Joakim Lamotte. Foto Frida Winter

Ett år med Joakim Lamotte

Av Andreas Magnusson 2019-12-10

Joakim Lamotte har sysslat med journalistisk hårdbevakning av sig själv i flera år. Han använder Facebook som bas för detta uppdrag. Jag har gått igenom samtliga inlägg från 2019 till och med 7 december och sammanställt statistik om dessa. Det hann bli 164 inlägg. 115, eller 70%, av inläggen, handlade huvudsakligen om honom själv. Lite drygt 6% av Lamottes inlägg under 2019 hade någon typ av journalistiskt innehåll.

   Joakim Lamotte kallar sig själv för oberoende journalist. I åtskilliga inlägg kritiserar han andra medier för att leva på bidrag och andra journalister för att inte syssla med riktig journalistik.

   Journalisten Emanuel Karlsten beskrivs till exempel som en ”skrivbordsjournalist”. Om Aftonbladets Jonna Sima skriver han att hon ”borde lämna sitt skrivbord och ge sig ut i verkligheten”.

   Mot bakgrund av detta känns det kanske lite konstigt att han själv endast gjort fyra reportage där han lämnat sitt eget skrivbord, vilket motsvarar 2,5% av de sammanlagda inläggen.

   Det känns också lite konstigt att han som anklagar andra för att vara bidragsberoende helt och hållet själv försörjer sig på Swish-donationer. Och det går bra. Trots en mycket blygsam journalistisk produktion gjorde Lamottes bolag förra året en vinst på 1 290 000 kronor. Omsättningen är betydligt högre. Närmare bestämt 2 866 000 kronor.

    93 av inläggen under år 2019 handlade specifikt om att kritisera eller hänga ut privatpersoner och mediepersoner för att dessa har kritiserat Joakim Lamotte. Endast fyra inlägg var livereportage där ”vanliga människor” (huvudsakligen värvade genom marknadsföring på Lamottes Facebooksida) fick komma till tals med sina åsikter.

   De fyra gånger Lamotte lämnade skrivbordet för att göra sådana livereportage var 21 mars i Uppsala, 1-2 maj i Upplands Väsby, 25 augusti i Nyköping och 24 oktober i hemstaden Göteborg. Det kan ha gjorts ett livereportage i Värmländska Kil också, men detta är i så fall borttaget.

   Svaret på hur ofta Joakim Lamotte låter vanligt folk komma till tals är alltså i genomsnitt en gång var tredje månad. Det finns nog ingen annan plattform som kallar sig journalistisk som är mindre intresserad av vanliga medborgares åsikter.

   Istället är det Joakim Lamottes egna åsikter och personliga konflikter som upptar det mesta av utrymmet.

   6,5% av inläggen kan med en rymlig definition av journalistik kallas journalistiska. Det innebär här att någon person har intervjuats eller att någon typ av information har sammanställts.

   Jag räknar det inte som journalistik när Lamotte delar någon annans film, tar en skärmdump och är arg eller när han återger vad någon har skrivit i ett mejl. Däremot räknar jag det som journalistik när han har gjort en mejlintervju även om han bara har fått korta svar på en handfull frågor. Jag räknar det också som journalistik om han har sammanställt information från mer än en källa och åstadkommit någon typ av text eller graf.

   70% av samtliga inlägg handlar huvudsakligen om Joakim Lamotte själv. Ganska ofta berättar han att han ska göra något eller att han har gjort något. Det kan handla om att upprepade gånger tala om att han ska bege sig till en plats. Inte sällan gör han inlägg om att han har skickat ett mejl eller ringt men inte fått något svar.

   57% av samtliga inlägg handlar specifikt om att kritisera eller hänga ut människor som har kritiserat Joakim Lamotte.

   23,5% av alla inlägg är rena åsiktsinlägg utan att huvudfokus ligger på Joakim Lamotte själv. Det kan till exempel handla om att Lamotte är arg på Stefan Löfven eller att det är för jävligt att misstänkta våldtäktsmän inte fälls i rättegångar och så vidare. Invandring och brottslighet är en viktig fråga för Lamotte.

   För samtliga inlägg utom två har Joakim Lamotte vädjat om bidrag via swish. Det handlar alltså om 162 sådana inlägg. I många fall återfinns vädjan både i inlägget och senare i kommentarsfältet. Uppmaningen gäller att stödja oberoende journalistik, vilket ju trots allt utgör cirka 6,5% av Lamottes samlade verksamhet.

Sammanställning över samtliga inlägg från Joakim Lamotte 2019:

