Så göder kvällspressen högerpopulismen

Av Andreas Magnusson 2019-08-06

Högerpopulismen i Sverige behöver konflikter och motsättningar för att växa. Människor behöver tro att samhällsbärande instanser har tappat förståndet och att pengarna inte räcker till på grund av ”massinvandringen”. Kvällspressen agerar tyvärr allt oftare nyttig idiot i den här frågan.

   Tyvärr är det inte längre bara kvällstidningar som agerar på det här sättet. Det blir allt vanligare även bland morgontidningar, på TV4 och till och med i public service. Men tydligast syns det i kvällspressen och igår fick vi ett exempel.

   Måndag 5 augusti slog Aftonbladet till med följande huvudrubrik på nätupplagan av tidningen:

”Polisen utreder en dieselstöld istället för festivalvåldtäkt – ung kvinna omringades av tio män”

   Det är svårt att hitta någon studie som tydligt fastslår hur många läsare av en tidning som läser mer än rubrikerna. Ett klassiskt påstående är att 80% läser rubrikerna men att bara 20% läser texten.

   Det där kommer troligen från en bok om marknadsföring skriven av David Ogilvy 1963 som heter ”Confessions of an advertising man” där han påstår just detta.

   Kanske stämmer det, kanske stämmer det inte. Alldeles oavsett är det uppenbart att många människor nöjer sig med rubriker eller hastigt skumläsande.

   För dessa människor är det hela enkelt: Polisen är inte klok. En kvinna har gruppvåldtagits (troligen av invandrare) och de tycker att det är viktigare att stoppa en person som slangat lite diesel.

   Aftonbladets rubrik är slagkraftig och den vädjar till alla våra känslor. På det sättet är det en mycket effektiv rubrik. Problemet är bara att rubriken lurar läsarna att tro någonting som inte är sant.

   Jag antar att Joakim Lamotte snart kommer att sitta i sin bil och vara ”så jävla förbannad” eftersom ”det här är helt sjukt”. Pengarna kommer att swishas in i vanlig ordning som ett tack för analysen som kunde ha gjorts av en högstadieelev som inte orkat läsa hela texten som läraren delade ut.

   Kvällstidningsrubriker av det här slaget gynnar tyvärr bara den utbredda högerpopulismen och lamotteismen i samhället.

   Om man klickar på rubriken och läser texten så är den betydligt mer nyanserad. Här är det inte längre en text som lika gärna kunde ha varit publicerad av Nyheter idag eller Nordfront.

   Det visar sig nu att det är problematiskt på många polisstationer i Sverige under semestertider. De är underbemannade. I detta läge måste de skyndsamt prioritera de fall där människor sitter frihetsberövade framför att följa upp nya spår.

   Just nu sitter fyra personer frihetsberövade i lokalpolisområdet Älvdal. Fyra personer för att i stor skala ha stulit diesel från arbetsmaskiner och en person för brott i nära relation. Tre utredare arbetar just nu med dessa fall eftersom personerna inte kan sitta frihetsberövade hur länge som helst. Vi vet alla hur kritiken ser ut mot långa häktningstider i Sverige.

   Förundersökningsledaren är frustrerad och beskriver att personalbrist under sommaren är ett stort problem i hela landet. I det här fallet har det inneburit att man har fått vänta med att följa upp tips från allmänheten i våldtäktsfallet men att det ska ske snart. Han betonar samtidigt att han inte tror att utredningen påverkas negativt.

   Det är givetvis en skandal att det saknas resurser inom polisen och det är inte på något sätt tillfredställande att en förundersökningsledare inte ”tror” att utredningen påverkas negativt. Särskilt när man vet att den här sortens brott är svårare att klara upp ju längre tid som förflutit sedan händelsen.

   Men – det har aldrig handlat om att någon tycker att dieselstöld ska prioriteras framför att utreda våldtäktsfall.

   Aftonbladets rubrik låter påskina att man väljer bort att utreda ett fall med en gängvåldtäkt när så inte är fallet.

   Den verkliga nyheten handlar om att det i ett lågskattesamhälle tvingas fram prioriteringar som ibland är helt oacceptabla. Låt mig därför bjuda Aftonbladet på följande förslag till rubrikändring:

Vi valde låga skatter framför att ge polisen resurser att utreda våldtäktsfall – ung kvinna våldtogs av tio personer men vi fick rotavdrag.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.