Foto Johan Nilsson/TT

Nu ska volontärer leka poliser

Av Börje R P Carlsson 2019-11-04

Snart måste någon på riksnivå/regeringsnivå inse att polisen håller en fullständigt felaktig kurs. Den kurs de har kommer att leda fullständigt fel. Det mesta blir fel och poliserna, de allt färre poliser som arbetar som poliser, kommer att bli körda i botten, de kommer inte att klara/hinna med sitt jobb och laglösheten kommer att sprida sig.

   Det kommer naturligtvis inte alla poliser att medge eftersom många har fått en plats vid köttgrytan med en lön som ofta överstiger deras kollegors.

   I den nya organisationen arbetar allt fler poliser med ickepolisiära uppdrag eller i varje fall uppdrag som kunde skötas av civilanställda i betydligt högre grad.

   Det blir allt färre poliser i yttre tjänst vilket innebär en betydande försämring för en lyckad polisiär utveckling. Samtidigt som de högsta härförarna ropar ut att polisarbetet ska renodlas så försvinner alltfler poliser iväg från kärnverksamheten till polisiär administration eller specialuppdrag här och där.

   De renodlade uppgifterna medför att medborgarna bara kommer att träffa polisen vid olika konfrontationer dit polisen larmats.

   De kontaktytor som ett lyckat polisarbete behöver blir allt mindre. Allmänhetens möjligheter och vilja att hjälpa polisen blir allt mindre varefter det blir allt svårare att nå ”sin” polis.

   Förr kunde folk ringa till polisen och vilja prata med den eller den som de ofta hade förtroende för. Idag ringer man 114 14 och vet aldrig vart man hamnar. När man slutligen kommer fram och säger att man prata med en namngiven polis får man ofta frågan ”vad gäller det?” och när man säger att man inte vill uppge det eller att det är privat blir man bortkopplad.

   Ordningshållning för att skapa en lugn och säker miljö tar olika vaktbolag över i allt högre utsträckning. Här tappar polisen kontaktytor som gör det allt svårare att utreda brott eftersom allmänheten ofta är polisens ögon.

   Nu har Sverige börjat engagera volontärer som iklädda gula västar, märkta Polisvolontär, ska avpatrullera olika gator, platser, arrangemang och centrum. Platser som polisen inte vill eller hinner patrullera själva.

   Polisvolontär kan man bli för att ”Vara synlig och skapa trygghet vid olika arrangemang.”

   För att bli volontär måste du ha fyllt 18 år och ställa dig bakom en demokratisk värdegrund. Alla som söker blir kontrollerade i brottsregister. Därefter väljs ett antal personer ut som får gå en utbildning.

   Men är denna demokratiska värdegrund likadan i region Skåne som i övriga landet?

Exempel på volontärernas uppdrag:

  • Nattvandringar och andra trygghetssatsningar.
  • Sprida information, till exempel mot langning och hur man skyddar sig mot inbrott.
  • Bistå polisen vid olika arrangemang.
  • Vägleda brottsoffer, till exempel ge råd om hur de kan få hjälp.

   Tänk vilken hjälp och stöd dessa förmodas vara för olika brottsoffer och vilka råd de har att ge en åldrande befolkning. Dessa råd, vad har de för bärighet eftersom det ibland kan vara svårt också för utbildade poliser att ge rätt råd.

   Vad har dessa volontärer för skydd och ansvar om något oväntat sker? Det finns mycket man undrar om dessa volontärers kontakt med allmänheten för de ger ju sken av att vara polisens förlängda arm och ansikte.

   Polisvolontärernas arbetsuppgifter liknar till mångt och mycket en del av det som kvarterspoliser och områdespoliser gjorde förr.

   En annan udda iakttagelse är att ju fler poliser som utbildas desto fler vaktbolag går det åt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Nu utbildas det dessutom alltfler polisvolontärer för delvis samma trygghetssatsningar.

   Nu framförs också förslag om att kommunerna ska ha rätt att anställa egna kommunala poliser för att skapa trygghet och säkerhet.

   Är det ingen som ser vad som ligger i farans riktning? Finns det ingen med tillräcklig insyn i polisverksamheten som kan se att organisation och administration är åt he-vete fel. Och att prioriteringarna därmed blir helt galna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.