   7 dec: Lamotte kritiserar organisationen Civil Right Defenders eftersom två chefer där har skojat med Joakim Lamotte på Twitter om hans Swish-metoder. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   6 dec: Kritiserar i ett Facebookinlägg Civil Right Defenders eftersom de driver en rättsprocess mot Vellinge kommun för att de har infört tiggeriförbud. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   5 dec: Hänger ut journalisten Emanuel Karlsten eftersom han har kritiserat Joakim Lamottes uthängning av Robert Aschberg. Så här beskrivs Karlstens verksamhet: ”Vad gäller Emanuel Karlsten har han aldrig under sina yrkesverksamma år skitit ur sig ett reportage värt namnet. Han är en skrivbordsjournalist som aldrig skulle smutsa ner sina skor för att granska vad som sker ute i samhället.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   4 dec: Hänger ut Robert Aschberg med telefonnummer eftersom Robert Aschberg har försökt att få Lamotte att medverka i sitt TV-program Trolljägarna och därför har ringt upp hans fru (som är bolagsägare tillsammans med Joakim Lamotte). ”Mitt råd till Robert Aschberg och TV3 är att aldrig någonsin mer ge sig på min familj.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   3 december: Lamotte kritiserar i ett inlägg organisationen Civil Right Defenders eftersom de försöker stoppa utvisningar av personer till Afghanistan och även kritiserar Vellinge kommuns tiggeriförbud. Chefsjuristen namnges och hängs ut eftersom han ”visat stöd för islamisten Mehmet Kaplan”. Flertalet andra personer namnges och hängs ut eftersom de på sina privata Facebooksidor kritiserar SD och i vissa fall tycks stödja Miljöpartiet eller Vänstern. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   29 nov: En privatperson vid namn Kerstin hängs ut med namn och bild eftersom hon har ifrågasatt att Lamotte, vilket han tidigare påstått, har uppmanats av Polisen att sprida information på sin sida för att kunna gripa en våldtäktsman. Lamotte vidhåller att polisen kontaktat honom och bett honom göra detta. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   28 nov: Mörkhyad misstänkt våldtäktsman hängs ut med bild. Lamotte berättar att polisen har bett honom att sprida bilden. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   26 nov: Lamotte publicerar en selfie från sin bil när han är ute och letar efter försvunna Wilma från Uddevalla. Inget swishnummer nämns.

   21 nov: Mörkhyad misstänkt våldtäktsman hängs ut med bild. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   18 nov: Den konstnärlige ledaren för Göteborgs filmfestival hängs ut med bild och namn eftersom han har kritiserat Joakim Lamotte. ”Det finns vissa som kallar mig allt från parasit till bidragstagare. Frågan är då vad man skall kalla en sådan som Jonas Holmberg?” avslutar Lamotte sitt inlägg innan det egna swishnummret nämns.

   8 nov: Lamotte lägger ut ett inlägg om att han har medverkat i Hanif Balis podd. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   24 okt: ”Livereportage om rånen och otryggheten i Göteborg”. Inlägget är publicerat med hänvisning till Joakim Lamottes swishnummer.

   24 okt: Inlägg med selfiebild och en text om att någon har ringt honom från dolt nummer för att hota honom från att göra ett livereportage i Göteborg. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   24 okt: I ett inlägg kritiserar Lamotte SVT för att de har intervjuat poliser som menar att vissa Facebookgrupper skapar otrygghet genom att basunera ut falska och överdrivna uppgifter. ”Om ni istället vill se ett reportage från verkligheten får ni gärna titta på min livesändning imorgon torsdag kl 19:00 från Gustaf Adolfs Torg i Göteborg.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   22 okt: Lamotte publicerar en bild på sig själv och skriver att han tänker dyka upp på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att göra livereportage om otrygghet. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   21 okt: Paragraf-skribenten Åsa Hägglöf kallas för asylaktivist och hängs ut med namn och bild från sin privata Facebooksida. Anledningen är att hon har kritiserat Joakim Lamotte i en krönika. ”Hur vore det om Åsa Hägglöf rannsakade sig själv och sina aktivistvänner innan hon ger sig på mitt arbete?” skriver Lamotte innan han uppger sitt eget swishnummer.

   18 okt: En person vid namn Ali och en vid namn Johnny hängs ut med namn och bild eftersom de har kritiserat Joakim Lamotte. ”Dela gärna så att deras vänner och bekanta får se hur välformulerade de är när de analyserar viktiga samhällsfrågor i sociala medier.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   17 oktober: Jämställdhetsministern kritiseras i ett inlägg eftersom Regeringen har gett BRÅ i uppdrag att studera hatbrott mot muslimer. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   15 oktober: I en selfievideo hängs den säkerhetsansvarige för Nyköpings kommun ut eftersom denne person på sin privata Facebooksida har skojat om Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   14 oktober: Lamotte efterlyser i ett inlägg en man som misshandlades i Borås då han sa till ett ungdomsgäng som kastade ägg på hans bil. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   12 oktober: Den ensamkommande afghan som mördade en 69-årig kvinna i Kil hängs ut med fokus på att han i polisförhör påstår att han också har mördat Joakim Lamotte genom att slänga ut honom framför ett tåg. Rubriken är ”Jag hade mördat Joakim Lamotte”. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   11 oktober: Lamotte skriver ett inlägg där han upprörs av EU-kommissionären Ylva Johanssons nya lön. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   11 oktober: I ett inlägg hängs en privatperson vid namn Felix ut med namn och bild eftersom han har kritiserat Joakim Lamotte på Facebook. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   10 oktober: I ett inlägg kritiseras Aftonbladets Jonna Sima för att hon är kritisk mot självbetjäningskassor. ”Jonna Sima borde lämna sitt skrivbord och ge sig ut i verkligheten och göra lite riktig journalistik.” skriver Lamotte innan det egna swishnumret nämns.

   8 oktober: Lamotte publicerar en bild på sig själv och berättar att han ska göra ett livereportage igen. Han vill ha tips på vart han ska åka. Selfiebilden är prydd med en swishsymbol för direktscanning till inbetalning.

   8 okrober: SVD kritiseras eftersom de i en nyhetstext har hävdat att sexualbrotten minskar. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   7 oktober: I ett inlägg kritiseras SVT för att de i en reklamfilm framställer sig själva som en garant för objektiv journalistik. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   3 oktober: Lamotte uppdaterar sin egen Facebooksida med en omslagsbild föreställande texten ”oberoende journalist” i vit text mot svart bakgrund.

