Nya förslag om hur polisverksamheten kan saboteras

Av Börje R P Carlsson 2020-07-30

Svensk polis (obs inte de svenska poliserna, i varje fall inte de på gräsrotsnivå) blir allt sämre, resultaten sjunker och den allmänna ordningen och säkerheten existerar inte längre. De som har någonting att säga till om, höga polischefer och politiker, tycks inte begripa allvaret i dagens situation.

Den enda lösningen som tycks finnas är fler polisanställda och hårdare straff.

Hårdare straff hjälper föga och det finns hur många vetenskapliga undersökningar som helst som visar detta men vem bryr sig. Två tankar tycks styra och det är att ”banditen i varje fall inte begår några grövre brott mot allmänheten när han sitter inne” och den andra tanken är hämndlystnad.

Kriminalpolitiken styrs av röstsugna och hämndlystna politiker som bara ser sin existens i fyraårsperioder.

Polisen ska bli 40 tusen anställda inom några få år och med detta målas allt i rosa. Om några få år då ni, då ska ni få se på gnistor.

Alla de som skriker sig hesa om 40 tusen polisanställda har de för en sekund funderat på vad dessa 40 tusen skalla användas till och var ska de användas?

Svensk polis har en organisation som kan svälja hur mycket folk som helst utan att resultaten blir bättre. Ju fler anställda desto större administration medan antalet poliser som arbetar som poliser inte ökar.

Skjutningar ökar, våldsbrotten ökar och trafikbrotten (polismyndighetens räddningsplanka för att hålla statistiken uppe) ökar och vad gör polisen? Jo de skapar olika aktioner och aktionsgrupper med slagkraftiga namn för att påvisa att de gör något. Något som dock inte tycks påverka varken det ena eller andra i positiv riktning.

Med nuvarande organisation kommer svensk polis aldrig att vända situationen ens om de blir 80 tusen polisanställda. Först måste de styrande politikerna och polischeferna inse att polisen måste finnas i hela landet nära medborgarna.

En närvarande polis (jag vet inte hur många gånger jag hävdat detta) är ett måste för att vända utvecklingen. En närvarande polis är inte en polis som kan nås på 15 sekunder (vilken lyckodröm att kunna nå en polis på denna tid) eller via tre knapptryckningar men som därefter har en framkörningstid på timmar eller dygn.

Genom centraliseringar har svensk polis gjort sig allt oåtkomligare och nu har återigen en hög potentat tänkt till med förödande resultat.

Följande är saxat ur Svt Nyheter:

Polisen vill ha färre spontanbesök

Polisen vill minska på antalet fysiska besök på landets polisstationer. I stället vill myndigheten styra om så att folk i första hand tar kontakt via nätet och i andra hand telefonen. Om det verkligen behövs ska man kunna boka tid för ett besök, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Just nu pågår två parallella utredningar som dels går ut på att polisen ska förbättra kontakten med medborgare, och dels för fler e-tjänster.

Planen är att det hela ska vara genomfört 2024 men redan i början av nästa år kan tidsbokning och vissa e-tjänster ha blivit verklighet i mindre skala.

Hur i hela världen ska Sveriges medborgare kunna bygga en tilltro till polisen och hur ska det nära samarbete som krävs kunna byggas upp. Polisen kunde ju lika gärna skapa en tjänst med olika autosvar beroende på vad medborgaren vill ha framfört, registrera detta meddelande eller kasta det i gröna arkivet.

Svensk polis kommer med denna taktik inte att få medborgarnas respekt och tillit men det kanske inte är syftet.

– Jag vill anmäla ett mord.

– Då placerar jag dig i kön för mord. Tack för din påringning.

– Polisen var god dröj. Du är nu placerad i kö med plats nummer 1184.

– Du behåller din plats i kön. Var god dröj.

Och så vidare tills du dör av ålderskrämpor.

Bara meningen ”Om det verkligen behövs ska man kunna boka tid för ett besök” gör mig rent ut sagt förbannad. För vem finns polisen? BOKA TID!? Va fan menar dom?

Så länge polischefer och politiker försöker anpassa medborgarna till polisverksamheten, i stället för tvärtom, kommer polisverksamheten att vara dömd till ett misslyckande.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.