Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det nazistiska vardagspusslet

Av Andreas Magnusson 2019-07-02

Så har åter igen ett antal svenska nazister begett sig till Almedalen på Gotland efter noggrann semesterplanering. Nu är de flesta av dem kanske arbetslösa, men ändå – det nazistiska vardagspusslet kan inte vara helt enkelt att få ihop.

   Den frånskilda pappan med delad vårdnad om barnen kan absolut inte ha barnen vecka tjugosju eftersom han ska mingla med politikereliten då. Och företaget han arbetar på måste ha någon annan som kan täcka upp just den veckan. ”Ledsen, jag kan inte ha det här sommarschemat – det krockar med mitt heilande!”

   Om det inte hade varit för att landsförrädarna i det Socialdemokratiska partiet så hade det kanske inte blivit något Almedalen alls för nazisterna. 1938-års semesterlag gav alla arbetare rätt till två veckors betald semester per år.

   Och genom vidare förbättringar blev det så småningom först fyra veckor år 1963 och därefter fem veckor år 1978.

   Allt det där måste vara svårt för nazisterna att erkänna. Att folkförrädarna fixat semestern som gör det möjligt att vara ledig för att demonstrera mot folkförrädarna strider ju liksom mot självbilden.

   Det nazistiska engagemanget kan inte vara helt enkelt att få ihop med det vanliga vardagspusslet. De vita skjortorna ska tvättas och strykas. Den lilla svarta slipsen likaså. Kanske måste man ha ett pyttelitet strykjärn för att det ska bli bra.

   Det är inte bara Almedalen som behöver bokas in utan också första maj, bokmässan i Göteborg och en rad andra kulturevenemang. Och så måste man hitta någon att samåka med till alla Ica-parkeringar.

   Det måste också ta fasligt mycket tid i anspråk att hålla igång alla trollkonton på Twitter och Facebook. Kanske går det att lösa hjälpligt i pauser mellan olika programpunkter på Almedalen, men det kan inte vara helt lätt.

”Jag borde skriva nåt mer på Lamottes sida nu, men det är ju gratis rosévin i Timbros monter.”

   Innan en demonstration blir det troligen några vändor till Panduro för att köpa saxar, limstift, hobbyfärg och annat material till plakat. Och sen blir det långa pysselkvällar som pågår långt in på småtimmarna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.