sig mot, ett förslag är en självständig antidopningsverksamhet.

   Att ta urin- eller blodprov utan misstanke är ett grovt rättsligt övergrepp och jag förstår inte personer som betalar dyra medlemskap på gym och sedan underkastar sig förnedringen som provtagningen innebär. Jag älskar att träna (kör sex pass i veckan), men skulle aldrig gå med i ett gym som kräver mig på urin- eller blodprov.

   Innan man ger sig på vardagsmotionärerna, borde dopningstest, där man specifikt söker efter olika typer av olagliga steroider som är menade att öka muskelmassan, göras hos vissa yrkesgrupper. Då syftar jag främst på poliser, kriminalvårdare och ordningsvakter. Det är uppenbart att många som har dessa arbeten tar dopningspreparat. Den mänskliga kroppen har begränsningar, det går inte att bygga muskelmassa förbi en viss gräns utan steroider eller liknande tillskott.

   Det är inte rimligt att en polis eller fängelsevakt tar illegala droger. Jag har som livstidsdömd fånge vid flera tillfällen påtalat för olika ansvariga inom Kriminalvården att vissa vakter, oftast ur den så kallade säkerhetsgruppen, är onaturligt stora. Då har jag även krävt att en del namngivna vakter ska dopningstestas. Men jag har aldrig fått gehör för mina krav. Att ge sig på vardagsmotionärerna samtidigt som personal inom rättsväsendet bryter mot lagen är hyckleri och oacceptabelt.

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt sjuttonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.