Tänk nytt – gör tvärtom

Av Crister Enander 2020-05-12

Walter Benjamin, Baudelaire och alkohol. Alla är som asplöv. Vinden viner, ruskar lövverken. Det rasslar. Det prasslar. Inget är sig likt. Sinnena far iväg. Ingen förblir oberörd. ”Gör tvärtom”, tänker jag. I stället för att äta, dricka, svälla, expandera – reducera.

Som att göra fond. Koka bort vattnet. Reducera. Fond. Buljongtärning. Essens, istället för mängd. Ät mindre, men gott och nyttigt. Drick mindre, men gott.

Själv håller jag mig till Ramlösa. Det mår kroppen bra av, min kropp. Alla är vi olika. Ändå samma. ”Under huden är vi alla lika”, skriver Gunnar Ekelöf. Det äts, det dricks. I alkoholens skugga växer våld. Alltid. Nästan alltid; tyvärr. Bedövning kostar. Och sommaren har inte ens börjat.

Ändå dricks det som i sommarsolen i Spanien, öl och vin, allt flödar i mängder. Långa skuggor kastar sig över mina tankar. En gång kände jag en läkare på alkoholpolikliniken i Malmö. Åttiotal. Vi skulle äta lunch. Semestrarna var över. Sjukskrivningstiderna förbi, veckorna hade tickat iväg.

Jag gick dit för att hämta min vän. Möttes av ett elände som då var svårt att hitta i vårt land. Ödsliga korridorer fulla av män, bara män. De vred sig i plågor. Abstinens, hallucinationer. Stönande, skrik. Kala väggar. Kalla golv. Plågor när etanolen – i bästa fall – lämnade deras kroppar. Sinnena skakade sönder dem inifrån.

Vad som hänt hemma kan endast siffrorna tala om, hemmen de raglat ifrån i sitt rus som släppt sitt grepp. Kvinnomisshandeln följer, nästan slaviskt för övrigt, kurvan för alkoholkonsumtion. Svart skugga, hård och blodiga verklighet. Slag och förtryck. Ord hårda som rapp. Kanske en av feminismens viktigaste frågor.

Ingen säger något. Ingen vågar röra vid detta. Tjat om cigarretter i stället. Nikotin och etanol. Ja. Går faktiskt inte att jämföra. Omöjligt. P O Enquist skriver om detta, klokt och synpunktsrikt. Det var många år sedan. Ingen lyssnade. Inte då. Inte nu.

Människor mår inte bra, inte alls. Press, stress, ovisshet, oro. Och maj månad är alltid, i vanliga fall, mycket nerver, sinnen som angrips av ljuset och värmen. Det är, sannerligen, synd om människorna.

Fungerar kvinnohärbärgena? Finns skydd undan våld från männen? Vidriga tankar i den vackraste våren. Maj här i den lilla staden på slätten är bedårande vacker, höll visst på att skriva bedövande. Inget bra ord just nu. Även om det ljuder och ljungar av Baudelaire. Bedöva er! Vad ni än gör, bedöva er.

”Ondskans blommor”, denna magiska diktsamling. Självfallet hamnade tankarna och samtalet hos Walter Benjamin. ”Passagearbetet”, Paris. Europa i koncentrat, vackra ord, svåra att hantera. Insikter i poetisk form. Ögonen öppnas. Blicken klarnar.

Samtalet meandrande sig från Erik Johan Stagnelius ner till Paris, via Berlin. Hade Walter Benjamin tillgänglig. Och kunde till min glädje överlämna Ulf Peter Hallbergs översättning till min granne Jean Hudson i Martin Olssons stimulerande sällskap.

Jag har inga råd, vet inget om framtiden. Dock. Egna tankar, råd till mig själv: Ladda de inre bilderna. Tänk nytt. Gör tvärtom! Tror jag. Vet gör ingen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Crister Enander är författare, skriftställare och litteraturkritiker. Crister är född i Jönköping men idag bosatt i Lund. Han har gett ut ett flertal böcker.
Bland de senaste märks ”’Vi ger oss inte. Vi försöker igen. Anteckningar om Lars Gustafsson”, ”Slagregnens år – tankebok”, ”Dagar vid Donau. författare nära Europas hjärta”, ”I motstånd växer tanken – från Klara Johanson till Simone de Beavoire”.
Crister Enander är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.