Hanif Bali. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

När Hanif Bali godhetssignalerar

Av Andreas Magnusson 2020-12-09

I slutet av förra veckan kom Moderaternas bad boy ut som fullfjädrad godhetsknarkare. Vad är det egentligen frågan om?

Någon gång nu innan jul kommer batonghögerns nya propagandamaskin att lanseras. Den har fått namnet Bulletin, finansiärer lär ha pumpat in 50 miljoner och de har snart lyckats samla på sig varenda högerskribent som de senaste åren fastnat i en språklig loop kring påståendet om att man måste kunna prata om problemen med invandring.

Ja, det måste man ju bevisligen kunna eftersom det är det enda de pratar om. Den lynnige Tino Sanandaji, den aningen mer nyanserade Ivar Arpi och den tillspetsat vassa Alice Teodorescu har alla det gemensamt att de i princip har tappat förmågan att prata om något annat än problemen med invandring.

Det finns papegojor som har större variation i sina verbala utfall än Bulletin-skribenterna. Men tanken är nog inte att ge läsarna variation. Här samlar man ihop alla som säger samma sak under ett och samma tak.

Nu ska SD göras rumsrent och det nationalradikala blocket ska formeras inför nästa val. Då behövs det högerskribenter som inte är så petiga med om det är blått eller brunt bläck i pennan.

En som konstigt nog ännu inte har värvats till Bulletin är moderatpolitikern Hanif Bali. Han älskar annars att prata om problemen med invandring. Och så gillar han att håna alla godhetsapostlar som ”godhetsknarkar” och ”godhetssignalerar”.

Ja, han har använt alla de där orden åtskilliga gånger för att förlöjliga människor som propagerar för omtänksamhet, medlidande och tolerans.

Det kan därför tyckas lite konstigt att just Hanif Bali i slutet av förra veckan plötsligt drog igång en massiv godhetskampanj där han samlade ihop pengar till två brottsoffer. Insamlingen gick så pass bra att han under helgen lyckades samla in två miljoner kronor.

Mottagarna av pengarna är de två tonårskillar som genomlevde det sadistiska rånet på en kyrkogård i Solna, där de under nio timmar utsattes för extrema förnedringar och tortyrliknande övergrepp med våldtäktsinslag.

Vad är det då som har fått Hanif Bali att gå från att håna medmänsklighet till att plötsligt visa stor omtänksamhet om andra? Vad är det som har fått Hanif Bali att gå från att stå med bössan i hand och hota DN-reportrar till att stå med bössan i hand och samla in pengar?

Det är inte omöjligt att han faktiskt känner en ärlig omsorg om killarna som drabbats av rånet. En av dem ska enligt uppgift ha varit ett Hanif Bali-fan. Man kan också tänka sig att Bali förstår hur oerhört effektivt godhetssignalerandet är i just detta fall.

Förnedringsrånet i Solna har varit ett hett slagträ i den politiska debatten. Det har använts av debattörer och politiker på den yttersta högerkanten som vill underblåsa systemkollapsteorin. Man har använt de två tonårskillarnas lidande som rekvisita i den teaterpjäs som i allt väsentligt är en klassisk tragedi.

Enligt de antika idealen skulle den perfekta tragedin sluta i fullständig katastrof. För systemkollapsteoretikerna är det den socialdemokratiska regeringen och mjukisliberalernas kramkalaspolitik som är den tragedi som snart måste ta slut. Sen kan högerpopulisternas gyckelspel ta vid.

Förnedringsrånet innehåller de perfekta ingredienserna. Gärningsmän med utländsk bakgrund. Offer som slumpvis väljs ut. Omänskligt agerande, total brist på empati och ingen som helst ånger i rättssalen.

För den som vill godhetssignalera är det helt ofarligt att stötta offren till dessa handlingar. Vi är ju liksom alla på deras sida, men vi är det av olika anledningar.

Den som är god på riktigt skulle kunna fundera över om det där överfallsrånet inte liknar vad många av våra flyktingar utsattes för innan de med risk för sina liv lyckades ta sig till Europa på överfulla gummibåtar och bräckliga farkoster.

Den som är god på riktigt skulle kunna opinionsbilda eller ägna sig åt att lägga politiska förslag som förebygger att kriminella blir kriminella, som ger alla brottsoffer ordentliga ersättningar, inte bara dem som enskilda politiker och opinionsbildare väljer att uppmärksamma.

Men för den som bara godhetssignalerar har det större effekt att samla in två miljoner till ett par tonårskillar än vad det har att samla in två miljoner åt krigs- och tortyrskadade flyktingar.

På vilket sätt tonårskillarnas smärta mildras av att de nu är miljonärer är lite oklart. Vad pengar till krigs- och tortyrskadade flyktingar skulle kunna användas till känns lite mer självklart.

Kanske är Hanif Bali så cynisk att han förstår att det här är en gratis reklamkampanj för honom själv. Låt oss hoppas att det här är Hanif Balis första steg mot avradikalisering och att han nu kommer att följa upp med kampanjer och insamlingar för att stötta fler människor som utsatts för övergrepp.

Kanske blir det pengar till Roks, insamlingar till Kvinna till kvinna och ett litet bidrag för att hjälpa alla de människor som har drabbats av högerpopulisters uthängningar på nätet med påföljande mordhot och kränkningar.

När en godhetsknarkare väl fått sin första fix är han snart på jakt efter nästa sätt att få känna sig god. Och när allt kommer omkring är det ju inte så dumt att vi ställer upp för varandra även om vi gör det med baktanken om att själva älskas.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.