Foto: Johan Nilsson / TT

Operation Rimfrost, Lynx, Hagelstorm, Fenix och Mareld

Av Börje R P Carlsson 2020-03-02

Polisen har oftast inte svårt att hitta slagkraftiga namn på sina olika operationer men ibland blir jag fundersam för vem dessa namn skapas och framförallt vem som sitter och funderar ut lämpliga namn. Skapas de för att de inblandade poliserna ska känna den kraft och den kyla som Operation Rimfrost eller Operation Hagelstorm framkallar?

Eller är det bara ett namn, vilket som helst, som råkade bli rimfrostigt. Eller är det ett sätt att likt Runeberg i fänrik Ståls sägner höja dådkraften och modet hos (den finska armén) poliserna för att förmå dessa att lyfta sig själva i håret?

Skapas namnen för att tillfredsställa de politiska krafter som med glada tillrop om långa fängelsestraff på allting försöker påverka polisen i en anda av att politikerna ställer kraven och polisen levererar genom operation Hagelstorm.

Eller är det de polisiära cheferna som behöver stärkas i sitt beslutsfattande för att ge sken av att de tar situationen på högsta allvar när de inleder en operation. Ju slagkraftigare namn desto större verkan.

Operation Rimfrost inleddes efter en uppmärksammad dödsskjutning i Malmö genom att ett antal poliser sändes till Malmö för att där delta i kampen mot brotten. Deras kamp mot brotten blev till stor del att bevaka polisiära anläggningar som hotades och skadades vid sprängningar.

Vid tidigare operationer ser det ut som om dessa operationer varit framgångsrika men här beror det på hur man räknar.

Räknar man att alla gripanden och alla vapenbeslag samt allt som klaras upp som ett resultat av en operation, ja då har de varit synnerligen framgångsrika. Tittar man bara på de poliser, de som ingått i de olika operationerna, blir resultat betydligt sämre.

På en pressträff uppger polismästare Sintéus att polisen bland annat beslagtagit 20 vapen, knappt 3 kilo sprängmedel och 16,5 kilo narkotika i region Syd sedan starten av Operation Rimfrost den 12 november. Han har dock smakfullheten att inte hävda att allt beror på Rimfrost.

En operation borde vara tidsbegränsad och kanske begränsad till ett specifikt område för att vara möjlig att resultatbedöma men operation Rimfrost breder ut sig alltmer och omfattar nu stora räjonger där bara namnet Rimfrost är den sammanhängande länken.

Framgångarna är svåröverskådliga men blotta namnet, ett par anhållande och några beslag tolkas som framgångar även om de förmodligen bara utgör ett normalt polisiärt utfall – Rimfrost eller ej.

Göteborgspolisen har utan Rimfrost, utan Hagelstorm eller ens nattfrost klarat upp ett antal bilbränder, krogskjutningar och dessutom vänt brottsligheten i Gårdsten till ett minimum. Vad har dom för hemligheter som NOA inte har?

Jag är väldigt spänd på vad polisens nya aktion Rimfrost kommer att medföra.

Men som alltid när högsta polischeferna är inkopplade så blir sanningen det första offret. De högsta cheferna har en faiblesse för att ta åt sig äran för olika polisiära framgångar men tvår sina händer vid misslyckanden.

Nu har de högsta cheferna återigen gått ut och skapat förväntningar på vad Rimfrost ska kunna ge och dess egentliga syfte.

Nu vill jag inte specificera enskilda aktioner men som jag sa tycks de alla ha varit oerhört verkningsfulla men börjar man grotta i statistiken så finner man att när Stockholmspolisen till exempel har en riktad insats så bokfördes alla gripanden, alla beslag och alla rapporter på dessa insatser oaktat att inte en enda gubbe/tant från insatsgruppen varit med.

Jag har hört berättas av väl insatta och inblandade poliser om olika insatser som egentligen inte gett ett dugg men sett oerhört framgångsrika ut beroende på att nästan allt som hänt bokförts på insatsgruppen och detta även om inte en enda händelse ens på sikt kunnat knytas till insatsen.

Tittar man på vad som hänt när polisen haft riktade insatser tycks övriga poliser inte ha skapat ett enda gripande, ett enda beslag eller en enda rapport. Allt har bokförts på den riktade insatsen.

Därför ska det bli spännande att se vad resultatet av Rimfrost blir men eftersom Mats Löfving är högsta chef kommer det nog att bli som vanligt att allt bokförs på Rimfrost och allt kommer nog att bero på hans handfasta styrning.

Detta trots att Löfving avlagt ett eget löfte, inför hela svenska folket, där han dyrt och heligt lovat att personligen jaga Lundasprängaren tills denne var fast och inlåst på lång tid.

Därför borde Löfving egentligen inte tid med Rimfrost och det kanske är därför Stefan Hector leder Rimfrost och kanske detta kan ha en avgörande betydelse eftersom Hector är en riktig polis jämfört med Löfving.

Redan nu har polisen dock aviserat att operation Rimfrost kommer att ge effekter över hela landet vilket underförstått betyder att varje vapenbeslag, sprängmedelsbeslag och samtliga brott som kan knytas till vapen kommer att bokföras på operation Rimfrost som således redan nu kan klassas som en framgångssaga.

Mareld var en annan aktion mot gängbrottslighet i Stockholmstrakten och som bokfördes för mängder av gripanden, beslag och åtgärder som inte hade ett dugg med Mareld att göra utan som hade hänt oaktat Mareld funnit eller ej.

För Sveriges högsta polischefer är det viktigare att försöka uppvisa positiva resultat av olika ”operationer” – än att klargöra vad som är sant.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.