Hur långt är polis och åklagare beredda att gå?

Av Börje R P Carlsson 2020-09-29

Idag är polisens framgångar i kampen mot den grova brottsligheten förhållandevis små.

Visserligen hävdar de att deras kamp mot den organiserade brottsligheten har orsakat överfulla häkten. Det är väl vackert så men vilka är det som häktats? Mestadels olika ”banditer” som anträffats med vapen och vapenbrott medför med den nya lagstiftningen obligatorisk häktning.

Poliserna hävdar också att deras kamp mot brottsligheten har orsakat krig i den undre världen eftersom ledare för olika fraktioner har låsts in. Sanningen är nog att den danska domen mot svenska gangsters orsakat mest oro i undre världen.

De alltmer tilltagande skjutningarna i Sverige har nog mer att göra med att risken för att åka fast är högst begränsad.

Detta har naturligtvis både regering, riksdag och våra folkvalda observerat och de högljuddaste av dem alla, Ulf Ed Kristersson och Johan Forssell, ropar ut sina budskap om längre straff, visitationszoner där det är fritt fram för polisen att muddra vem som helst.

De vill ha mer avlyssning och kunna använda anonyma vittnen och kronvittnen. Enligt dessa två orakel är detta vad som behövs för att kunna stävja brottsligheten. Det är ganska intressant att följa debatten eftersom dessa två visar att kunskap är en överskattad tillgång när det egentligen räcker att skrika ut sitt budskap högst av alla.

Jag vidhåller dock att det måste finnas regler också för brottsbekämpning och allt som kan skada den personliga integriteten måste omgärdas av regler och bestämmelser som förhindrar missbruk.

Det kan inte åvila polis eller åklagare att efter behag använda alla lagens möjligheter utan prövning av domstol.

Idag finns facit av hur det kan bli med olaglig avlyssning och kontroll av meddelande. Hur det kommer att bli med vad som närmast skulle kunna kallas för ”kronvittne” ett näst intill anonymt sådant.

Man behöver bara titta på ärendet och utredningen mot Ed Kristerssons ”jaktkompis” Karl Hedin. Här har polis och åklagare inte bara gjort fullständigt olagliga avlyssningar utan under dessa avlyssningar har ohörsamma ord tolkats som användbara ord för att föra utredningen framåt.

Utredarnas ”kronvittne” backar nu på alla uppgifter varav en del kommit fram under pressande förhör med vittnet.

Här finns alla de ingredienser som krävs för att påvisa att Moderaternas förslag skulle kunna innebära en fara och en integritetskränkning för nästan vem som helst när alla beslut, om vilka verktyg som ska användas, läggs på polis och åklagare.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.