Rundgång i debatten

Av Andreas Magnusson 2020-02-04

Greta Thunberg uttalar sig i klimatdebatten och människor blir upprörda. Hon är ju bara en 16-årig skolelev. Varför ska man lyssna på henne? Okej, säger vi: Då lyssnar vi på klimatforskarna istället. De säger nämligen samma sak. Nej, får vi då höra, man kan inte lyssna på klimatforskarna eftersom de är korrumperade. De är köpta av miljöetablissemanget.

   Då släpper vi den bollen så länge.

   Lars Lindström uttalar sig i kriminaldebatten. I en krönika i Expressen berättar han att brottsligheten i Sverige faktiskt inte har ökat. Människor blir upprörda. Han är ju bara en krönikör. Han är knappast expert på kriminologi. Varför ska man lyssna på honom?

   Okej, säger vi: Då lyssnar vi på kriminologerna istället. De säger nämligen samma sak.

   Nej, får vi då höra, man kan inte lyssna på kriminologerna eftersom de är korrumperade. De så kallade Stockholmskriminologerna som kontrollerar vad man får säga och inte får säga är styrda av en politisk vänsteragenda där man försöker förneka de problem som finns.

   Då släpper vi den bollen så länge.

   Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har kommit med en rapport över kriminalstatistiken för det föregående året. Den visar att de anmälda misshandelsfallen minskar och att de anmälda bedrägeribrotten minskar och att bostadsinbrotten är lägre än någonsin. Människor blir upprörda.

   Man kan inte lyssna på BRÅ, får vi höra, eftersom de är korrumperade. De är påverkade av samma Stockholmskriminologer som försöker försköna siffrorna. Varför ska vi lyssna på BRÅ?

   Okej, säger vi: Då lyssnar vi på polisen istället. De säger nämligen samma sak. Det är deras statistik över anmälda brott som BRÅ sammanställer.

    Nej, får vi då höra. Det kan vi inte göra eftersom polisen är korrumperad. De är styrda av politiska beslut att frisera sina siffror. En massa brottslighet göms undan.

   Då släpper vi den bollen så länge.

   Aftonbladet skriver om kriminella MC-gäng och kartläggningen visar att huvuddelen av medlemmarna är födda i Sverige av svenska föräldrar.

   Man kan inte lyssna på Aftonbladet, får vi höra, eftersom Aftonbladet är en korrumperad sossetidning. Det är Sveriges Pravda.

   Då släpper vi den bollen så länge. Vi släpper varenda boll och så börjar samma människor prata.

   Klimatlarmet är en bluff, säger de. Det är naturliga temperaturvariationer och så hänvisar de till någon obskyr forskare – gärna inom något helt annat vetenskapsfält.

   Men forskarna var väl korrumperade?

   Nej, nej. Inte han. Han är inte alls köpt av fossilindustrin. De är den lukrativa miljöbranschen som försöker lura människor, inte den hårt kämpade och fattiga fossilindustrin.

   Brottsligheten ökar, säger de. Och så hänvisar de till ett Facebookinlägg av entreprenörsforskaren Tino Sanandaji som verkar inom ett helt annat vetenskapsfält än kriminologin.

   Men forskarna var väl korrumperade?

   Nej, nej. Inte han. Han står fri från Stockholmskriminologerna och PK-lobbyn. Han är inte alls köpt av högerlobbyn. Det är den förmögna vänsterlobbyn som vill skydda sina tillgångar, inte den hårt kämpande och fattiga högerrörelsen.

   Och så kommer de med siffror ifrån BRÅ som visar att de anmälda våldtäkterna har ökat, att dödsskjutningarna har ökat och att fler människor upplever otrygghet.

   Men BRÅ var väl korrumperat?

   Jo, men siffrorna de använder i det här fallet stämmer. Det fattar vem som helst som läser tidningarna. Det är ju sprängdåd, skjutningar och våldtäkter varenda dag.

   Men Aftonbladet till exempel var väl korrumperat. Vi kunde väl inte lita på vad de säger?

   Jo, men när de skriver om våldtäkter och skjutningar så stämmer det ju ändå. De återger ju information från polisen. Dessutom säger Joakim Lamotte samma sak och han är oberoende journalist. Det står till och med på hans Facebooksida att han är det.

   Men polisen var väl korrumperad? De var ju styrda av politiska beslut att frisera siffrorna?

   Nej, nej. Inte i de här fallen. Aldrig någonsin när de bekräftar min världsbild.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.