   30 september: I ett inlägg sprider Joakim Lamotte en selfiefilm på sig själv. ”Då hotades jag med stryk om jag inte lämnade deras område, vilket ni kan se i den här videon. Jag stannade givetvis kvar eftersom jag aldrig låter de här ligisterna vinna.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   25 september: Lamotte publicerar ett inlägg om att en person som har förföljt och trakasserat honom har blivit dömd i domstol. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   24 september: Lamotte kritiserar komikern Magnus Betnér eftersom denne har skojat om Joakim Lamotte i TV-programmet Parlamentet. ”Självklart har jag inga problem med att folk skämtar om mig, men…” skriver han och gör sedan ett långt inlägg som visar varför man ändå inte får skoja om Joakim Lamotte. ”Det märkligaste är kanske dock att mannen fortfarande får sitta i TV och sprida sina lögner, medan de andra paneldeltagarna dunkar honom i ryggen och skrattar aningslöst. Som vanligt när det gäller svensk media handlar det sannolikt om svågerpolitik och vänskapskorruption.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   23 september: Lamotte skriver ett inlägg om sig själv och sina arbetsmetoder och varför han inte är en tiggare. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   20 september: Lamotte publicerar ett dödshot mot honom själv. Texten är grov men i just detta fall väljer han ändå att inte hänga ut personen i fråga med bild och namn. Namn och bild är censurerat. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   19 september: I en selfiefilm hånar Lamotte en politiker från Liberalerna eftersom denne hävdar att arbete med könsroller och normer kan minska kriminalitet. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   17 september: I en arg selfiefilm berättar Lamotte om vad han gör med sina platspåsar och varför Miljöpartiets språkrör Per Bolund är dum. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   16 september: I ett inlägg hängs GP-journalisten Eric Hilmersson ut med namn och bild eftersom han har kritiserat Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   13 september: I ett inlägg återger Lamotte en nyhet om att en av GAIS ungdomsspelare har blivit rånad på väg hem från träningen. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   12 september: I ett inlägg återger Lamotte kort en nyhet om att en person döms för att ha dödshotat Vänsterpartiets Daniel Riazat. Sedan skriver han ”Det är dock inte utan att jag undrar varför vissa hot leder till fällande domar medan hoten mot mig och min familj läggs ner med vändande post.” Resten av inlägget handlar om Joakim Lamotte och avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   10 september: Lamotte gör ett inlägg om hur många som har sett ett annat av hans inlägg. Han tar här åt sig äran för att polisen har ökat sin närvaro i ett otryggt område. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   5 september: Lamotte publicerar en bild på en dömd sexualförbrytare. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   4 september: I ett inlägg kritiserar Lamotte Miljöpartiet för att ge utökat mediestöd. Huvuddelen av inlägget handlar om honom själv. ”Med endast en iphone lyckas jag med något som de stora mediebolagen behöver hundratals miljoner i statliga bidrag för att ens komma i närheten av. Dessutom lägger jag inget material bakom betalväggar. Alla kan ta del av det jag producerar utan att behöva betala ett enda öre. Om jag kallas för tiggare, vad ska då dessa andra bidragsjournalister kallas?” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   3 september: I ett inlägg kritiserar Lamotte Göteborgs tingsrätt för att ha friat en misstänkt pedofil. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   26 augusti: Joakim Lamotte publicerar en film på sig själv från när människor ber honom att sluta filma i deras område. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns. ”Dessa killar försökte få mig att sluta filma och lämna ”deras område”. Det gjorde jag inte eftersom jag aldrig kommer backa för sådana typer.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   25 augusti: Livereportage om attackerna mot polis i Nyköping. Lamottes swishnummer nämns i inlägget.

   25 augusti: En selfie ackompanjerar ett inlägg som handlar om andra människors reaktioner på att Joakim Lamotte ska göra ett reportage i Nyköping. ”Vissa uttrycker sitt missnöje och vill helst att jag skall stanna hemma idag. Det tänker jag inte göra.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   24 augusti: Ett antal privatpersoner hängs ut med namn och bild eftersom de i sociala medier har kritiserat att Lamotte tänker göra ett reportage i Nyköping. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   24 augusti: Ett reklaminlägg för ett kommande reportage i Nyköping. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   23 augusti: Lamotte kritiserar i ett inlägg rättsväsendet för att en förundersökning gällande våldtäkt har lagts ner. Stefan Löfven kritiseras för detta. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   22 augusti: Lamotte frågar i ett inlägg vad som krävs för att bli utvisad från Sverige. Inlägget är bildsatt med en stillbild från en film som Lamotte tidigare spridit från sin Facebooksida (han har inte filmat den själv). ”Det var i början av maj som jag publicerade en film där två asylsökande i Kil misshandlade och förnedrade en kille med epa-traktor.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   21 augusti: Lamotte berättar om hur han i sin journalistik lyckas berätta sanningen om otryggheten i Uppsala medan SVT och andra lyfter fram en felaktig bild. ”När jag varit i Uppsala har tjejer berättat att det främst är gäng med utländska män som skapar otrygghet och trakasserar dem sexuellt i offentliga miljöer. Varför berättar inte SVT om det?” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   16 augusti: I ett inlägg varnar Lamotte människor från att sprida falska rykten i sociala medier. Han berättar att han har grävt i ett ärende om en våldtäkt och att han gräver vidare. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   7 augusti: I ett inlägg kritiserar Lamotte justitieministern för att en helt annan person har hotat Lamotte i sociala medier. En skärmdump presenteras på ett osedvanligt grovt hot. Av någon anledning har Lamotte här valt att inte hänga ut personen som påstås ha skrivit med namn eller bild (bild och namn är censurerat). ”Det du ser i den här skärmdumpen är ett hot mot mig och min familj, som skickats för att skrämma mig till tystnad så att jag som journalist slutar berätta om utvecklingen i samhället.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   6 augusti: I en selfievideo kritiserar Lamotte Stefan Löfven för att våldtäkter inte utreds tillräckligt snabbt. Selfievideon är publicerad med swishnummer till Joakim Lamotte.

