Hanif Bali Foto Stina Stjernkvist/TT

Ett steg närmare SD för Hanif Bali

Av Andreas Magnusson 2019-08-22

Den moderata riksdagsmannen Hanif Bali har tagit ytterligare ett steg på vägen mot att bli såväl inofficiell som officiell företrädare för Sverigedemokraterna.

   Bali har härjat i sociala medier i många år. Han har kallat meningsmotståndare för ”idioter”, ”djupt störda” och ”efterblivna”.

   Han har angripit den grundlagsstadgade religionsfriheten och hånat muslimer. Framförallt har han postat inlägg med invandringskritik av det slag som får självutnämnda ”sverigevänner” att hamna i politiskt glädjerus.

   För det mesta har Balis framfart bemötts med total tystnad från partiledningen. Det finns tre undantag:

   Den första gången partiledningen yttrade sig var när Bali i en tweet 2017 hade kallat den svenska domarkåren för ”jävla syltryggar”.

   Den gången reagerade partiets gruppledare i Riksdagen Tobias Billström med följande kommentar: ”Jag tycker att Hanif Balis tweet var olämplig.”

   Så gick det ett halvår till där Bali ångade på med oförminskad styrka. SD-klacken älskade honom och han gjorde sitt bästa för att besvara kärleken med nya Stå upp för Sverige-vänliga inlägg.

   Våren 2018 spred Hanif Bali vidare en mejlkonversation mellan UD och en journalist angående en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Mejlväxlingen hade Bali fått från den SD-associerade tidskriften Nyheter idags chefredaktör Chang Frick.

   Eftersom informationen som läckte kunde ha inneburit ett hot mot rikets säkerhet kände partiledningen att de var tvungna att agera. Den gången fick han lämna partistyrelsen och blev belagd med twitterförbud.

   Likt en alkoholist som halvhjärtat lovat att sluta supa var Hanif Bali snart tillbaka med sitt tonårsmässiga bustwittrande igen.

Men det skulle dröja mer än ett år till och tusentals hånfulla angrepp på invandrare, muslimer och politiska meningsmotståndare innan ledningen vaknade till på nytt. Den här gången hade Bali gjort misstaget att ge sig på partiveteranen Carl Bildt.

   Många av oss kanske tycker att de obehagliga angrepp han har gjort på andra människor är betydligt allvarligare än att säga att Bildt är ”en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”.

   Men när det där inlägget kryddades med ett ”nämn en gång grabben har haft rätt”, så kokade det över för partiledningen. Carl Bildt är minsann ingen grabb!

   Den högerpopulistiska retoriken och det hånfulla tonläget mot meningsmotståndare har man uppenbarligen tidigare kunnat acceptera, men att ifrågasätta en partikollegas kunskaper låter sig inte göras ostraffat.

   Och straffet då? Jo, Hanif Bali får nu lämna posten som suppleant i arbetsmarknadsutskottet och suppleant i EU-nämnden. Suppleant är ett finare ord för reserv.

   Hanif Bali får alltså inte längre gå på möten som han tidigare ändå bara fick gå på när någon annan hade förhinder. Det är allt som händer.

   Ett usch och fy från Tobias Billström hösten 2017, lämna partistyrelsen 2018 och två avbokade reservplatser 2019.

   I ett inlägg på onsdagskvällen ber Hanif Bali ändå Carl Bildt om ursäkt:

”Kritik av tidigare förd politik, oavsett hur populär den tidigare politikern har varit är viktigt för att kurskorrigera ett parti. Däremot måste det ske med takt och fingertoppskänsla. Att jag brustit i detta är uppenbart. Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig.”

   Det är ett sällsynt inlägg från en man som har gjort till princip att aldrig någonsin backa från ett uttalande. Men inlägget görs inte utan att han också ondgör sig över ”dreven från media” mot honom – som om han själv ändå trots allt är ett offer snarare än en gärningsman.

   Sommaren 2018 ställde förresten Hanif Bali en fråga på sin Facebooksida. Han undrade där vilket parti följarna skulle rösta på i det kommande valet. Ungefär 15% av de som svarade skrev att de skulle rösta på Moderaterna. Föga förvånande skulle resterande personer, med något enstaka undantag, rösta på Sverigedemokraterna eller Medborgerlig samling.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.