”Jag kommer skratta när du mördar igen”

Av Ricard A R Nilsson 2019-06-12

Efter drygt åtta månader på halvvägshus, återstår nu mindre än fyra månader innan jag blir fri. Då kommer jag ha avtjänat 20 år effektiv tid. Två decennier där jag varit en fånge. Helt plötsligt kommer jag kunna röra mig fritt, med allt vad det innebär. Frågan som många ställer är: Kommer jag att klara det? Det finns de som hoppas att jag misslyckas.

   Ja, 20 år är lång tid. Mycket har förändrats. Mobiler kan numera filma och surfa på Internet. Tinder och andra dejtingappar och hemsidor har öppnat upp för helt nya sätt att träffa en partner. Bilarna flyger – nej just det, bara på film.

   Men oavsett alla samhällsförändringar så känner mig beredd inför allt vad gäller bostad, jobb och annat praktiskt – men är jag mentalt redo? För det är faktiskt den psykiska omställningen som för många är jobbigast.

   För ett stort antal av de som friges efter både korta och långa fängelsestraff, finns det mentala spärrar som försvårar ett liv i frihet. Institutionsskador. Jobbigt med stora folksamlingar. För mycket ljud och andra intryck i vardagen jämfört med fängelselivet.

   Brist på rutin i det fria. Och mycket mera. Så sent som i förra veckan fick jag en fråga från en bekant som precis frigivits. Han undrade hur jag klarade av alla ”ögon” som plötsligt hela tiden tittade till en för att ordna något. Alla krav som plötsligt ställdes.

Jag reflekterade då över min egen situation och skrev ett svar:

Det du känner är fullt normalt. Min rekommendation är att ge dig själv egentid. Ta inte på dig för mycket. Låt saker o ting ta den tid det tar. Försök fokusera på färre saker och prioritera bort annat. Du behöver faktiskt inte komma tillbaka till 100 procent direkt. Och se även till att minst en gång i veckan göra något för dig själv. Ägna en timme eller två åt något du tycker om. Ge dig själv tid att njuta av friheten.

   Det ytterligare råd jag skulle vilja ge alla som friges är att gå i terapi. Själv har jag en session varje vecka. Under den tiden kan jag i ett säkert forum tala ut, reflektera och inte minst få återkoppling på mitt eget beteende. Det är värt mycket att kunna prata och bolla med någon oberoende person. Tror faktiskt att alla – oavsett om de suttit i fängelse eller inte – behöver någon att tala ut med regelbundet.

   Jag är helt övertygad om att det kommer gå bra för mig, men det finns en del som hoppas på att jag inte klarar det. Hur absurt det än låter, så sitter det alltså personer ute i folkhemmen som har en önskan om att jag återfaller. De tror inte på att en människa kan förändras. Och de vill se mig misslyckas.

   Mer än en person har skickat mig meddelanden via e-post, Instagram eller Facebook, där de i väldigt tydliga ordalag har klargjort att de väntar på att få se mig återfalla. En kvinna skrev: ”jag kommer skratta när du mördar igen och åker in för alltid.”

   Vad är det med vissa personer? De verkar verkligen inte friska i huvudet. Men jag kan säga redan nu. De kommer inte att få rätt. Deras förhoppningar kommer inte att infrias. Jag har min andra chans och kommer ta tillvara på den. Jag kommer att hålla mig borta från fängelset och vara ute i frihet när den första flygande bilen blir verklighet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.