Av Andreas Magnusson 2020-08-11
När det gäller frågan om hur vi ska komma till rätta med kriminaliteten i samhället finns det i grunden två förhållningssätt. Antingen tror man att lösningen ligger i att skärpa straffen eller att den ligger i att få människor att skärpa sig.De som vill skärpa straffen har inget riktigt tak för när det räcker. Samma recept om och om igen.
Ett år till i fängelse. Döm fler. Döm för mindre. Ett år till. Kriminalisera mer. Spärra in. Lås fast. Hårda tag. Hårdare. Inget mjäk. Hårdare. Släng ut. Hårdare. Ett år till.
De som vill att människor ska skärpa sig jobbar bredare. De fokuserar på människan som social varelse.
Om vi skapar ett gott samhälle där individer känner sig delaktiga och fostras in i goda värderingar, så kommer fler att vilja göra gott mot sina medmänniskor.
I den kriminalpolitiska debatten har straffskärpningsmänniskorna gapat högst nu i åtminstone trettio års tid. Det är uppenbart att deras väg inte har varit framgångsrik.
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten » Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.