Allras vd Alexander Ernstberger. Foto Carl-Olof Zimmerman /TT

Jag kan inte se att Allra-gänget gjort något fel

Av Dick Sundevall 2021-03-26

På SVT går nu en dokumentärserie om Allra-cirkusen och samtidigt ska Svea hovrätt om några veckor ta ställning till åtalet mot Alexander Ernstberger och andra i härvan. Jag utgår ifrån att de blir frikända även i hovrätten.

Gustav Olivecrona skriver i någon av sina böcker om att man inte gärna kan klandra en kapitalist för att han agerar kapitalistiskt. Men samtidigt menade Olivecrona att ingen är så lätt att styra som en kapitalist, eftersom det enda han utgår ifrån är vinsten i nästa kvartalsbokslut och årsbokbeslut.

(För de av er som kanske retar er på att jag använder begreppet kapitalism istället för marknadsekonomi, så beror det på att Olivecrona använde begreppet kapitalism i sin bok. För mig kan det göra desamma vilket av begreppen som används.)

Eftersom nu en stor majoritet i vår riksdag har beslutat att vi medborgare ska spela på börsen med en del av vår pension, så får väl rimligen såväl de politiska partier som fått igenom den idén som landets domstolar utgå ifrån det.

För de av er som retar er på att jag skriver ”spela på börsen” istället för ”spara i fonder”, så beror det på att man just spelar på börsen. Och det kan man vinna på men också förlora på, precis som om man spelar på hästar eller Lotto.

Därtill måste rimligen domstolarna också utgå ifrån att det, i och med det här riksdagsbeslutet om våra pensionspengar, skulle kunna startas flera hundra fondbolag som var ute efter dessa pensionspengar.

Och att de personer som stod bakom dessa bolag skulle försöka göra så stor vinst som möjligt. Det är ju själva grundidén med marknadsekonomin.

Men, kanske invänder nu någon, Allra-gänget tjänade ju oerhört mycket pengar på det. Hundratals miljoner. Javisst. Och hyllades väldeliga för det på olika mediers ekonomisidor.

Men de tjänade ju pengarna på människors okunskap. Javisst. Massor av privata företag bygger hela sin verksamhet på just det. Precis som staten får in väldigt mycket pengar, miljoner och åter miljoner, från alla de som förlorat de pengar de satsat på hästar eller Lotto. Oftast, för att inte säga alltid, beror dessa förluster på just okunskap om chanserna att vinna.

Därtill var det väl så, om jag inte är helt felinformerad, att de som spelade på börsen via Allra, fick elva procents utdelning på sina satsade pengar. Alltså betydligt mer än någon av oss kan få i form av bankränta.

Men, säger nu kanske någon, som i likhet med mig sett SVT:s alla tre avsnitt om Allra på SVT Play, de hade ju fått mycket större utdelning om de spelat med sina pengar på andra fonder. Javisst. Men nu gjorde de inte det.

Alltså precis som om den som spelat på hästar eller Lotto hade satsat på andra hästar eller på andra nummer på Lotto. Men – med den stora skillnaden att här fick de som spelat på börsen via Allra ändå en inte helt obetydlig vinst.

Men – det handlade ju om folks pensionspengar. Handlade om att de en dag skulle kunna njuta av livet som pensionärer. Javisst. Och det är naturligtvis rent åt helvete att fem partier i Sveriges riksdag fick igenom att vi måste spela på börsen med en del av våra pensionspengar.

Som sagt, ingen är lättare att styra än en kapitalist. Riksdag och regering kan se till att det är fördelaktigare, ger större vinst, att satsa på något annat än att försöka tjäna pengar på medborgarnas pensionspengar. Till exempel på att bygga samhällsnyttiga företag.

Det finns gott om såväl miljonärer som miljardärer i Sverige. Få av dem, om ens någon, har blivit det på grund av eget vanligt lönearbete. De har istället blivit det på grund av andras arbete – ofta kombinerat med andras okunskap.

Innan nu någon kastar sig över tangentbordet och ilsket försöker få det skrivit ovan till att jag tycker att det skulle vara bättre med ett kommunistiskt samhälle där allt ägs av staten – vill jag klargöra att det tycker jag inte alls.

Vad jag tycker är att regering och riksdag inte kan begära att en kapitalist inte ska agera kapitalistiskt och sträva efter största möjliga vinst.

Jag tycker inte heller att någon som spelar på börsen, tvingad till det eller inte, ska beklaga sig över att kapitalister agerar just på det sättet. Trodde man att Allra och andra liknande bolag hade skapats av ideella skäl, har man varit mer än lovligt naiv.

Och – ursäkta mig – men då kanske man behövde lära sig att inte hoppa på något bara för att en skicklig säljare ringer en kväll.

Men tycker jag då inte att det är provocerande att en ung kille kan slingra sig genom systemet och köpa en villa på Lidingö för 55 miljoner, plus en helikopter och ett gäng värstingbilar?

Visst är det provocerande och det var naturligtvis dumt av honom att inte ligga lite lågt. Men efter vad jag ser så har han inte gjort något olagligt och då är det hans sak vad han gör med pengarna.

De som ska klandras är de som gav honom möjlighet till det. Alltså de politiska partier som först nu har kommit på att de ska ändra lagar och bestämmelser så att Alexander Ernstberger och hans gäng, eller liknande gäng, inte kan upprepa det här.

Hela idén om att vanliga löntagare ska tvingas spela med sina pensionspengar på börsen är naturligtvis rent åt helvete. Och för många kunde det ha slutat betydligt värre än att de fått elva procents utdelning på sina satsade pensionspengar.

Jag utgår ifrån att det blir en frikännande dom även i hovrätten. Kan inte tänka mig att Svea hovrätt skulle gå emot grundtanken i marknadsekonomin, att företag ska försöka göra så stor vinst som möjligt.

Nu är det som det är, kapitalismen är det minst dåliga samhällssystem som prövats i vår tid. Men är inte det som Allra-gänget har gjort orättvist? Visst är det orättvist. Det är det mycket som är. Men återigen, det är tramsigt och naivt att klandra en kapitalist för att han agerar som en kapitalist.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.