   27 juli: En skärmdump publiceras på ett osedvanligt grovt hot mot Joakim Lamotte. Personens namn och bild är censurerat men Lamotte vill ha hjälp att hitta 22-åringen från Stockholm som har skrivit. ”Om det får tillräckligt stor spridning så kan i alla fall ingen säga att de inget visste, den dagen det, gud förbjude, skulle ske något på riktigt.” skriver Lamotte innan swishnummret nämns.

   24 juli: I ett inlägg hängs ”journalisten, författaren och asylaktivisten” Lisa Förare Winblad ut eftersom hon har kritiserat Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   18 juli: I ett inlägg hängs Paragrafs chefredaktör Dick Sundevall ut med namn och bild eftersom han i Paragraf har skrivit en text där han kritiserar Lamottes arbetsmetoder. ”Det är sorgligt att vissa läser Magasinet Paragraf i tron att det är en seriös nättidning. Dela gärna så att fler inser vad det är de tar del av när de går in på Dick Sundevalls sajt.” skriver Lamotte innan det egna swishnumret nämns.

   18 juli: I ett inlägg berättar Lamotte om en skolchef som har hört av sig och bett om ursäkt efter att han har skrivit dumt om Lamotte i sociala medier. I ett annat inlägg som nu har tagits bort hängde Lamotte ut skolchefen med namn och bild. ”Nu har han hört av sig för att be om ursäkt. Givetvis accepterar jag hans ursäkt.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   16 juli: I ett inlägg berättar Lamotte att ”slakstidningen Paragraf har passerat alla gränser”. Han skriver vidare att ”Det mest sorgliga är kanske, trots allt, att författaren till den senaste texten i Magasinet Paragraf jobbar som lärare, och därmed varje år indoktrinerar mängder av elever.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   14 juli: Lamotte publicerar en privat film från en bröllopsfest där några personer av utländskt ursprung skjuter med leksakspistoler på en privat fest. Han kritiserar i inlägget personen som är ansvarig för hembygdsgården. Personen hängs ut med namn. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   4 juli: I ett inlägg upprörs Lamotte över att TV-programet ”Trolljägarna” vill göra ett program om hatet som flödar i diskussionsfältet på Lamottes Facebooksida. ”Men att leta reda på dem som skriver att jag skall dödas, att min fru skall våldtas och att mina barn skall slaktas är tydligen inget som är intressant för Robert Aschberg.” skriver Lamotte innan swishnumret till Joakim Lamotte nämns.

   2 juli: Lamotte berättar om sitt eget viktiga reportage från Kil och hur Aftonbladet till skillnad från honom skrivit ett vinklat reportage från orten. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   2 juli: Lamotte är i ett inlägg upprörd över att komediprogrammet Tankesmedjan i P3 har skojat om honom i ett inlägg i sociala medier. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   1 juli: I ett inlägg kritiseras en P3-medarbetare för att denne har skojat om Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   30 juni: I ett inlägg kritiseras P3-programmet Tankesmedjan eftersom de har skojat om att Lamotte är en tiggare. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   27 juni: Lamotte skriver om ett mord i Kil och har bildsatt inlägget med en bild på sig själv. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   26 juni: I ett inlägg berättar Joakim Lamotte att han ska åka till Kil för att göra ett reportage. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   25 juni: Lamotte skriver i ett inlägg om domen mot mannen bakom den högerextrema hatsidan Stå upp för Sverige. Han kallar domen ”Ett slag i magen mot yttrandefrihet och öppen debatt.” Han skriver vidare: ”Just nu kommer dessutom mängder av kommentarer till mig där människor jublar och säger att de skall polisanmäla mig så att jag också döms för kommentarer som människor påstås ha skrivit i mina kommentarsfält.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   24 juni: I ett inlägg är Lamotte upprörd över att Jens Ganman har stängts av tillfälligt från Facebook. ”För egen del har jag fått inlägg bortplockade helt utan motivering” skriver Lamotte och avslutar med att uppge sitt swishnummer.

   19 juni: Lamotte publicerar en familjebild och berättar att han fyller år.

   17 juni: Den feministiska Facebookgruppen Pink room beskrivs som manshatande och en person hängs ut med namn och bild efter att ha skrivit kritiskt om Joakim Lamotte. ” I den här gruppen beskrivs jag, inför hundratusentals medlemmar, som en hycklande charlatan, kvinnohatare och tiggare.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   13 juni: Jensens friskolor kritiseras i ett inlägg eftersom de har en rektor som tidigare avtjänat ett straff för sexköp. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   12 juni: Jensens friskolor kritiseras eftersom chefen på koncernen har kritiserat att Joakim Lamotte har bjudits in till en av deras grundskolor för att föreläsa för barnen under temat ”karriärförebild”. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   11 juni: I ett inlägg kritiseras Jensens skolkoncern. Inlägget inleds med föjande ord: ”Detta är skandal. Igår var jag inbjuden att föreläsa på Jensen grundskola i Göteborg. Föreläsningen gick bra och alla var nöjda. Men efter ett dygns hatstorm i sociala medier väljer skolans ledning nu att gå ut och ta avstånd från mig.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   11 juni: I ett inlägg hyllas Jensens friskola för att de har bjudit in honom som föreläsare. Han berättar att det är den första inbjudan han har fått under två års tid. ”Framträdandet gick bra och efteråt var såväl elever som lärare och rektor nöjda med föreläsningen.” Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   10 juni: I ett inlägg hyllas Jensens friskola eftersom de har bjudit in Joakim Lamotte. Inlägget är bildsatt med en selfie och en bild på några elever.

