Marcus Oscarsson

Var hör Marcus Oscarsson hemma?

Av Michael Williams 2020-10-13

Marcus Oscarsson är idag Sveriges, kanske farligaste politiska maktfaktor. Den position och det genomslag Oscarsson åtnjuter kan inte jämföras med andra aktörer och debattörer i media. Det kräver att Oscarsson tar sin maktposition och dess konsekvenser på betydligt större ansvar.

Marcus Oscarsson åtnjuter vad som sannolikt är Sveriges största plattform för att uttala sig om politik i inslaget Marcus svarar och förklarar i TV4.

En plattform där han i det närmaste oemotsagd får möjlighet att välja ut och vinkla politiska händelser och sudda gränsen mellan underhållning och politik.

Lättsamt och trevligt till kaffet, ska det vara. Men med plattformen och makt att opinionsbilda följer även ett stort ansvar. Ett ansvar som Marcus Oscarsson hittills hukat sig inför.

Oscarsson vill gärna framställa sig själv som objektiv. Det är förstås struntprat. Ingenting och ingen är objektiv. När Oscarsson väljer att ta upp en specifik företeelse så väljer han samtidigt att inte belysa något annat.

Det brukar vi kalla att ha makt över dagordningen. Det är subjektivt. När Oscarsson på sin Facebooksida formulerar små omröstningar så väljer han vissa frågeställningar och formuleringar framför andra. Det är också subjektivt.

Det är förstås extra allvarligt att Oscarsson själv aldrig förklarar sin egen politiska position i förståelsen om att han skulle vara neutral, till skillnad från andra politiska kommentatorer som Anna Dahlberg eller Lena Mellin som är knutna till tidningar som har en uttalad politisk inriktning.

Jag, och många med mig, hävdar att just transparensen om den egna positionen är grundläggande för att man ska kunna värdera allt det som någon i Oscarssons position uttalar sig om.

Om man översiktligt ser på resultatet av de undersökningar som Oscarsson initierar på sin Facebook, kan man se att utfallet oftast hamnar på yttersta högerkanten. Många inlägg i kommentarsfälten är ganska grova, även om Marcus ändå håller hyfsat rent bland personangreppen, men Oscarsson är mån om att ”alla” ska få komma till tals.

Det är kanske gott och väl men det saknas en förståelse om, och en kommunikation kring, att de som uttalar sig hemma hos Marcus knappast utgör ett representativt urval av befolkningen.

Självklart har Marcus aldrig hävdat att det skulle vara så, men med hänvisning till genomslagskraften i den plattform han har och hans uppenbara popularitet, så kan det vara rimligt att kräva att Oscarsson hanterar sin position med en större försiktighet och större transparens.

Jag vill förstås poängtera att Oscarsson absolut ska kunna verka inom ramarna för yttrande- och pressfriheten men någonstans behövs det en plattform för att bemöta och debattera.

Det kan vara rimligt att kräva av TV4, att på samma sätt som det är möjligt att debattera i tidningar, ska det även i detta fall beredas någon möjlighet till debatt. Kanske är det extra viktigt när gränsen mellan politik och underhållning blir suddig.

Makt behöver alltid granskas. Även den makt som inte utgår från folket i fria, återkommande val. Det är ingen inskränkning i demokratin. Det är demokrati.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Williams är statsvetare, policyanalytiker, ämneslärarstudent, kommunikatör, kapellmästare i rockbandet Violent Divine, förälder och äkta make. Arbetar som politisk tjänsteperson i kommunpolitiken. Skriver och debatterar oftast utifrån grön, feministisk grund.
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.