Foto: Janerik Henriksson / TT

Sverigedemokraterna är en sekt – med rasism som religion

Av Åsa Hägglöf 2019-12-06

Det är inget påhittat epitet taget ur tomma luften, att SD har rasism som en affärside. Det är, om klarsynthet finns med i omdömet, odiskutabelt. Joakim Lamotte och Katerina Janouch är värda att nämna i sammanhanget, då de har anammat idén. De är SD:s fotsoldater, även om de aldrig skulle tillstå det.
   De har också insett vilka som är lättlurade. De har upptäckt att ignorans och hat är enklast att tända.

   Att smeka enskild individs innersta känslor är det enklaste sättet att få dem i säng. De borde kommit till insikt vid deras ålder, att ibland så är den tillfälliga sängkamraten något som skapar ångest dagen efter när ljuset skiner starkare. Att den omedelbara attraktionen var ett sätt att lura sig själv, för möjligheten till en tillfredsställelse som är över innan den ens börjat.

   Sprida hat – tjäna pengar och vinna sympatiröster från tangentbordsryttare, som får sitt hat och missnöje matat mot en målgrupp att lägga skulden på är den enkla grundidén.

   Allt som gått fel i privatlivet och/eller samhället i stort, är lättast att skylla på annan person snarare än att ta eget ansvar för sina egna tillkortakommanden. Ingen överraskning att målet för skuldbeläggningen är icke etniska svenskar.

   Att det fungerar märks tydligt när en arg man stannade till och visade sin okunskap på Staffansskolans skolgård i Gävle, efter att en över 20 år gammal utsmyckning av en hockeypuck pekats ut som en muslimsk symbol. Skolan utsattes för en hatstorm på sociala medier.

   ”Öppna dina ögon”, är den sedvanliga uppmaningen från debatterande Sverigedemokrater. Vad de inte insett är att det är precis det vi andra har gjort.

   Vi andra har insett att SD inte gynnar arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer, arbetare och framför allt inte människor på flykt. Homosexuella ligger inte heller högt i kurs när SD:s människosyn analyseras. Vi andra har insett att SD inte anser det biologiskt naturligt att älska en människa av samma kön.

   Vi andra har insett att SD:s syn på så kallade blandäktenskap kan hämtas från USA:s inbördeskrig 1861-1865.
   Klimatkrisen existerar inte – det har bland annat politikern Sonny Pettersson (SD) från Borlänge läst på internet.
   Vi andra har insett att SD inte respekterar begreppet ”allas lika värde”.
   Vi andra har insett att SD vill styra över individens rätt till den fria konsten. Inte bara konsten, även den fria tanken.
   Vi andra har insett att SD är ett främlingsfientligt parti, som vill bygga en mur och stänga ute resten av världen.
   Vi andra har insett att SD vänder kappan efter vinden.

   Vi andra har insett att SD gynnar cirka en procent av befolkningen, oavsett migrationspolitik.

   Källkritik är inget som flertalet av SD’s väljare vurmar för. Det är ingen fördom. Det är vad jag fått bekräftat genom erfarenhet via debatter på social media, men även i privata sammanhang. ”Jimmie Åkesson har sagt att det är sant, då måste det vara så”.

   Av den anledningen väljer jag att inte stapla upp det som sakligt bevisar vad jag säger. Det går ändå alltid de mest inskränkta förbi – att fakta är fakta. All nödvändig information finns för varje enskild individ att söka efter – om intresse finns.

   Det handlar inte om att jag vill övertyga andra huruvida SD lurar sina väljare, även om det också torde vara av vikt. Det handlar om att jag vill öppna ögonen på just det marknadssegmentet.

   Vad är SD egentligen? Jag törs ställa mig bakom åsikten att SD påminner om en sekt. En sekt är en grupp som avviker från de religiösa huvudlinjerna som finns i samhället, till exempel kyrkan. Dock behöver den inte vara religiös. SD är inte i närheten av att vara religiös.

   En sekt ställer krav på sina medlemmar och anhängare. Eftersom den oftast inte är större än en minoritetsgrupp så har den ofta en elitisk image. De företräder ofta jämlikhetsideal, men bara mellan de utvalda.

   Nej, jämlikhetsidealen lyser med sin frånvaro. Det vittnar kvinnliga politiker om i boken Insidan – SD-kvinnorna och partiet.
De vittnar om hur det är att vara kvinna i SD – ett parti där män dominerar både bland aktiva och anhängare.

   När en sekt ska värva nya medlemmar förekommer lögner och förskönande sanningar. Ledaren använder ofta Mind Control för att styra sina medlemmar. För att anses som en sekt bör de anse sig ha den enda verkliga sanningen. Ledaren ska vara auktoritär. Medlemmarna ska sluta sig till gruppen.

   En manipulativ sekt kännetecknas av att ledaren/ledarna manipulerar sina medlemmar, både när han/hon värvar dem och då de blivit medlemmar. De lurar sina medlemmar att tro att deras kunskap är den rätta. Budskapet är det enda sanna och att de antingen står i direkt kontakt med Gud eller att de själva är Gud. De får sina medlemmar att tro blint på sina ledare.

   Med väl utförd Mind Control har Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen lyckats med en masshypnos.

   Jag hävdar att det är en reell och mardrömslik insikt att SD frodas och växer av missnöjda individer som inte vill ta ansvar för sina egna tillkortakommanden. Själviska individer. Trångsynta individer.

   Jag hävdar att SD är en sekt med rasism som religion. Kan tyckas att jag generaliserar. Det är av vikt att jag gör det – lite kontraproduktivt då jag trots allt i vanliga fall fördömer kollektivbedömningar.

    Men det är dags nu. Det är på allvar nu. Det är dags att ni – Sverigedemokrater – öppnar ögonen.

   Fall inte för den omedelbara attraktionen i danslokalens romantiska dimsänkta sken.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Åsa Hägglöf är i grunden utbildad barnskötare. Arbetar på ett gruppboende inom LSS. Hon är väl insatt i asylpolitik och migrationsfrågor som hon engagerat sig i under snart 30 år. Vid sidan av sitt arbete jobbar hon ideellt med asylärenden, i första hand gällande ensamkommande.
Åsa är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.