   8 juni: I ett inlägg kritiseras SVT för att de har ifrågasatt Joakim Lamottes pressetik när han hänger ut en mördare och våldtäktsman efter att denne avtjänat sitt straff. SVT kritiserar också att Lamotte i samband med detta har hängt ut mannens föräldrar med bostadsadress. ”Personligen anser jag att det är pinsamt att SVT väljer att angripa mig” skriver Lamotte. Inlägget avslutas med att Lamottes swishnummer nämns.

   5 juni: I ett inlägg anklagar Lamotte en miljöpartist för att ligga bakom att Facebook tagit bort ett inlägg för Lamotte. ”För egen del skulle jag aldrig försöka tysta meningsmotståndare. Det fria ordet är det viktigaste vi har och det gäller även personer vi inte håller med.” skriver Lamotte och inlägget avslutas med att hans swishnummer nämns.

   4 juni: Lamotte skriver ett upprört inlägg om att Facebook har plockat bort ett av hans inlägg. Han driver här tesen att han retat upp människor genom att varna för en våldtäktsman. ”Tydligen kunde folk inte tåla att jag gjorde reportage om personen som utsatte 16-åriga Malin Kristiansen för våldtäkt innan han mördade henne strax utanför Borås.” skriver han och uppger därefter sitt swishnummer.

   3 juni: Upprört inlägg om att Lamotte har dränkts av hatiska inlägg efter att ha kritiserat en våldtäktsman. Särskilt kritisk är Lamotte mot jorunalistkollegor som han kallar ”skrivbordsjournalister” eftersom de till skillnad från honom inte gör reportage från verkligheten. Han är också upprörd över feminister. ”Däremot är det intressant hur en del kvinnor som kallar sig feminister blir skogstokiga så fort jag gör ett reportage.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   29 maj: Lamotte frågar ”Vad är det för fel på vissa vänsterkvinnor?” Därefter hänger han ut skribenten Myra Åhbeck Öhrman med namn och bild eftersom hon har kritiserat Joakim Lamotte. ”För mig är det en självklarhet att stå på offrens sida. Att vissa vänsterkvinnor däremot väljer att skydda förövare är nästintill obegripligt.” skriver Lamotte och anger därefter sitt eget swishnummer.

   27 maj: Lamotte gör ett inlägg om att han hotats till att att ta bort en film. ”Jag kommer givetvis inte ta bort filmen bara för att några snorungar hotar mig.” skriver han och bifogar därefter swishnummer till sig själv.

   23 maj: I ett inlägg kritiseras ”vänsterjournalisterna” på P3 för att de låter Cissi Wallin komma til tals. Därefter anges swishnumret till Joakim Lamotte.

   22 maj: Lamotte gör ett inlägg om att han har polisanmält Cissi Wallin eftersom hon har använt hans namn och skärmdumpar från hans sida för att ”göra reklam för sig själv”. ”Dessutom är flera av personerna som står bakom projektet människor som vid många tillfällen spridit lögner om mig.” skriver han och bifogar därefter sitt swishnummer.

  21 maj: Uppmanar människor att dela ett inlägg där han berättar att Cissi Wallin och Lady Dhamer har lagt upp en falsk skärmdump med fel swishnummer till Joakim Lamotte. Därefter bifogas rätt swishnummer till Joakim Lamotte.

   20 maj: Özz Nûjen hängs ut eftersom han har delat en text från Magasinet Paragraf skriven av mig, Andreas Magnusson. Han uppmanar läsarna att dela det egna inlägget. ”Enligt mig är det dags att sätta stopp för det här tramset.” skriver han i en önskan om att tysta Paragrafs kritik mot Joakim Lamotte. Därefter anges swishnummer till Joakim Lamotte.

   16 maj: I en selfiefilm undrar Lamotte varför svenska staten skyddar IS-terrorister. Swishnummer till Lamotte anges tydligt under filmen.

   14 maj: Komikern Magnus Betnér kritiseras i ett inlägg för att han påstår att Sverige är ett tryggt land att leva i. Lamotte kallar det för ”fake news” och ber därefter om bidrag till sig själv via swish.

   9 maj: I ett inlägg hängs skådespelaren Kjell Bergqvist ut för att han har kallat Joakim Lamotte för tiggare. I slutet av inlägget ber Joakim Lamotte sina läsare att swisha in pengar.

   8 maj: Lamotte ger sig på SVT för att de har kritiserat Joakim Lamotte för spridning av en misshandelsfilm med minderåriga förövare och offer. ”Medan jag försöker gräva i vad som faktiskt har skett så lägger andra journalister fullt fokus på helt irrelevanta nyhetsvinklar.” skriver han och ber därefter om bidrag till sig själv visa swish.

   8 maj: Upprört inlägg över att medier har kritiserat Joakim Lamotte för en film från Värmländska Kil. ”När jag igår publicerade en film på en misshandel i värmländska Kil blev responsen stor, men när andra medier skriver om saken väljer man att fokusera på att jag sprider hat.” Därefter anges swishnummer till Joakim Lamotte.

   7 maj: Lamotte sprider en film på en misshandel som han tror är från värmländska Kil. Han ber därefter om tips så att han kan sätta stopp för det här nu och uppger därefter sitt eget swishnummer.

   2 maj: Lamotte gör ett livereportage från Upplands Väsby. Swishnummer till Joakim Lamotte anges tydligt.

   1 maj: Livereportage om gängbråk i Upplands Väsby. Swishnummer anges.

