Veckans positiva tankar om Corona
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Infinner sig kanske det stora lugnet med hjälp av coronaviruset?

Av Börje R P Carlsson 2020-03-21

Om coronapandemim håller i sig ett antal månader och om dödsfallen inte stiger okontrollerat så kommer pandemin sannolikt att åstadkomma vad polisen inte kunnat göra, det vård och omsorg inte kunnat åstadkomma och vad alla miljökämpar inte lyckats med.

Varje dödsfall är naturligtvis en katastrof för den berörde och för hans anhöriga. Om jag förstått saken rätt så har samtliga avlidna, i varje fall i Sverige, haft en bakomliggande sjukdomsbild med ett antal olika kraftnedsättande åkommor och där coronaviruset blivit tungan på vågen för att kroppen inte ska orka.

Att just coronaviruset blivit avgörande har säkerligen sin förklaring i att det just nu sprids okontrollerat. Jag vet inte hur många och gamla multisjuka, som inte varit smittade av Corona, som avlidit under samma period av andra åkommor såsom vanlig säsongsinfluensa, lunginflammation eller annat som sammantaget blivit för mycket för en hårt ansträngd kropp. Oaktat detta så är de vårdande myndigheterna inne på rätt spår när allt görs för att skydda de mest utsatta och de svagaste.

Som bieffekt kommer troligen det stora lugnet att lägra sig över Sverige. Brottsligheten har redan börjat sjunka och kommer att medföra en ordentlig nedgång både statistiskt och reellt.

Skulle det, som det aviseras, bli så att 50% av poliserna måste sättas i karantän så är det nog tyvärr de viktigaste 50%:en av poliserna som kommer att sättas i karantän medan den försumbara halvan av poliserna kan fortsätta med sina göromål eftersom de inte är ute och kommer i kontakt med folk.

Eftersom mängden av människor håller sig hemma kommer inbrotten att minska, kontroverser i samhället kommer att minska, trafikolyckor kommer att minska, bråk på krogarna blir färre. Ja alla brott kommer att minska. De brott som inte minskar kommer inte att kunna anmälas eftersom de poliser/polisanställda, närmast medborgarna, som ska ta upp anmälningar kommer att vara satta i karantän.

De poliser som blir kvar är som sagt de mest försumbara bladvändarna och ryggdunkarna. Så brottsligheten kommer att minska radikalt. De grövsta gängkriminella brotten kommer troligen att fortgå men nu sjunker upptäcktsrisken radikalt.

Inom vårdsvängen har många akutsjukvårdare berättat om att det är lugnare än någonsin på akuten. De tält som satts upp för coronaprovtagning står om man bortser från Stockholm, Göteborg och Malmö nästan tomma. Men alla insatser som skapas görs som om hela Sverige består av ett stort Stockholm. Så är det naturligtvis inte men insatserna organiseras och skapas efter Stockholmsförhållande.

Den absolut största vinnaren i dessa coronasmittans dagar är miljön eftersom varken djur eller natur smittas och genom alla förhållningsregler minimeras alla utsläpp från olika fordon, från olika industrier och lantbruk. Den förhållandevis höga temperaturen minimerar uppvärmningskostnaderna. Wuhan i Kina där Corona startade har nu bättre miljö än på många år.

I Sverige dör tusentals människor av luftföroreningar, olika sjukdomar och olika olyckshändelser. Coronaviruset minimerar det mesta frånsett dödsfallen på grund av olika sjukdomar. Så frågan blir på lite sikt, om coronaviruset bara är av ondo?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.