Mats Löfving Foto: Johan Nilsson / TT

Polisens plakatfiaskon

Av Börje R P Carlsson 2020-08-04

Polisens operationer blir allt mer meningslösa och det vore betydligt effektivare att byta ut galjonsfiguren Löfving så denne får möjligheter att uppfylla sina löften. Om Löfving friställdes så skulle han få möjligheter att uppfylla ett löfte som han, på bästa sändningstid, givit hela svenska folket.

Löfving lovade i en utsändning att han personligen skulle jaga ”sprängaren i Lund” tills denne satt inom lås och bom

Nu har det gått en tid men sprängaren har inte gripits förmodligen beroende på att Löfving varit upptagen med att hitta på nya slagkraftiga namn till olika polisiära operationer.

Man kan tycka vad man vill om Löfving men mycket till polis är han inte men han är en djävul att hitta på eller godkänna olika fantasieggande namn till polisiära operationer eller vad tycks om dessa operationer: Operation Gnista som är det senaste, dessförinnan Rimfrost, Lynx, Hagelstorm, Fenix, Mareld, Ikaros, Gryning, Dimma, Höstglöd, Alfred, Selma, Gunder osv.

För detta har Löfving en månadslön på långt över 100 000 kronor. Vilket utgör en årslön på uppemot 1,5 miljoner.

Byt ut Löfving mot en riktig polis som får mandat att göra det som behövs för att få fason på den nationella polisen. Den nationella enheten som styrs av Löfving är oerhört stor med massor av kompetens som går till spillo på grund av en valhänt ledning.

Om man sedan också bytte ut rikspolischef Thornberg som visserligen är både välkammad, vältalig (men saknar egen uppfattning) och prydlig mot en riktig polis med utökade befogenheter så skulle det i alla fall vara möjligt att skapa en polisiär organisation värd namnet.

Om det sedan för alla poliser inpräntades att de finns där och har betalt för att tillvarata allmänhetens intresse så skulle nog skutan kunna vändas.

Dessa två högtidsklädda galjonsfigurer har egentligen bara koll de polisiära operationerna som är till för att vilseleda media, politiker och medborgarna.

Nationella insatsstyrkan är Sveriges yttersta polisiära resurs som ska hantera situationer som är så allvarliga, ovanliga eller riskabla att de inte går att hantera inom den vanliga polisverksamheten. Fan trót. Den vanliga polisen har ofta kompetens så det räcker till det mesta och oftast gjorde så innan de ”polisiära elittrupperna” skapades.

Har ni sett något resultat, utöver de frejdiga namnen, på ovan angivna operationer. Nej, jag trodde väl det. Löfvings gubbar i all ära men med fel ledning blir det inte bra hur vältränade, handplockade och utbildade dessa än är. Kroppen gör vad huvudet bestämmer och saknar huvudet idéer blir det inget av varken det ena eller det andra.

Nu har en tredje lösning på brottsligheten helt plötsligt utkristalliserats. För politikerna är varje svar på den ökade brottsligheten fler poliser och hårdare straff.

För Moderaternas tilltänkta justitieminister Johan Forsell finns bara en lösning ”det behövs ett omtag” vad han nu avser med detta men som han ofta och gärna upprepar. För polisen är tydligen lösningen en operation ”det eller det” men ju frejdigare namn desto mer resultat kan hängas upp på denna operation som, vad den än ger, inte förändrar brottsligheten.

Operation Rimfrost har nog tillskrivits en hel massa åtgärder som förmodligen hade varit ett normalt polisiärt resultat, Rimfrost eller ej.

Vår svenska polis kommer säkerligen att kunna vidmakthålla statistiken på uppklarade brott men det handlar då nästan uteslutande om de självuppklarade brotten.

Brottsbalksbrotten kommer troligen att fortsätta minska men med en och annan liten topp när en brottshärva klarats upp. De grövsta organiserade brottslingarna lever vidare utan att bli så mycket störda som polisledningen vill hävda.

För övrigt undrar jag…
   vad i hela världen en 12-årig flicka gör ute klockan tre på natten? Detta är naturligtvis ingen ursäkt för skjutningen men barn ska inte vara ute så dags på natten – och i synnerhet inte i en miljö där en skyddsväst tillhör den personliga utrustningen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.