   1 maj: Inlägg om att politiker i Upplands Väsby har kritiserat Joakim Lamotte för att han ska göra ett livereportage. ”Oavsett vad vissa tycker om mitt arbete så har jag nu satt mig i bilen för att köra mot Upplands Väsby.” skriver Lamotte och uppmanar sina supporters att komma och medverka i hans reportage. Inlägget är bildsatt med en selfie. Därefter anges swishnummer.

30 april: Två politiker för Vänsterpartiet hängs ut med namn och bild eftersom de i sociala medier har kritiserat Joakim Lamotte. Han skriver också ”Jag har även fått kännedom om personer som just nu, på olika sätt, försöker stoppa mitt reportage.” Därefter anges swishnummer till Joakim Lamotte.

   29 april: Joakim Lamotte gör reklam för ett kommande livereportage av Joakim Lamotte. Han uppmanar sina följare att komma dit och säga vad de tycker. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   26 april: I ett inlägg angrips Expressens kulturchef Jens Liljestrand för att han är positiv till Greta Thunberg. Därefter uppmanas läsarna att swisha till Joakim Lamotte.

   25 april: I en selfiefilm upprörs Lamotte över att en våldtäktsman slipper utvisning och för att ansvarigt justitieråd vägrat att prata med Joakim Lamotte. ”Detta är helt orimligt och när jag kontaktade en av de ansvariga justitieråden, Ann-Christine Lindeblad så slänger hon på luren i örat på mig.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   25 april: Lamotte kritiserar i ett inlägg justitieminister Morgan Johansson för att han inte har brytt sig om när Joakim Lamotte och andra har gjort reportage om brottslingar som borde utvisas. ”År efter år har jag och vissa andra granskat fall där utländska medborgare begår grova våldtäkter, men ändå får stanna i Sverige. Då har det varit helt tyst från Morgan Johansson, som tvärtom har förnekat och förminskat problemen.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   24 april: Lamotte skriver ett inlägg om att polisen lägger ner en anmälan mot honom från Näthatsgranskaren. Tomas Åberg som står bakom anmälan hängs ut och beskrivs bland annat på följande sätt: ”Vi talar här om en fanatisk rättshaverist som får miljontals kronor i bidrag” Därefter anges swishnummer till Joakim Lamotte.

   24 april: I ett inlägg upprörs Joakim Lamotte över att Joakim Lamotte inte får lika mycket uppmräksamhet som Greta Thunberg: ”Skillnaden är att Greta Thunberg blir hyllad när hon ”säger som det är”. När vi andra talar klarspråk blir vi av med våra jobb och stämplade som något vi inte är. Att denna dubbelmoral får fortgå är en stor skam.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   18 april: I ett inlägg kritiseras DN:s Jack Werner efter att denne kritiserat Joakim Lamottes arbetsmetoder. ”Det är nästintill pinsamt att se hur dessa välmående journalister i Stockholms innerstad griper minsta tillfälle att ge sig på mig. Deras våta dröm är sannolikt att jag tvingas sluta mitt arbete så att de får vara ifred. Det kommer dock aldrig hända. Jag kommer vara en blåslampa i arslet på dessa pompösa journalister så länge jag lever.” Därefter anger Lamotte swishnummer till sig själv.

   17 april: I ett inlägg hängs en privatperson ut med namn och bild eftersom hon har kritiserat Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med siwshnummer till Joakim Lamotte.

   16 april: I ett inlägg hängs skribenten Jenny Bengtsson ut eftersom hon kallat Joakim Lamotte för ”swishkåt”. ”Graden av hyckleri och självgodhet hos dessa människor vet inga gränser längre” skriver Lamotte och avslutar med att upplysa läsarna om sitt swishkonto.

   15 april: Lamotte berättar hur han har kontaktats av mamman till en 14-årig tjej som utsatts för sexuella trakasserier där ärendet har lagts ner. Han jämför med sina egna vedermödor: ”Jag har själv sett det när jag fått hot via Facebook. Det räcker att den misstänkte säger att någon annan måste ha skickat meddelandena från hans telefon eller dator så läggs fallen ner.” Inlägget avslutas med swishnummer.

   12 april: I ett inlägg kritiseras Näthatgranskaren eftersom de kritiserar Joakim Lamotte. ”I bifogad skärmdump kan vi läsa att Näthatsgranskaren kallar min journalistik vedervärdig och anser att det är en skam att mitt arbete får fortsätta.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   11 april: I ett inlägg hängs jag ut efter att ha kritiserat Joakim Lamotte i en krönika på Paragraf. ”Återigen har kontroversiella Magasinet Paragrafs populistiska skribent Andreas Magnusson författat en häpnadsväckande omdömeslös krönika om mig” skriver han och avslutar det hela med att be om donationer via swish.

   10 april: I ett inlägg upprörs Joakim Lamotte över att polisen har lagt ner ett fall där Joakim Lamotte har polisanmält hot riktade mot honom. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

  9 april: Lamotte gör ett inlägg om att han har intervjuat rektorn för en skola som har haft en anställd som varit dömd för sexbrott mot barn. Ett fåtal frågor publiceras med korta svar. Inlägget avslutas med uppmaning om att swisha pengar till Joakim Lamotte.

   8 april: Joakim Lamotte skriver ett inlägg om att han har skickat ett mejl till en rektor och ännu inte fått svar på sina frågor. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   5 april: Lamotte kritiserar Näthatgranskaren för att ha angripit följare till Jaokim Lamotte och gör därefter reklam för sin egen jurist. Inlägget avslutas med swishnummer till sig själv.

