Förbjud mer!

Av Dick Sundevall 2019-08-27

Förbjud tiggeri vid återvinningsstationer. Slöjförbud i skolor. Registrering av de som tigger. Plötsligt har tävlingen om vilket parti som vill ha flest poliser och hårdast straff, tillfälligt ersatts av vilket parti som vill jävlas mest med utsatta minoriteter. Låt mig hjälpa till genom att komma med några förslag på fler förbud.

   Min utgångspunkt är den självklara, allt som på något sätt stör mig och möjligen några till – det ska förbjudas. Något som jag, och kanske några andra, inte vill se i gatubilden – och så vidare.

   Det finns en hel del bilmodeller som stör mig. Några är för smala och andra för långa. Men framförallt handlar det om bilar som är fula, i mina ögon, oavsett från vilken sida man tvingas se dem i trafiken. Några är dessutom smutsiga. Låt oss förbjuda dem så vi slipper se dem i gatubilden. Eller lite mjukare – bara låta dem köras när det är mörkt.

   Jag tycker också att tegelvillor av 50-talsmodell oftast är tråkiga och fula. Alltså stör de mig. Säkerligen är jag inte ensam om det. Ska de alltså förbjudas? Till och med rivas?

   Jag älskar hundar. Har en egen och har haft hundar omkring mig större delen av livet. Men de där små som bjäbbar och skäller som fan har jag svårt för. Kan de kanske förbjudas? Kanske inte avlivas, det vore att ta i för mycket. Men förbjudas att avla på kanske kunde vara något?

   Kringstrykande katter är också ett problem. Låter som fan när de är på det humöret och skiter och pissar var de vill. Kan vi möjligen förbjuda katter? Eller i varje fall de katter som jamar, pissar och skiter.

   Rostiga cyklar är fula. Förstår att vissa föredrar dem eftersom de inte blir stulna men inser ni att vi andra tvingas se dem antingen vi vill eller inte? De stör alltså gatubilden för oss.

   Speciella cykelkläder är det fjolligaste jag vet. Borde det inte finnas regler och förbud avseende hur konstiga speciella kläder man har som cyklist, om man inte är med i en cykeltävling?

   Och när vi ändå är igång med cyklisterna. Kan inte polisen ha speciella kontroller där de stoppar alla passerande Stockholmscyklister och pedagogiskt förklarar för dem att de inte har diplomatstatus? Och att trafikregler alltså även gäller för dem. (Flera undersökningar visar att vid cirka 95 procent av cykelolyckor som leder till sjukvård, är det ingen bil inblandad i olyckan.)

   Tanter med paraplyer utgör en stor risk för att jag ska bli synskadad. Eftersom jag är 1,86 hamnar ofta spetsarna på paraplyerna i min ögonhöjd. Kanske vore det att ta i att förbjuda paraplyer – eller tanter – men kunde men kanske ålägga tanter av en viss längd att ha regnkläder istället? Och naturligtvis bötfälla dem om de har uppfällda paraplyer.

   Elitfotbollslag som i snitt per match inte ens kommer upp i att göra två mål stör mig. De borde väl flyttas ner några divisioner? Eller helt förbjudas? Nu kanske några blir upprörda och ilsket kommentera att då skulle ju alla lag i allsvenskan utom Hammarby bli nerflyttade. Ja, just det.

   Vårdcentraler och sjukhus uppmanar sina patienter att inte ha för stark parfym på sig när de söker vård. Gott så. Men utgör inte kombinationen svett, smuts och dålig underlivshygien ett större problem? Och då inte bara på sjukvårdsinrättningar. Så vad att göra med dessa illaluktande figurer? Förbjuda dem att vistas på kommunal mark kanske?

   Väldigt tjocka glasögonbågar på såväl män som kvinnor måste vi rimligen göra något åt. Bilar som har liknande konstruktion, alltså med en massa plåt som skymmer sikten för såväl vindrutan som övriga fönster, anses ju lite trafikfarliga. Borde inte detsamma gälla för glasögon? De kan ju dessutom framföras av personer som inte har någon utbildning för det. Tveklöst måste det väl förbjudas?

   Mejlförbud för vissa är det hög tid för. Tänker på de som skickar ett mejl, som man svarar på, och som sedan inte under flera dygn läser svaret. Kan inte de förbjudas att använda mejl och istället få nöja sig med att skicka brev? Eller ska det räcka med förbud att skicka mejl under några månader? Och borde de kanske registreras och betala en avgift för att få fortsätta att mejla – i varje fall om de bor i Eskilstuna?

   Eller också – lugnar vi ner oss vad gäller allehanda förbud bara för att vi själva kanske stör oss på något. Kanske kunde det räcka med att vi ålägger alla riksdagsledamöter, alltså lagstiftarna, och dessutom förtroendevalda i landets kommuner, att läsa och skriftligt inkomma med en analys av vad den här paragrafen i grundlagen innebär:

”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet”.

   Själv tolkar jag den paragrafen som att all lagstiftning, och alla kommunala förbud och förordningar, ska utgår ifrån att medborgarna är vuxna människor vars liv inte ska detaljregleras in absurdum av klåfingriga populistiska politiker.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.