Joakim Lamotte

Lamottes lyckade kampanj mot Stockholms vårdanställda

Av Andreas Magnusson 2021-01-07

Jag anade att något större högerpopulistiskt forum skrivit om mig igen eftersom det rasslade till ordentligt i mejlkorgen. Det gör alltid det när Lamotte, Nyheter idag, Hanif Bali eller någon annan SD-anknuten ”tanke”fabrik uppmärksammar min existens.

Mejlarna är som sådana där drönare man kan köpa för en hundralapp. Det går att få dem att lyfta från marken men sen flyger de in i vad som helst och är omöjliga att styra. Oftast kraschlandar de och går sönder.

De där mejlen brukar bestå av att jag anklagas för att vara vänsterextrem, att jag sysslar med brunsmetning, att jag inte borde få jobba som lärare och att jag skulle passa i DDR.

Det är små variationer i innehåll men meningsbyggnaderna och stavningsförslagen på olika ord är desto mer kreativa.

Den här gången var det Nyheter idag som hade skrivit om mig och fått hela drönararmén att önska sig en ny brevkompis.

Anledningen till att jag omnämndes i Nyheter idags artikel var att jag för ett och ett halvt år sedan skrev en krönika om hjälporganisationen Vid din sida. Det här var alltså inte ens nyheter igår, men har man en agenda så har man.

I min krönika, Bara vid din sida om du är svensk, berättade jag om deras verksamhet som handlar om att driva soppkök för hemlösa svenska pensionärer. Jag ifrågasatte rimligheten att en hjälporganisation ställer krav på svenskt medborgarskap för att mottagarna skall få del av hjälpen.

Det låter orimligt att driva hjälpverksamhet där man sorterar bort människor utifrån etnicitet, men till stöd för påståendet att så faktiskt var fallet anförde jag vad organisationens grundare Jeanette Höglund hade sagt i olika intervjuer.

Hon menade att det fanns en massa som hjälpte invandrare på olika sätt men att ingen minsann bryr sig om våra svenska hemlösa pensionärer som jobbat hela livet och betalat skatt.

I senare uttalanden har hon förnekat att de begär ID-kort från de hjälpsökande och att de visst skulle hjälpa även invandrare.

Det vore bra om så är fallet eftersom de annars skulle vara tämligen unika bland hjälporganisationer. Andra organisationer startar i ett konkret behov och hjälper människor i just den situationen.

Om man tar en organisation som arbetar för att hjälpa ensamkommande som exempel, så startar det i ett behov som en grupp har gemensamt och sedan hjälper man dem som omfattas av det behovet. Samma sak kan sägas om en kvinnojour eller BRIS eller vilken annan riktad hjälporganisation som helst.

Hemlöshet för pensionärer är ett exempel på ett behov som ser likadant ut oavsett medborgarskap. Det finns alltså ingen anledning att göra skillnad på vem som ska få hjälpen. Ja, om man inte är rasist då.

Vid din sida har varit Sverigedemokraternas favorithjälporganisation. Jeanettes pappa som tidigare skötte ekonomin är Sverigedemokratisk politiker.

Jimmie Åkesson har hållit tal på deras demonstration mot Socialdemokraternas bristande omsorg om pensionärer (trots att organisationen arbetar med något som faller under det kommunala ansvaret i Stockholm som är en alliansstyrd kommun).

Hemlösa pensionärer utgör en minimal andel av de hemlösa, men det är givetvis viktigt att också de får hjälp. Därför är det bra att man i Stockholm till exempel har en Tak över huvudet-garanti, vilket innebär att ingen människa behöver leva i hemlöshet.

Det finns alltså redan riktig hjälp för den som hellre har tak över huvudet än blir serverad en portion soppa. För att få möjlighet till längre boenden så kan det krävas motprestationer i form av till exempel drogfrihet, men det är knappast ett orimligt krav att ställa.

Vid din sida har nog gjort mycket gott för många människor som lever i hemlöshet och utsatthet, men när jag för ett och ett halvt år sedan skrev om organisationen hörde många andra som arbetar med socialt utsatta i Stockholm av sig för att delge sina erfarenheter.

De gav en ganska samstämmig bild av en organisation som inte samarbetar med de andra, som skrupellöst utnyttjar bilder på hemlösa människor i sin egen marknadsföring, som inte tycks intresserade av att arbeta med långsiktiga lösningar. Som en av de som ringde sa:

”De här människorna behöver någonstans att bo. De behöver inte gammal mat och att någon fotograferar dem och lägger upp deras bild på Facebook.”

Vid din sida må vara en organisation med goda avsikter, men deras verksamhet passar som hand i handske för den Sverigedemokratiska propagandaapparaten.

Sverigedemokraterna har en tvåstegsagenda. De vill i det första steget visa på den svenska systemkollapsen. De vill i det andra steget koppla ihop systemkollapsen med invandringen.

Systemkollapstanken innebär att man driver idén om att kriminaliteten har ökat, att den sociala utsattheten ökar och att offentliga institutioner har brutit samman. Skolan är kass. Sjukvården är kass. Pensionärerna behandlas som djur. Politiker ljuger om allt.

Steg två är att visa på att det är den generösa invandringen som har skapat problemet. Om vi bara inte hade lagt pengar på att ta emot flyktingar så hade allt varit bra. Det är politikernas fel att vi har hamnat här. Det är de som har gått emot folkets vilja och genom detta importerat stora samhällsproblem. Ungefär så ser tankegången ut.

Eftersom Vid din sida lyfter ett problem som passar bra in i världsbilden av att hederliga svenskar får lida för invandringen blir deras marknadsföring indirekt till bra marknadsföring för SD. Det behöver inte vara organisationens avsikt, men effekten blir densamma.

I slutet av året utlyste P4 Stockholm en omröstning där man ville nominera ett antal kandidater till priset som Årets stockholmare. En av de nominerade blev Jeanette Höglund från Vid din sida.

Saken uppmärksammades av Fria tider, Nyheter idag och andra forum på den yttersta högerkanten. Joakim Lamotte drev en aktiv kampanj på sin Facebooksida för att få läsarna att rösta på Jeanette istället för Stockholms vårdpersonal som hade nominerats för sitt hårda slit under Covid-19.

Lamottes kampanj lyckades och Jeanette Höglund är nu utsedd till Årets Stockholmare. I ett öppet brev efter vinsten tar hon avstånd från högerextrema försök att politisera deras verksamhet och vänsterextrema anklagelser mot föreningen. Så här skriver hon:

”Men – nu försöker främlingsfientliga personer att ta vår organisation som gisslan, ställa grupp mot grupp, för att nå mål som är ljusår ifrån det jag och Vid Din Sida står för. Samtidigt försöker krafter på den extrema vänsterkanten att attackera – och därmed försvaga oss. De som riskerar att betala priset för attackerna är fattiga pensionärer. Dem som vår organisation ska finnas till för.”

Nyheter idag som förmodligen är besvikna över att hon vann omröstningen (martyrskap fungerar bättre i de här sammanhangen) verkar ha läst hälften av inlägget och publicerar en artikel med rubriken ”Vid din sidas Jeanette Höglund: ’Blir förtvivlad när extremvänstern hoppar på mig’”.

I artikeln ges två exempel på vad Nyheter idag anser vara extremvänsterns påhopp. Båda dessa exempel är ett och ett halvt år gamla.

Det ena är ett Facebookinlägg från en privatperson. Det andra är min gamla krönika på Magasinet Paragraf. Ska man tolka det som att det inte fanns så mycket andra ”påhopp” från oss som är så extrema i våra politiska åskådningar att vi kallar oss socialliberala?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.