   4 april: I ett inlägg kritiseras socialförsäkringsministern för att rättsväsendet inte får fast människor som hotar journalisten Joakim Lamotte. ”Slutligen undrar jag, i egenskap av en av Sveriges mest hotade journalister, varför rättsväsendet misslyckas gång på gång med att lagföra dem som är ute efter mig.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   3 april: I ett inlägg kritiseras Näthatgranskaren för att ge sig på människor som delar Joakim Lamottes inlägg. ”Förstår ni hur sjukt det är att vanligt folk hamnar i rättegång för att de delar relevanta och granskande reportage av oberoende journalister?” skriver Jokaim Lamotte och syftar på sig själv. Därefter anger han swishnummer till sig själv.

   2 april: Joakim Lamotte gör ett inlägg om att en larmfirma har installerat ett larmsystem hos Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   29 mars: I ett inlägg upprörs Joakim Lamotte över att SVT- journalister har sökt honom gällande hot och hat i Joakim Lamottes kommentarsfält på Facebook. Han undrar varför de istället inte skriver om de hat Joakim Lamotte har utsatts för. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   26 mars: I ett inlägg hängs en privatperson ut med namn eftersom denna har skrivit ett hotfullt meddelande mot Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med swishnummer till Jaokim Lamotte.

   21 mars: Livereportage från Uppsala angående otrygghet. Swishnummer bifogas.

   21 mars: Inlägg om att Joakim Lamotte har utsatts för hot och hat. Inlägget är illustrerat med en selfie.

   20 mars: Lamotte gör reklam för ett kommande livereportage och hänger ut en person med bild som har skrivit otrevliga meddelanden till Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   20 mars: Reklaminlägg för kommande livereportage i Uppsala. Följarna uppmanas att komma dit och säga sin mening. Inlägget avslutas med swishnummer.

   18 mars: En vänsterpartistisk politiker hängs ut med namn och bild efter att ha kritiserat Joakim Lamotte. ”Det vrider sig i magen när jag tänker på hur fruktansvärd Rose-Marie Fältskogs kommentar är” skriver Lamotte och uppger därefter sitt eget swishnummer.

   16 mars: I ett inlägg hängs Hallandspostens ledarskribent Mattias Karlsson ut eftersom han i en ledartext har kritiserat Joakim Lamotte för osakligheter i ett reportage. ”Om jag hade en prenumeration på Hallandsposten skulle jag säga upp den fortare än kvickt” skriver Lamotte och anger därefter sitt eget swishnummer.

   14 mars: I ett inlägg upprörs Joakim Lamotte över att domstolen har friat en misstänkt våldtäktsman. Mamman till den utsatta flickan intervjuas med en handfull frågor och korta svar. Därefter anges swishnummer till Joakim Lamotte.

   14 mars: Ledarskribent på Hallandsposten hängs ut med namn och bild eftersom han har kritiserat Joakim Lamotte. ”Det är skamligt” skriver Lamotte och ber därefter om swishdonationer.

   13 mars: I ett inlägg hävdar Joakim Lamotte att föräldrar håller sina barn hemma från en skola i Halland efter att de kallats för ”svennehoror” av nyanlända skolkamrater. En anonym förälder citeras och rektorn anklagas för att slänga luren i örat på Joakim Lamotte. Därefter anges Joakim Lamottes swishnummer.

   12 mars: Lamotte gör ett inlägg om att han utsätts för hat och hot på grund av sitt journalistiska arbete. I inlägget kritiserar han en Facebookgrupp vid namn ”Bort med Joakim Lamotte”. Facebookgruppen visar, menar han, att ”yttrandefriheten är under attack”. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   6 mars: En kort intervju med en person ur häktespersonalen om att intagna på häktet i Göteborg kastar bajs och vägrar äta griskött. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   6 mars: I ett inlägg upprörs Lamotte över att en 17-åring som hotat Jimmie Durmaz döms för detta hot medan de som hotar Joakim Lamotte går fria. ”Det är inte utan viss förundran jag följer detta och tänker på hur jag vecka efter vecka och månad efter månad har visat upp för allmänheten vilka hot som kommer till mig.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   5 mars: Kort intervju med två personer som har varit med på ett flygplan som inte kunde lyfta i tid.  Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   4 mars: En person hängs ut med skärmdump och namn efter att ha hotat Joakim Lamotte. Personen kallar sig Billy Kungasson och Lamotte inser att det är ett alias och ber sina läsare att forska i vem som döljer sig bakom namnet. Därefter ber han om pengar via swish.

   3 mars: Ett antal privatpersoner hängs ut med namn och bild efter att ha skrivit kritiska inlägg mot Joakim Lamotte i sociala medier. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   2 mars: En person hängs ut med namn och skrämdump efter att ha kritiserat Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   1 mars: En person hängs ut med namn och bild efter att ha kritiserat Joakim Lamotte i sociala medier. Inlägget avslutas med att Joakim Lamottes siwshnummer anges.

   28 februari: Ett kort inlägg om att polisens kostnader för tolkar har ökat kraftigt. Lamotte menar här att sjukvården och äldrevården har drabbats av detta i form av nedskärningar. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   26 februari: Joakim Lamotte skriver kort om att en polisanmälan om hot mot Joakim Lamotte har lagts ner. Personen bakom ”hoten” hängs därefter ut med namn och bild. Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   25 februari: En person hängs ut med namn och bild efter att i sociala medier ha kritiserat Lamotte och ifrågasatt om han betalar skatt för sina swishintäkter. Inlägget avslutas med att Lamotte ber om fler swishintäkter.

   21 februari: Arg selfievideo om att svenska politiker är handfallna. Uppmaning om att swisha pengar till Joakim Lamotte.

