De ovaccinerade riskerar att bli nutidens spetälska

Av Michael Williams 2020-12-28

Att vaccinet nu rullas ut kommer nog som en välsignelse för många. Det kommer att vara en process som beräknas vara i mål om något halvår. Vägen dit är lika lång och osäker som större delen av 2021.

Buden om hur Covid-19 fungerar har varit många och skiftande. Det har getts besked att de som smittats inte nödvändigtvis märker av att de har smittats och kanske inte ens insjuknar. De kan ändå ha antikroppar.

Ingen vet hur länge någon har antikroppar eftersom det av naturliga orsaker inte varit möjligt att genomföra tester i längre tidsserier. Istället spekuleras i att antikropparna kan vara borta ur systemet efter fyra månader och därefter kan människan vara mottaglig för en ny omgång smitta.

Saken är ju den att Sverige varit, och är fortfarande dåliga på att testa och smittspåra. Ibland har Folkhälsomyndigheten till och med gått ut med att vi inte ska testa och smittspåra.

Eller kanske det är som med de omdebatterade munskydden, det som gäller för dagen har Folkhälsomyndigheten alltid sagt. Till det kommer att det rackarns viruset, precis som alla andra virus, muterar. Även om vaccinet sägs ge upp mot 95 % skydd och är testat på ovanligt många människor, så vet ingen säkert.

Smittspridningen presenteras så gott som dagligen men diagrammen bygger ju enbart på det som vi faktiskt mäter och det är tveksamt att jämföra med den första vågen av smitta eller med andra länder eftersom alla mäter olika och vi i Sverige verkar vara sämst i klassen på att mäta. Vi har inte resurserna och då antar regering och myndighet enligt ”surt, sa räven”.

Frågan är om vi någonsin i modern, upplyst tid vetat mindre. Många är däremot duktiga på att tro. Vaccinationssamordnaren gick häromdagen ut med att han tror att vaccinet ska fungera även om viruset muterar.

Nu är den i alla fall här. Den utlovade frälsningen i injektionsform. Det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig. Staten tar ansvar för eventuella biverkningar.

Har ni tänkt på att ingen kan nämna ordet ”biverkningar” utan att använda ”eventuella” som obligatoriskt prefix. Alla läkemedel ger biverkningar. Ibland gör biverkningar att preparatet kan ordineras till en annan åkomma.

Det har sagts att en fjärdedel av befolkningen är tveksamma till att vaccinera sig. Att de minns tidigare vaccinationskampanjer, svarta tidningsrubriker om vaccinationsskador och att staten varit allt annat än en välvillig motpart när det handlat om att kompensera de drabbade.

I skrivande stund är tidningsrubrikerna en del av propagandamaskineriet för massvaccinering, men vilket ansvar kommer pressen att ta, ifall det, Gud förbjude, med facit i hand visar sig att det gick snett?

Jag tänker att många människor riskkalkylerar och kanske inte köper solidaritetsargumentet att man ska vaccinera sig för att skydda de som inte kan vaccinera sig.

Sverige är sannolikt världens mest individualistiska land och att vädja till vår känsla för det kollektivistiska är nog hyfsat lönlöst. Vi har ju faktiskt med oss i modersmjölken att det är staten som har ansvaret, inte vi själva.

Den mellanmänskliga misstänksamheten växer. Vem är smittbärare? Är det du eller jag? Ingen vet säkert. Ett test som just togs är bara en ögonblicksbild som saknar relevans så snart man rört sig vidare i tillvaron.

Bara barn under 15 år är fredade från misstankar eftersom barn under 15 år inte driver smitta, i varje fall inte just den här smittan.

De som nu har bestämt sig för vaccination är väldigt vokala om sitt beslut. De bär det med stolthet, som att de är en sorts mer upplysta människor och att alla som tvekar är så kallade antivaxxare.

Det har ju stått i tidningarna att människor som är tveksamma till vaccinering tror att jorden är platt och i allt väsentligt ansluter sig till allehanda konspirationsteorier.

Jag läser och ryser av obehag. Tror ni verkligen att tveksamma människor kommer att ansluta sig till er sida med den kommunikationen?

Finns det en verklig möjlighet att vaccinationstveksamma plötsligt vaknar upp och tänker att ”Jaha, jag är visst helt dum i huvudet. Tack för att du påpekade detta. Nu skyndar jag iväg och ser till att bli vaccinerad”. Berätta gärna hur ni tänker.

Gapminder twittrade nyligen följande tänkvärdhet:

”If you want to make more people positive to take the vaccine: Don’t label anyone as ”anti-vaxxers” or “anti-scientific”! Such categorical treatment of people is not a good strategy to convince individuals who are ready to re-evaluate their skepticism on a case by case basis.”

Det är alltså fullt möjligt att hålla flera saker i huvudet samtidigt. Det går att vara tveksamt inställd till ett vaccin, samtidigt som man gärna vaccinerar sig mot någonting annat. Den såg man inte komma!

I mitt flöde ser jag hur människor på allvar diskuterar ett vaccinationsintyg som ska ge de vaccinerade tillträde till det gudomliga normaltillståndet.

Vaccinerade ska få tillgång till idrottsanläggningar, skolor, krogen, kulturlivet, kollektivtrafiken och mellandagsrean. De ovaccinerade får finna sig i att inte ha tillgång till det offentliga rummet och välfärdssamhället. Ett scenario som känns bekant från vilken dystopisk berättelse som helst.

Minns ni hur det var en annan gång för inte alltför länge sedan? När Davidsstjärnan förvandlades till Judestjärnan. En symbol som nazisterna tvingade judarna att bära så att de kunde bli identifierade som judar när de vistades utanför bostaden.

Det var knappt 80 år sedan Nürnberglagarna infördes och påbjöd denna diskriminering. Om den nya pandemilagen kommer att röra sig i samma riktning återstår att se. Om den gör det, kommer det nog att vara hyfsat problemfritt att skapa en majoritet för förslaget, även om remissinstanserna protesterar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Williams är statsvetare, policyanalytiker, ämneslärarstudent, kommunikatör, kapellmästare i rockbandet Violent Divine, förälder och äkta make. Arbetar som politisk tjänsteperson i kommunpolitiken. Skriver och debatterar oftast utifrån grön, feministisk grund.
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.