Främlingsfientlig skåpmat i Moderaternas idéprogram

Av Andreas Magnusson 2020-11-10

Sverigedemokraterna har sedan de grundades av nazister på 80-talet drivit en politik som utgår från bilden av våra nysvenskar som kriminella, kostsamma och ovilliga att anpassa sig efter våra seder och bruk. Drygt trettiofem år senare paketeras samma gamla främlingsfientliga stoff i ett Moderat idéprogram.

Ända sedan Moderaterna och Kristdemokraterna bestämde sig för att leka följa Jimmie har de tävlat om att komma med fyndiga förslag på hur vi kan jävlas med invandrare.  Moderaternas senaste drag är ett nytt idéprogram som till stor del handlar om just detta.

Kristdemokraterna har under en period spelat offensivt i de svenska mästerskapen i högerpopulism. Först ville de använda biståndspengar till att bygga fängelser utomlands för att kunna dumpa iväg människor som begår brott i Sverige. Sedan ville de slopa modersmålsundervisningen.

Moderaterna har nog upplevts lite mesiga i sammanhanget. Publiken är blodtörstig och förväntar sig lite mer drag under armékängorna. Det är kanske inte så konstigt då att Ulf Kristerssons parti behövde ett reaktionärt idéprogram för att få väljarna att föredra det Moderata gnället på invandrare framför det Kristdemokratiska eller Sverigedemokratiska gnället.

Istället för assimilering pratar man i det nya idéprogrammet om funktionell anpassning som en beskrivning på vad man förväntar sig av invandrare. Så här säger Christofer Fjellner som har lett arbetet med det nya idéprogrammet:

”Det har funnits en felaktig föreställning om att vi ska anpassa hur Sverige fungerar, våra traditioner och värderingar, i förhållande till invandringen. Den som kommer till Sverige ska inte behöva ge upp sin kultur, men ska anpassa sig så att man kan fungera i samhället.”

Nej. Det har ju inte det. Det finns nästan ingen i Sverige som någonsin har hävdat att vi ska anpassa våra svenska värderingar och traditioner i förhållande till invandringen. Det är något som Fjellner och gänget har hittat på.

Det finns en del verklighetsfrånvända tokstollar som tror att invandrarna och PK-politiker vill stoppa våra luciatåg, hindra oss att dansa runt midsommarstången, tvinga oss att könsstympa våra barn, tvångsmata oss med halalslaktat kött och förbjuda oss att klä oss som vi vill.

Men vi lever inte i en högerextrem hittepåvärld och därför blir ett idéprogram som tar sin utgångspunkt i en högerextrem hittepåvärld ganska rejält osmaklig.

I Sverige har det hela tiden fungerat precis så som Moderaterna propagerar för att det borde vara. Det är redan så att de som kommer hit förväntas anpassa sig till samhällets lagar, normer och moralregler.

Ingen behöver ge upp sin egen kultur men alla måste acceptera samhällets värdegrund. Det gäller såväl asylsökande som folkvalda Sverigedemokrater.

Moderaterna vill få det att framstå som att de kommer med ett genomtänkt förslag när de egentligen inte har något att komma med och gör därför en så kallad halmgubbe. En halmgubbe är ett argumentationsknep som går ut på att man hittar på en åsikt som ingen har eller ger en verklighetsbeskrivning som inte stämmer för att sedan vederlägga denna.

Tanken är att vi ska tycka att Moderaterna är kloka eftersom de är emot att vi inte ställer några krav på invandrare. Tanken är att vi ska tycka att Moderaterna är kloka eftersom de är emot att vi ändrar vår svenska kultur för att anpassa oss efter invandringen. Att allt bygger på en påhittad verklighetsbeskrivning förväntas vi inte genomskåda.

En annan punkt i det Moderata idéprogrammet är påståendet om att Sverige behöver kraftigt minskad invandring – något Sverigedemokrater har gapat om i alla tider. Så här uttrycker sig Ulf Kristersson:

”Vill vi på allvar bryta segregationen och stoppa kriminaliteten måste vi kraftigt minska invandringen.”

Han gör det här uttalandet vid en tid då asylinvandringen är på årtusendets lägsta nivå. Han gör det här uttalandet när asyltrycket nu i snart fem års tid har varit lägre än genomsnittet för den senaste 35-årsperioden.

Vi befinner oss mitt under en pandemi i ett land som har 14 000 läkare födda i ett annat land, 18 000 sjuksköterskor födda i ett annat land och 35 000 undersköterskor födda i ett annat land. Invandrare är överrepresenterade i vården och de behövs för att rädda liv.

Det är bland annat de här människorna vi, enligt den Moderata idén, måste hålla borta från Sverige om vi ska kunna stoppa kriminaliteten och segregationen. Det är hål i huvudet-argumentation.

Det är också hål i huvudet-argumentation att prata om att ”stoppa kriminaliteten” eftersom det inte går att stoppa kriminaliteten. Jo. Det finns ett sätt och det är att göra allting tillåtet. Så länge ett land har lagar kommer människor i olika utsträckning att bryta mot dessa.

Den norske kriminologen Nils Christie pratade om att ett samhälle bör ha ”lagom mycket kriminalitet” och med det menade han att det gäller att forma ett samhälle där så få människor som möjligt vill begå brott. Ett land utan brottslighet har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas.

När Ulf Kristersson säger att vi måste minska invandringen kraftigt för att stoppa kriminaliteten så berättar han att han antingen själv är korkad eller att han tror att vi är det.

För att gå med på det han säger måste man på allvar tro att brottsligheten kan stoppas och att alla brott begås av invandrare. Varför skulle minskad invandring annars stoppa brottsligheten?

Forskningen visar visserligen att invandrare är överrepresenterade i brottslighet med ungefär 2,5 gånger men också att extremt få invandrare begår några brott alls. Kön, ekonomi och utbildningsnivå är faktorer med betydligt större påverkan för att någon ska hamna i brottslighet.

Det Moderata idéprogrammet struntar i de här faktorerna. Den Moderata idén tycks inte omfatta tanken om att vi ska arbeta med osunda mansroller eller ge människor utbildning för att ge dem möjlighet till ett hederligt liv.

Den Moderata idén tycks inte heller omfatta tanken om att vi ska se till att minska de ekonomiska klyftor som driver på brottslighet i ett samhälle.

Det är nästan så att man kan tro att de inte alls är intresserade av att bekämpa brottslighet och få människor integrerade – att de föredrar att ha det precis så här eftersom invandrare är en perfekt slagpåse för den som vill framstå som slagkraftig.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.