   21 februari: I ett inlägg hängs jag (Andreas Magnusson) ut med namn och bild och skärmdump till min privata Facebooksida eftersom jag i en krönika har kritiserat Joakim Lamotte. ”Varje gång han publicerar en text om mig brukar folk höra av sig och ibland även hans elever och kollegor. Att döma av deras berättelser lämnar även Andreas Magnussons kvalitéer som lärare en hel del övrigt att önska” skriver Joakim Lamotte och publicerar därefter ett grövre påstående av ren förtalskaraktär (jag polisanmälde dessa). Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   20 februari: En privatperson hängs ut med namn och bild efter att ha kritiserat Joakim Lamotte i sociala medier. Inlägget avslutas med uppmaning om swish till Joakim Lamotte.

   19 februari: En privatperson hängs ut med namn och bild efter att ha kritiserat Joakim Lamotte i ett inlägg i den feministiska Facebookgruppen Pink room. Inlägget avslutas med en vädjan om swishdonationer till Joakim Lamotte.

   18 februari: Lamotte skriver ett upprört inlägg om Elin Ersson som har försökt stoppa utvisningen av några personer till Afghanistan. Han antyder här att hon är sinnessjuk och ber därefter om swishbidrag.

   17 februari: I ett inlägg citerar Lamotte ett mejl från en person som hävdar att han jobbar på ett sjukhus och där utsätts för hot från människor. Inlägget avslutas med att Lamotte ber om swishbidrag till sig själv.

   16 februari: En kort intervju med anonym person som påstås arbeta inom vården och där säger sig uppleva hot från människor som talar dålig svenska. Inlägget avslutas med att Lamotte ber om swishbidrag.

   15 februari: I ett inlägg kritiserar Lamotte att alla polisanmälningar han har gjort mot andra har lagts ner. Inlägget avslutas med en önskan om swishdonationer.

   13 februari: Kort inlägg med egna tankar om gängvåld. Avslutas med swishnummer.

   9 februari: Videointervju med en mamma som har mist vårdnaden om sina barn till en pappa som tidigare har dömts för misshandel av ett av barnen. Swishnummer anges under filmen.

   7 februari: Chefredaktören för Ystads allehanda kritiseras för att ljuga om Joakim Lamotte. Därefter anges swishnummer till Joakim Lamotte.

   6 februari: Ystads allehanda kritiseras för att en krönikör i en text har kallat Joakim Lamotte tiggare. Därefter anges swishnummer till Joakim Lamotte.

   6 februari: Ett inlägg om det orättvisa i att Joakim Lamotte har kritiserats för att inte nämna att gärningsmännen i ett rättsfall var svenskar. Inlägget avslutas med swishnummer.

   4 februari: I ett upprört inlägg kritiseras de som har kritiserat Joakim Lamotte för att inte stå upp mot kvinnomisshandel. Därefter ber Joakim Lamotte om bidrag via swish.

   1 februari: Argt inlägg om rullstolsburen man som utsatts för misshandel. Inlägget triggar igång en våg av rasistiska kommentarer trots att gärningsmännen är svenskar. Avslutas med önskan om swishdonation.

   29 januari: Inlägg om hundägare som utsatts för utpressning. Ljudklipp och swishnummer till Joakim Lamotte bifogas.

   29 januari: Mycket kort inlägg om en varg som har avlivats. Önskemål om swish till Joakim Lamotte.

   25 januari: Lamotte kritiserar i ett inlägg de som har kritiserat hans kritik mot en skola i Gislaved och bifogar utdrag ur en rapport från Skolinspektionen i syfte att visa vem som hade rätt. ”Jag har tidigare granskat skolorna i Gislaveds kommun och kunnat visa upp en situation utom all kontroll. Då har jag blivit kallad lögnare och folk har påstått att jag förvrängt verkligheten.” Inlägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   25 januari: I ett inlägg kritiserar han att två vänsterpolitiker har utsatts för hat och hot. Därefter berättar han att han minsann inte gör skillnad på folk och folk utan står upp oavsett vem som utsätts. Inlägget avslutas med en önskan om swishdonation.

   24 januari: Kritiserar SVT i en arg selfievideo och ber om swishdonation.

   24 januari: I ett inlägg menar Lamotte att han tycker att fler våldtäktsmän måste utvisas. Inlägget avslutas med önskan om swish-bidrag.

   23 januari: Public service kritiseras för att inte vara tillräckligt hårda mot kulturministern. Insägget avslutas med swishnummer till Joakim Lamotte.

   17 januari: Upprört inlägg med personliga tankar om att allt för få våldtäktsmän döms. Därefter swishnummer till Joakim Lamotte.

   12 januari: Arg selfiefilm som kritiserar en Centerpolitiker. Swishnummer under filmen.

   10 januari: I ett inlägg berättar Joakim Lamotte om hur han konfronterat några högstadiekillar som har kritiserat Joakim Lamotte. ”Jag frågar om deras föräldrar är syskon med varandra, med tanke på deras inavlade beteende. Situationen blir än mer hotfull och jag förklarar att den första som rör mig kommer få så mycket stryk att hans syskon till föräldrar inte kommer att känna igen honom. Då börjar killarna jiddra om att jag ska bli avstängd och få sluta som lärare om jag gör något. Jag säger att jag inte är lärare och att de själva får välja hur deras dag ska sluta.” Inlägget avslutas med swishnummer.

   8 januari: Anders Linderberg kritiseras för att ha gett sig på Joakim Lamotte. Inlägget avslutas med önskan om swishbidrag.

   7 januari: Upprört inlägg om att några kriminella personer har rymt från Migrationsverkets förvar. Inlägget avslutas med swishnummer till Jakim lamotte.

   2 januari: Upprört inlägg där Joakim Lamotte önskar att personer med burka ska identifiera sig när de hämtar ut post. Inlägget avslutas med swishnummer.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.