Akta er för ljummen försiktighet

Av Crister Enander 2020-10-25

Ont i varje del av kroppen. Men genom glädje, via levande liv. Kaffe i gryningen. Med Lotta. Ut, stödd på rullstol, upp till Botaniska trädgården. Vicky sköt på, jag pekade och pratade. Middag och curry, varm glad. Dans på tre vid sängen. Det går. Det är värt det. Full av kraft. Hur det är med tillförsikt, det vet jag inte.

Mörkt utanför fönstret. Upplyst av minnesbilder. Linn glad, lysande ögon. Lotta närvarande, nära. Två tonåringar. Bubblande av smek, med kunskaper, minnen och en framtid. Enkelt, ändå en arg kropp.

Livet kan inte vara en balansgång. Då cyklar man snart i avgrunden, i svart lera. Akta er för ljummen försiktighet. Jublar inombords. Sånger sjunger, värk gnisslar runt, tomma röster ekar upp från de likgiltigas tvekan. Livet är kort, lev det.

***

Tunga skyar. Råkorna rastlösa. Far fram och tillbaka. Rastlöst rivande. Gråa, vattenstinna. Vinden hårdare. Friska kastbyar. Mårtenstorget ännu öde. Sover, sover. Deras dagar försvinner.

Aldrig kommer de tillbaka. Konstigt folk bor uti Niefelhem. Oscar Levertin såg och somnade. Trött på en liten värld när Europa levde, litteraturen lästes. Ska det egentligen vara så svårt?

Suck från orkesterdiket. Partitur blåser bort genom en ouppmärksam värld. Mötte Malin från Helsingborg. Och imorgon fyller Sören Sommelius år.

Tiden är Ingenting. År är siffror, eller bokstäver. Orkar jag skriva om Hans Alfredson? Bortom alla föreställningar om hur man, jag också, trodde att han var. Jag borde.

Men, kom ihåg, somliga minnen gör ont ner i nerver och tid, själsliga trådar löper oberoende av omständigheter. Stampar, slänger och dänger, som elledningar. Fara! Högspänning.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Crister Enander är författare, skriftställare och litteraturkritiker. Crister är född i Jönköping men idag bosatt i Lund. Han har gett ut ett flertal böcker.
Bland de senaste märks ”’Vi ger oss inte. Vi försöker igen. Anteckningar om Lars Gustafsson”, ”Slagregnens år – tankebok”, ”Dagar vid Donau. författare nära Europas hjärta”, ”I motstånd växer tanken – från Klara Johanson till Simone de Beauvoir”.
Crister är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.