Är egentligen Coronaviruset så speciellt?

Av Börje R P Carlsson 2020-03-16

145 000 sjuka varav 5 134 personer har avlidit till följd av cornonaviruset. Dessa siffror tas med stort allvar i vissa länder medan de i andra länder och räjonger verkar tolkas som att ”det händer inte här utan bara där”.

I Sverige har tre personer hittills avlidit men förmodligen kommer fler att dö och trots det verkar allvaret inte ha gått fram hos alla.

I kampen mot Corona handlas fler handeldvapen än någonsin i USA. Vet Trump något om kampen mot Corona som övriga världen inte känner till? Handeldvapen mot Corona? Trump berättar om hur man ska skydda sig genom att till exempel inte skaka tass. Trots det verkar han först ha skakat hand med Brasiliens två högsta regeringstjänstemän, som båda är smittade, för att fortsätta skaka hand med ett otal dignitärer i USA.

Han säger själv att han inte kan ta något ansvar för att stoppa smittan när det vore mer klädsamt om han gjorde allt för att inte sprida den vidare. Danmark stänger sina gränser för alla som inte tänker åka dit medan alla de som pendlar får fortsätta pendla.

I Norge stängs vissa skolor, högfjällshotell och skidanläggningar. Något österut, i Sverige har skidanläggningar, med efterföljande After-skifestligheter, högkonjunktur.

I Katrineholm har kommunens starke man förbjudit alla tillställningar med fler än två personer medan övriga Sverige har en gräns på 500 personer. Därför har Fredrik Lindströms framträdande begränsats till 499 personer och i stället arrangeras flera föreställningar. För det var väl precis så här det var tänkt att rekommendationerna skulle hanteras?

Svenska Coronatalesmän uppmanar människor att inte gå till vårdcentraler eller läkare om de inte misstänker Coronavirus. Detta är ju bra för då vet man ju var de smittade finns. Gå inte till apoteket om du tillhör riskgruppen för då ska man försöka skicka ett bud. Varför utsätta sig för smitta när man kan låta någon annan smittas?

I grannländerna stänger många eller alla skolor men i Sverige bestämmer rektorn om skolan ska stängas. Men om skolan har fler än 500 lärare och elever, vem bestämmer då om den ska stängas? Eller ska man skicka hem några elever så gränsen på 499 nås? Det är skönt med rena klara besked från de som ska hantera invånarnas förhållande till smittan.

Ett antal människor har dött i denna pandemi som fått länder att sluta sig, att stänga sina gränser, att låsa in sina medborgare i olika former av karantän. Pandemin har fått börser att rasa, gjort människor arbetslösa och hotar företagens lönsamhet med konkurs som följd.

Trots det har de flesta vidtagna åtgärder skett sent eftersom det funnits intresse av att mjölka ut så mycket som möjligt innan olika tvångsåtgärder har proklamerats.

För att skydda den mest utsatta gruppen, åldringarna över 75–80 år, vidtas alla dessa uppräknade åtgärder. Eftersom jag tillhör denna utsatta skara, är jag oerhört tacksam för omtanken om min ringa person.

Samtidigt riskerar 3 200 000 000 människor att drabbas av malaria och under år 2016 registrerades att 216 miljoner människor drabbats av malaria varav 445 000 avled enligt WHO. Här finns en utpekad grupp som särskilt känslig eftersom 70% av de avlidna var barn under 5 år. Malarian härjar företrädesvis i Afrika och med tanke på hur den kan bekämpas blir frågetecknen många varför Corona väcker så många fler insatser?

Samtidigt omkommer en person var 24 sekund i trafikolyckor i världen. En person var 24 sekund blir på årsbasis uppemot 1,5 miljoner människor om året. Hur många som skadas i trafiken är nog mångdubbelt fler och ger ingen immunitet för framtiden.

Samtidigt avlider 5,5 miljoner människor runt om i världen av luftföroreningar varav cirka 7500 dör i Sverige.

Så vad är det som gör Coronaviruset så speciellt och som skapar denna hysteri. Finns det några bakomliggande orsaker som styr intresset för att skapa ett Coronakaos?

Allt är dock inte negativt och globalt sett funderar jag på om Corona gör mer nytta än skada. På individnivå har jag full förståelse för åtgärderna för inte heller jag vill ju drabbas av Corona eller dö i förtid på grund av detta.

