Veckans bästa
Joakim Lamotte

Domen som oroar Lamotte och andra hat-administratörer

Av Andreas Magnusson 2019-06-29

I början av veckan kom domen mot Patrik Markström – ansvarig för Facebookgruppen Stå upp för Sverige. Gruppen har drygt 160 000 medlemmar och det gör den till den fjärde största Facebookgruppen på svenska. Nu sprider sig oron bland andra personer som livnär sig på att administrera hat.

   Det är första gången någonsin som någon döms enligt BBS-lagen som handlar om ansvar för elektroniska anslagstavlor. I Stå upp för Sverige har medlemmarna kunnat posta hatfulla och rasistiska kommentarer i princip helt utan att dessa har modererats eller tagits bort.

   Nedanstående tre autentiska kommentarer är representativa för tonläget i gruppen. Det är också exempel på kommenterar som administratören Markström låtit stå kvar. Genom att inte sätta ner foten har hatet kunnat florera.

“Det den indoktrinerade dumsvensken inte verkar kunna fatta är att 98 procent av negrerna i Sverige inte kommit hit för att arbeta, utan för att slippa.”

“Dom ska vara i Afrika och bygga upp sitt land. Inte vara här och våldta, för det verkar vara det enda de kan.”

“Somalier är ett jävla pack… Skicka hem detta jävla pack nu.”

   Patrik Markström har genomgående arbetat med att slänga ut brandfacklor för att hetsa igång kommentarer av liknande slag. Detta varvas med uppmaningar om att rösta på Sverigedemokraterna.

   Det handlar om ett liknande arbetssätt som det vi finner hos Joakim Lamotte. De står för övrigt nära varandra ideologiskt. Det är därför inte särskilt förvånande att just Lamotte oroas över domen.

”Jag har läst domen och konstaterar att det är ännu ett slag i magen mot yttrandefrihet och öppen debatt i Sverige” säger han. För honom är det viktigt att människor får uttrycka rasistiskt hat på nätet.

   Risken är stor att han nu själv kommer att kunna åtalas med hänvisning till den fällande domen mot Markström. Lamotte tillämpar nämligen samma metod. Allt som skrivs får stå kvar så länge det inte kritiserar Lamotte – då tas det i vissa fall bort.

”Detta domslut måste rivas upp. Allt annat är ett hot mot alla oss som sysslar med oberoende journalistik i sociala medier” skriver han i en kommentar på sin Facebooksida. Det är en häpnadsväckande vid definition av begreppet journalistik.

   En av de kommentarer som Markström fälls för att ha tillåtit i sin grupp är den här:

”Turkar, apmänniskor från mellanöstern, afrikaner och andra drägg. Varför ska de lågbegåvade djuren som ligger tusen år efter i utvecklingen blandas med vår ras. Jag förstår inte vitsen med det, eftersom det då blir det helvete som vi har idag. Djur placerar man tillsammans med djur.”

   Varför är det så viktigt för Joakim Lamotte att den här sortens kommentarer tillåts i sociala medier? Ta en titt på hans egen Facebooksida med drygt 170 000 följare så förstår du varför. Om hatet och påhoppen på andra människor skulle modereras bort så skulle det bli lika tyst där som i biblioteket och därefter lika tomt som i kyrkan.

   Det är för övrigt lite smålustigt att Patrik Markström nu ägnar sig åt en verksamhet han fram till nyligen fann förkastlig – tiggeri. Han försöker via inlägg i gruppen tigga ihop pengar till att betala sina böter på knappt 19 200 kronor och rättegångskostnader på 40 250 kronor.

   Några enstaka av Stå upp för Sverige-medlemmarna skriver att de ska swisha en femtiolapp. De flesta bemöter det med tystnad. Många har andra lösningar. I ett inlägg föreslås det att Markström ska konvertera till Islam för att kunna frias i hovrätten.

”Om Patrik blir dömd som muslim kan han alltid ta till rasist-kortet och stämma Hovrätten för diskriminering! Dessutom få ett stort skadestånd och socialbidrag” skriver en gruppmedlem.

   En annan lägger till följande (och eftersom jag är lärare i både svenska och religionskunskap har jag lite svårt att veta var jag ska börja när jag ser en sådan här kommentar).

”Ja skulle han konvertera till islam o bli muslim så betalar staten allting för honom o så kan han leva efter egna lagar våra lagar gäller inte för muslimer o så skulle han få alla bidrag som finns han behöver inte jobba”

   Det är ingen som skriver det där de brukar skriva om att utvisa alla brottslingar och att om inget land tar emot så är det bara att släppa honom från ett flygplan. Det är heller ingen som skriver att straffet är alldeles för mesigt och att det behövs tuffare tag mot brottslingar.

   Den här domen tycks ha många fördelar med sig. Inte minst mjukar den uppenbarligen upp batonghögern. Som nämnts söker sig till exempel många av dem till religionen i denna svåra stund. Snart blir de väl frälsningssoldater hela bunten.

   Vi andra kan glädjas åt en dom som innebär att det sätts gränser för samtalen på sociala medier. Det är ingen mänsklig rättighet att ostraffat få hata och hetsa mot andra människor.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.