Men globalt sett blir ju miljön en stor vinnare på grund av Corona. Miljöförstöringen sjunker på ett mätbart sätt och i den kinesiska stad, Wuhan, där Coronaviruset bröt ut, har nu, efter några månaders hårt begränsad rörelsefrihet, en synbart bättre luft till invånarnas fromma.

Så länge det finns vinster att göra så ska marknadskrafterna styra. I varje fall enligt högerblocket. Varje utbildningscenter, varje vårdenhet, den ekonomiska sfären ja allt ska styras av marknadskrafterna och allt kan göras billigare i privat regi och dessutom generera stora vinster till ägarna. I sämre tider blir det ett annat resonemang.

En enkel fråga om vem som kostat Sverige mest pengar ges oftast svaret ”en centerpolitiker” som inte såg några faror i något av de beslut hon genomförde till privatiseringens fromma. Tänk Vattenfall och Postverket.

När bankkrisen hotade svenska banker vem var det som räddade dessa? Jo skattebetalarna och pensionärerna fick ”temporärt” tillhandahålla hundratals miljarder. Dessa pengar är sedan dess borta både från Statens kistor och från urgröpta pensionskonton.

Swedbanks, idag, starke man var då finansminister och lånade pengar från pensioninbetalningarna. Lånade i samma anda som när han ”provåt” godis i butiker utan tanke på att betala tillbaka varken lånen eller för godiset.

Nu breder Coronaviruset ut sig som ett mörkt täcker över konungariket Sverige. Nu kommer det rop på hjälp från alla dessa lönsamma och privata vårdföretag som vill att Staten ska garantera dem skyddsutrustning och provtagningsutrustning. Det kunde de ha tänkt på att investera i, i stället för stora vinstutbetalningar till ägarna.

Resebranschen är i kris när Corona hämmar resandet och nu vill dessa bolag ha statlig hjälp för att överleva. Finansministern flaggar för att Staten ska gå in och rädda SAS. Kostar miljarder.

Företagarna är i kris och får statlig hjälp med olika anstånd att betala skatter och arbetsgivaravgifter. Som tur är har regeringen fört den ansvarsfulla politik som de kritiserats för och nu har staten muskler nog att sätta in som nödhjälp men tänk för ett ögonblick hur det skulle sett ut om Åkesson, Kristersson eller Busch haft någon mer övergripande inverkan på statens finanser. Då hade de rikare varit rikare och kunnat köpa den vård de nu skriker efter medan gemene man varit utlämnade åt de privatiserade företagen som nu saknar det mesta.

Nu har riksbanken för avsikt att låna ut 500 miljarder för att dessa lönsamma vinstmaskiner ska överleva till ägarnas fromma. Förmodligen kan man anta att en stor del av dessa miljarder kommer att användas till olika former av aktieutdelningar och bonusar till dessa företags ägare.

Alla företag som nu går riktigt dåligt säger upp och permitterar personal och vem får då i slutändan stå för dessas försörjning när alla avhandlade skyddsnät faller ifrån? Ja inte ägarna utan som vanligt den lilla människan.

I Expressen kan man läsa ”detta händer i kroppen om du drabbas av Corona”, ”detta vet vi om vad som händer gravida som har Corona”, ”Wolds råd till dig som är över 60 år”. Jag blir så djävla störd när kvällsblaskorna åtkomstskyddar artiklar som har ett allmängiltigt intresse men släpper skvaller och annat dravel fritt. Dålig moral att rida på människors oro.

Svenska Coronatalesmän uppmanar människor att inte gå till vårdcentraler eller läkare om de inte misstänker Coronavirus. Detta är ju bra för då vet man ju var de smittade finns. Gå inte till apoteket om du tillhör riskgruppen för då ska man försöka skicka ett bud. Varför utsätta sig för smitta när man kan låta någon annan smittas?

Plötsligt kan man läsa den allvarstyngda nyhet som säger att Sverige står inför en katastrof och förmodligen kommer vi alla att bli smittade av Corona och många kommer att dö.

Knappt har trycksvärtan hunnit torka förrän en av kvällstidningarna skriver ”smittan kan vara över till sommaren”. Har vi en livsfarlig pandemi eller bara en pulshöjande men i stort ofarlig smitta? Kanske antalet avlidna av luftföroreningar redan har minskat mer än vad Corona orsakat i antal döda?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.